Close
Veckans 5 om JOMO, Höstljus, julbord, padel & hotell

Veckans 5 om JOMO, Höstljus, julbord, padel & hotell

Hej och hå, så hade tydligen halva oktober dragit förbi? Den här helgen ska vi fira två av fem familjemedlemmar, vilket traditionsenligt betyder att allt Halloweenpynt ska upp inför festligheterna. Här kommer veckans fem, trevlig helg på er!

Veckans 5 om JOMO, Höstljus, julbord, padel och kommande hotellbokningar

#1. JOMO (The Joy of Missing Out)

Jag är som bekant en periodare, även vad det gäller podcastlyssning. Just nu lyssnar jag nästan inte alls, men då och då rattar jag in ”Träningspodden”. Igår hörde jag Lovisa nämna ordet JOMO, en förkortning av ”The Joy of Missing Out”, i anslutning till att poddkollegan Jessica Almenäs hade besökt ett event.

Alla har vi väl hört talas om FOMO, ”The Fear of Missing Out”, och visst behövs en motvikt? JOMO var ett nytt begrepp för mig, men efter en snabb googling ser jag psykologisajter skriva om det redan 2018. (Tydligen är jag ganska sen på bollen, hade du hört talas om uttrycket tidigare?) Kanske kan hela Coronakarusellen få oss att anamma lite mer JOMO i livet istället för FOMO när allt börjar rulla igång som vanligt igen?

The Joy of Missing Out, or JOMO, is FOMO’s cooler cousin. When it sees that party of a friend of a friend, it doesn’t jump at the opportunity. Instead, it politely declines and revels in not being there. JOMO doesn’t decline every social opportunity, but it knows when to say yes and when to say no. JOMO is living an intentional life; committing to the few, important things rather than trying to jump on everything that crops up in the calendar.

– Daniel Riley

#2. Höstljus på Sofiero

höstljus
”Allt ljus på Uppsala” som jag besökte 2018, SÅ fint!

Något jag däremot kommer känna FOMO över istället för JOMO är att missa Höstljus på slottet Sofiero utanför Helsingborg. Varje år brukar evenemanget ”Ljusstämning” anordnas på Sofiero, men som så mycket annat ställs detta in i år på grund av myndigheternas restriktioner om stora folksamlingar. För att ställa om istället för att ställa in väljer dock Sofiero att anordna en annan utomhusupplevelse som de kallar ”Höstljus”:

Varje kväll under tre veckor bjuder vi in till en stämningsfull, upplyst park i höstskrud. Kom hit för en rogivande promenad, pausa med en värmande soppa i restaurangen och kika in i Slottsbutiken. Varje vecka tänds en ny ljusinstallation att njuta av, med start den 25 oktober.

– Höstljus på Sofiero

Höstljus är alltså en av önskemålen på min höstönskelista, men jag dessvärre att tror det blir svårt att få till. Kanske någon av er ska dit?

#3. Dags att tänka på julbord?

julbord
Klassiskt julbord på Nääs Fabriker förra året.

Börjar ni också få en massa notiser om julbord? De lär väl inte heller bli som vanligt i år, men visst kommer det att finnas många anpassade alternativ. Jag fick tips från en kompis om ett av de julborden som lär sticka ut mest i år: Reimersholme hotel. Julbordet marknadsförs som ett gastroperformance i gränslandet mellan konst och stökigt julbord:

Serverat i vita lakan med glitter och hög förväntan bjuder Reimersholmers hotel, tillsammans med interaktionskonstnären Tove Berglund, in till ett sällan skådat julbord som omsluter alla sinnen.

– Reimersholme hotel

#4. Padel i Globen

Nynäshamn padel
Vår padelhall i Nynäshamn matchar inte riktigt takhöjden i Globen.

Det är helt sjukt att följa padeltrenden just nu, men jag och Tobias trodde ändå att det var ett skämt när vi fick höra att Globen ska byggas om till padelhall. Riktigt så drastiskt är det inte, men visst stämmer det att ljudet av padelslag snart kommer att fylla Globen!

Fatta att Globen har stått helt tom sedan den 13 mars, då samtliga evenemang ställdes in på grund av pandemin. Det går nästan inte att ta in! Nu blir alltså Globen ett tillfälligt Padelcenter med 14 padelbanor – hyfsad takhöjd blir det också med en sisådär 85 meter.

padel

Padeltrenden har nått det här resebloggsgänget också, i veckan kom Sofia, Lisa och Katarina hela vägen ut till oss i Nynäshamn för att spela. Men, är det nu så kul som alla säger, det här med padel? Alltså, jag tycker nog det – men å andra sidan är jag extremt partisk med tanke på att jag och Tobias alldeles nyligen drog igång ett padelcenter här på hemmaplan.

#5. Andra Coronavågen och svenska hotellbokningar jag gärna skulle göra

ett hem boutiquehotell Stockholm
Ett Hem, Stockholm.

För mig känns fortfarande utlandsresorna milsvida bort. Den andra vågen som verkar pågå just nu känns… oroväckande. För egen del kollar jag svenska hotell istället, vilket märks med tanke på att samtliga annonser i mina flöden i skrivande stund handlar om hotellerbjudanden (på tal om The Social Dilemma och individanpassad reklam som jag skrev om förra veckan). Några av de hotellen i Stockholm som jag googlar på för närvarande är Bank hotel, Lydmar, At Six, Grand Hotel, NoFo och Frantz. Jag tänkte också försöka boka något hotell med en riktigt bra spaanläggning i Stockholmsområdet när våra vänner kommer hit över jul. Smygdrömmer också om en snabbvisit till Varberg (kanske Asia Spa?) i samband med att jag ska till släkten i Göteborg. Ja, ni hör ju. Det känns som att jag har att göra flera år framåt på hotellfronten!

Läs mer: Svenska drömhotell – 15 hotellfavoriter i Sverige


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från förra veckans resa till Visby.

8 comments

 1. jag är också hotellsugen i sverige och har spanat in franz! men, för min del blir det nog någon upplevelse mer norrut, måste leta upp några snackisar… 🙂

  1. Åh, ser fram emot dina snackisar. Känns som att jag vill boka typ allt jag ser just nu – undrar hur länge den känslan håller i sig!?

 2. Bodde på Frantz nu när jag var hemma för ett par veckor sedan. Grymt mysigt hotell och definitivt en av de bästa frukostupplevelserna jag haft.

  1. Vad kul att höra Cathinka! Också hört mycket bra om deras frukost. Jag bokade faktiskt At Six igår kväll, hittade ett bra erbjudande med 25 procent rabatt. Får spara Frantz till lite senare. Som sagt, behöver mycket kul att se fram emot!

 3. Aldrig hört om jomo, kul ord!
  Fortsätt med svepen, gillar verkligen dessa inlägg!

  1. Visst är det bra, JOMO!? Och tack, veckosvepen fortsätter i en ständigt blandad kompott!!

 4. En hotellhelg på ett riktigt bra hotell slår ju mycket! Tänker som Sara, lite mer norrut. Finns en del klassiker där jag fortfarande inte provat och några nya spännande alternativ!
  Är för övrigt ännu senare på JOMO-bollen än du – haha, men relaterade direkt! Har känt så i flera år, men nu fick jag ett ord på det 😛

  1. Er helg i Järvsö såg ju helt makalöst fin ut! Där hade jag FOMO snarare än JOMO när jag såg bilderna… 😜

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close