Mina flöden har bombarderats av de mest fantastiska bilder från olika höstvandringar uppe vid våra svenska fjäll under den senaste tiden. Både vänner och bekanta har delat med sig av löpande uppdateringar på slående vackra höstfärger och oändliga fjällvidder. Det är omöjligt att inte drabbas av en nästintill fysisk längtan att få uppleva något liknande, och efter att ha skickat vidare en massa skärmdumpar till mina träningsvänner bestämde vi oss för att göra en liknande resa nästa höst. Vi vill också få uppleva den där höstkantade fjällmagin! Men ja, det dröjer länge till nästa höst. För att dämpa i alla fall en liten uns av den där vandringslängtan norröver möttes jag och mina vänner upp för att vandra Roslagsleden.
Kort information om Roslagsleden:
Roslagsleden sträcker sig nästan nitton mil, från Danderyds kyrka till Grisslehamn. Leden är uppdelad i elva olika dagsetapper som mäter allt från nio kilometer till 2,5 mil.
Att vandra Roslagsleden i oktober (en del av etapp 2: Karby Gård – Örsta)
Vi ställer bilen vid Karby Gårds parkering och påbörjar efter en kort lägesuppdatering vid informationstavlan vår plan att vandra Roslagsleden etapp 2, eller i alla fall en del av den. Underlaget är lättvandrat och består av skogsstigar och motionsspår. Vi börjar med att traska igenom en tunnel och går en bit längs stora vägen innan vi viker av till skogs Det visar sig att skyltningen är exemplariskt utmärkt hela vägen.
Hela etapp 2, mellan Karby Gård och Örsta, mäter 13 kilometer. Vår något modifierade variant av etappen landar i slutändan på drygt 10 kilometer (vi viker av mot Jarlabanke Golfklubb efter några kilometer på Roslagsleden och fortsätter sedan hem till min kompis som bor i utkanten av Täby Kyrkby).
Det är ingen större wow-faktor på själva vandringsleden, den är helt okej och utmärker sig inte direkt jämfört med vilken annan svensk skog som helst.
Höstfärgerna kämpar på bäst de kan här i norra Stockholm!
Vyerna över vårt första stopp vid Gullsjön (där det också finns vindskydd) är förvisso väldigt vackra…
… och det är mysigt med lite energipåfyllning i form av “jägarsnus”, men tyvärr letar sig ljudet från den stora vägen in som ett brus både här och där under den första delen av vår vandring.
En av höjdpunkerna under denna etapp är, bildligt talat, Löttingekullen som mäter 58 meter över havet. Löttingekullen är Täbys högsta naturliga punkt, och här finns också ett stort bronsåldersröse som tyder på att Löttinge gård tillhör en av de äldsta gårdarna i Täby. Strax efter röset följer det som sägs vara ledens kanske vackraste sträckning, med både bergshällar och lagom gles tallskog.
I takt med att skymningen faller fortsätter vi vår vandring…
… och efter ytterligare ett par (?) kilometer finns det både vindskydd och bord, som lämpar sig utmärkt för kvällens utemiddag. Aldrig smakar väl hemlagad fisksoppa så gott som när den värms på ett Primuskök!
Om vi hade fortsatt hela etapp 2 av Roslagsleden hade vi passerat Fågelsångsmossen och Åsta (där det finns en runhäll), men vi viker istället av mot Jarlabanke Golfklubb.
Här får vi äntligen våra höstfärger i form av en färgsprakande solnedgång…
… och vi kan efter en fin eftermiddag tillsammans konstatera att de här vardagsäventyren mitt i veckan nog duger ganska gott i brist på vidunderliga fjällvidder norröver. (Även om vi helt klart hade valt fjällvandringen om den möjligheten hade funnits.)
Hitta hit och bra att veta:
- Reseförslag: Väljer du att parkera vid Karby Gård för att vandra hela etappen till Örsta går det bussar tillbaka till Karby Gård via Vallentuna, information finns på sl.se. (Som exempel kan du ta buss 665 mot Vallentuna Station, hoppa av vid Vallentuna station västra och byta till buss 610 mot Danderyds sjukhus. Restid 50 minuter).
- Mer information om Roslagsleden och alla dess 11 etapper hittar du hos Visit Roslagen.
- Allemansrätten: Läs gärna på om Allemansrätten innan du ger dig av på din vandring.
- Fler vandringstips i Stockholm: Sugen på att ta dig an fler leder i Stockholm än att vandra Roslagsleden? Här hittar du fler Vandringstips i Stockholm med omnejd.
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)