Close
Vad eller vem fick dig att boka din senaste resa?

Vad eller vem fick dig att boka din senaste resa?

Idag kommer ni läsare att få agera svarspanel i kommentarsfältet för att återkoppla till min version av SIFO-undersökning. Jag är nyfiken på vad, eller vem, som fick dig att boka din senaste resa! Anledningen till att jag ställer frågan är helt enkelt att jag är nyfiken på varifrån du/ni hämtar reseinspiration. Bokar du resor efter att ha sett filmer? Har du läst en bok, tidning eller blogg som får igång tankarna? Inspireras du kanske av vänner och bekanta? Längtar du efter värme, eller rent av kyla? Kanske är det så att du helt enkelt har fått en fix idé som vägrar att ge med sig!?

Vad eller vem fick dig att boka din senaste resa?

Eftersom jag ställer frågan får jag väl också svara på den – genom en uppdelning av mina senaste resor i kategorierna ”Sverige”, ”Europa” och ”Övriga världen”.

Sverige: Blekinge/Öland

Min senaste resa till Blekinge var, tro det eller ej, inte alls en spontant bokad resa baserad på akut hemlängtan. Resan var tvärtom ytterst välplanerad av den enkla anledningen att mina kusiner förra året blev så begeistrade av ett specifikt trail-lopp i Ronneby (grannstad till Karlskrona) – vilket de också gjorde tydligt genom lovord som de spred vidare på Facebook. När de sedan ställde frågan i en familjechatt om jag inte skulle med kunde jag inte motstå, och tog dessutom med två av mina träningskompisar härifrån Stockholm. På vägen ner passade vi på att göra en spontanare över till Öland för att äta lunch – vilket slutade med en heldag på ön.

Europa: Wales/England

Sommarens resa till Wales var helt och hållet initierad, och inspirerad, av min man Tobias – som tidigare har bott i Wales och ville tillbaka för att visa resten av familjen. Resan kombinerade vi med att hälsa på våra vänner som bor i London, och passade också på att resa till Lake District och Peak District tillsammans med dem. Lake District har stått på min önskelista ett bra tag efter inspiration från något resereportage i en tidning för länge sedan.

Övriga världen: Ecuador/Galapagosöarna

Min längtan till Galapagosöarna får jag nog tacka SVT, Arne Weise och ”Ett med naturen” för. Tv-programmet sändes mellan 1983 och 1996, och jag gissar att många resedrömmar väcktes hos svenskarna under de åren. Efter att ha sökt på ”Ecuador” i Lisas och min chatt kan jag konstatera att vi nämnde det redan 2016, efter att ha pratat om en kompis familjesemester som bland annat gick till Ecuador. Inför vår resa med KLM plockade Lisa upp Ecuador-drömmen igen, efter inspiration från Familjens Gunnarssons vistelse där i tv-serien ”Familjer på äventyr”. Och ja, så kom det sig alltså att vi landade i Quito ett drygt halvår senare.

För att spinna vidare på frågan om vad eller vem som fick mig att boka min senaste resa måste jag nämna något om mina funderingar för framtida resor. Jag kan konstatera att Towe/Come Fly with Me och hennes uppdateringar är orsaken till att jag just nu vill åka till Boston, att instagramprofilen My Feldt gör att jag vill åka till Halmstad och fika på hennes bageri Feldt’s Bröd och Bageri, att Eva/People in the Street får mig att längta till Gammelstad/Luleå, att Lolas foton från Färöarna satt igång tankarna på en eventuell 40-årsresa och att Reese Witherspoon och filmen Wild – i kombination med Linda/Wilderness Stories – gör att jag vill vandra Pacific Crest Trail i USA. Jag skulle kunna fortsätta det här stycket om framtida resor i all oändlighet, men så rör sig tankarna just idag.


Okej, nu är det alltså din tur att berätta! Vad eller vem fick dig att boka din senaste resa?

32 comments

 1. Familjen drar mig till småland nästa resa, för att fira en traditionell julafton. Sen åker vi vidare till Aten över nyår, ett resmål jag alltid velat till men aldrig fått med mig en resepartner – förrän nu. Det är lite av en flickdröm att få åka dit 🙂 Jag har alltid velat åka till Istanbul och Aten. Istanbul tog vi i juni och nu snart får jag åka till Aten.

  Jag såg dom resmålen som liten, i gamla filmer, och det såg så exotiskt ut 🙂

  1. Vad spännande, det där med ”flickdrömmar”. Australien och USA var sådana för mig – jag skulle bara dit! Samma sak de öarna jag tittade på under naturprogram, typ Galapagos och Madagaskar.

   Låter som ett bra upplägg med Småland över jul, sen Aten för nyår!

 2. Ja min senaste resa, den jag är på nu är ju Thailand.
  Man kan säga att jag hamnade i Huay Yang för att jag hittade bloggen annikathailand.blogg .se
  Hon och maken bor permanent här i byn sedan 2012.
  Hade aldrig hört talas om HY men blev så inspirerad att vi åkte hit august i 2012 och på den vägen är det.

  1. Men vad roligt att få en förklaring till anledningen att ni hamnade i Huay Yang, har undrat hur det kom sig att ni landade just där!

 3. Vi startade Thailandsvistelsen med några dagar i Chiang Mai.
  Har fått en hel del bra tips från ”Come Fly with Me ”.
  Vad gjorde man innan datorn fanns!
  Reste med Lonely Planets tjocka guideböcker!
  Det gjorde jag.

  1. Hehe, ja, ”Google” är min bästa vän… men visst, Lonely Planet går inte av för hackor den heller.

 4. Marianne Bergman says:

  Jag och min man ville åka till en stad i höst
  Det blev Palma, där vi även fick sommar igen !
  Sol, bad och 25 grader varmt samt stadspuls. Toppen helt enkelt. Det var första gången i Palma för oss och vi vill tillbaka. Början av oktober verkarvara en bra tid

  1. Ah, så ni utgick från ”stad” och fastnade för Palma? Låter SÅ bra att åka dit i början av oktober, efter alla turister åkt hem från ön. Min man var också där i början av oktober, och var nöjd med upplägget att åka dit off season.

 5. Ganska svår fråga ändå, ibland kan jag inte förklara varför jag åker till vissa ställen. Ibland dyker bara platser upp i huvudet och sen är resan bokad…
  Nästa resa är Tallinn med en kompis, det blev Tallinn för att öst är en tom fläck på min karta och vi ville hitta en stad ingen av oss varit i innan.
  I våras var jag i San Sebastián. När jag gick på gymnasiet lyssnade jag jättemycket på en låt som heter San Sebastián och försökte dessutom komma iväg på en språkresa just dit (inte pga låten, bara fastnade för staden). Så i över tio år har det varit ett ställe jag tänkt på och drömt om.
  Annars så har Norge och Österrike i år uppfyllt mina drömmar om fantastisk natur. Det är allt som oftast spännande natur som får mig att boka en resa. Och jag tror att jag googlar olika länder titt som tätt och plötsligt blir sugen på något. Även om jag kan hämta inspiration från Instagram och Facebook så har det än så länge inte varit därifrån direkt som jag fått för mig att boka något.
  Så flickdröm, naturupplevelser och ”land-jagande” kanske för att sammanfatta 😁

  1. Så intressant att läsa Emelie, tack! Märkligt det där med platser som bara ”dyker upp”, som en fix idé vilken bara kan botas på ett enda sätt… 🙂

   Natur ja… det är en bra anledning att resa – Norge är för övrigt ett nästan helt oskrivet blad för mig!

 6. Katarina Myrberg says:

  Senaste resan var till Kristianopel i Blekinge, en underbar weekend med sex tjejkompisar. Vi gör resor ihop och kallar oss Seven Ladies. En av dem bor i Karlskrona och hade planerat allt.

  Nu väntar kulturresa till Egypten. Min make har nördat ner sig i orientaliska mönster och vill besöka Kairos medeltida moskeer. Klart jag följer med så jag får chansen att se pyramiderna och kryssa på Nilen. Det har jag drömt om sedan jag läste Döden på Nilen av Agatha Christie, Asterix i Egypten och såg Indiana Jones på bio.

  1. #sevenladies, klockrent ju! Vad underbart med Kristianopel – och att en av er hade planerat allt. Bra upplägg!

   Fint att du och din man kan resa tillsammans, med olika infallsvinklar. Låter som en häftig resa.

 7. Kul frågeställning.
  Såhär ser svaren ut från mig:
  Sverige: Senast bokade resan var till Stallmästaregården. Det var en planerad helg med min vän Fia. Jag skulle bara hitta ett bra ställe att boka. Brukar boka via Secret Escapes och de hade en deal på Stallmästaregården och det bokade jag efter att ha sett en recension på din kollega Lisas blogg 🙂
  Europa: Det får ju då vara min överraskningsresa till Gent som gäller här. Jag fick ett pressmeddelande att Trip me up hade startat. Jag älskade konceptet och bokade.
  Övriga världen: Här är det vår jorden runt resa i maj som är den senaste. Anledningen att vi bokade den var att vi såg resevloggarna Kara och Nate resa med UA 1 från San Francisco till Singapore och jag sa att det var det ultimata sättet för mig att känna att jag inte längre är flygrädd. Att flyga över Stilla havet.
  Och på den vägen är det.

  1. Tack Cornelia, kul att höra alla tre kategorier från dig! Secret Escapes är bra, har också bokat via dem flera ggr. Överraskningsresan till Gent var en riktigt rolig grej, gillar verkligen konceptet med Trip me up!

 8. Min blev ju till Berlin, mycket för jag gillar historia och storstäder.
  Det kändes lite kusligt att stå vid den forna muren och vakttornet vid Berlin Wall Memorial på Bernauer Strasse. Provade på leva i Östberlin på DDR museum, kontraster mot att sedan gå in på KaDeWe!😁
  Mina resmål har oftast någon historisk anknytning. Krakow kom jag på att jag ville till efter ha sett ett avsnitt av Hermans historia som handlade om Johan III.
  Jag lockas av de gamla kommunistländerna, jag vet inte varför men antagligen pga deras historia och frigörelse. Lockas mer av tex Riga än Paris!
  Nu sitter vi på tåget hem och jag fundrar redan över nästa resmål!☺

  1. Ja, det där med historiska anknytningar har jag förstått vid detta laget – och också att vi brukar gilla liknande resmål! Haha – så du planerar redan nästa resa!?? 🙂

 9. Senaste tre resorna:
  25 år som gifta initierade resa till Kroatien. Vet ärligt talat inte varför det blev just dit, men vi har pratat om det i många år. Egentligen hade vi planerat USA:s nordvästra kust i några veckor (och så hem till Utah såklart). Firat bröllop med goda vänner på Väddö utanför Norrtälje en helg. Tillbringat en mysig helg i Danmark tillsammans med maken. Vi blev inbjudna av min gamla ”brevkompis” och hennes man.

  Nästa resa hoppas jag blir en ensamresa till Gotland, en resa för eftertanke och tystnad.

  1. Rolig mix av resor må jag säga! Vänner och kärlek i en ultimat blandning – förhoppningsvis toppat med ”pilgrimsresa” till Gotland!

 10. Min senaste resa var till franska och italienska Rivieran. Det var ärligt talat så att vi hade Eurobonuspoäng som förföll och det var till Nice det fanns biljetter just då. Ett ovanligt sätt att boka för mig, som oftast bokar pga drömmar som jag sugit på ganska länge.

  1. Ah, det var så det gick till! Tänker att franska och italienska rivieran aldrig kan vara fel – så ni gjorde nog helt rätt i att använda poängen så.

 11. Våra senaste två resor (november 2018 och februari 2019) gick båda till Malaysia, anledningen var att vi åkte på karateläger på Langkawi. Februari är det återigen läger, denna gången åker vi till Danang i Vietnam. Nu på höstlovet blir det en tur till Gotland dels för att hälsa på en släkting som är bosatt där samt att jag älskar naturen på Gotland och aldrig upplevt den under hösten.

  1. Tycker det är så spännande med idrott och möjligheterna den öppnar att träffa nya bekantskaper, se nya platser och lära sig nytt om allt möjligt! Och – vilka resmål sen, Malaysia och Vietnam!

   Gotland, vet du, jag drömmer också om att åka dit nu i höst. Jag tror att du kommer få en fantastisk resa!

 12. Hej!
  Resebloggar ger mycket inspiration. Jag ser dem framförallt i flödet på Facebookgrupper. Bl.a din Höga kustenskildring har gett mig Ett nytt resmål på bucketlistan.
  Ibland kan en resa ge mersmak och man vill vidga vyerna i den trakten. Gardasjön gav inspiration att upptäcka Lago di Iseo och Iseosjön gav inspiration att se Comosjön. Därav står Comosjön på min bucketlista nu.
  Nästa resa utanför landets gränser går till Köpenhamn – det är en tradition att resa dit i mitten av november då svågern fyller år. En annan återkommande resa är skidresan. Nästa skidresa går till Andorra och anledningen till att det blev Andorra är dels rekommendationer o antal soltimmar och dels nyfikenhet på ett skidresmål som inte så många har skrivit om. Det är inte bokat någon sommarresa än men som sagt – jag har blivit sugen på höga kusten . Vi får se om det blir hemester nästa sommar.
  Gillar verkligen dina frågeställningar som ger upphov till reflektioner!👍👏

  1. Känner precis som du om ”mersmaken”, vilket är anledningen till att jag reser tillbaka till Rom och toppar det med Neapel nästa vecka. Andorra ser fantastiskt ut, tror det blir fantastiskt. Min man var där och var så fascinerad över hur man typ i ena sekunden kan lapa sol på en strand och nästa åka skidor. Inte riktigt så, men nästan.

   Och du Eva, vad roligt att höra om både Höga Kusten och din sista mening. Tack!

 13. Jag vill åka till olika platser. 24 oktober åker jag och min man till Albanien 2 veckor. I september var vi till Azorerna, en mycket vacker ö.

  1. Azorerna, wow Hjördis! Olika platser låter som en utgångspunkt som passar mig… även om jag allt oftare återvänder till platser jag redan besökt.

 14. Senaste resorna bokade var Bozeman, fira jul med min mans familj som vi inte gjort på ett par par år nu! Vi kommer som vanligt besöka Yellowstone som vi alltid gör når vi åker ”hem”. Den andra resan är Sverige och Stockholm, alltså också hem, för att överraska pappa på hans 70årsdag i Januari 😊

  1. Tänk vilken lyx att få ta Yellowstone på vägen ”hem”… Fint att kunna planera in en överraskningsresa, ska försöka att inte avslöja något för honom – haha!

 15. Min fru! Äntligen ska vi till Israel. Helena pluggade där en gång i tiden. Dessutom är det en politisk, religiös och historisk plats. Och vi får tom strandliv några dagar. Det här ska bli kul!

  1. Men ÄNTLIGEN! Förstår att ni längtar. Ser fram emot att följa era uppdateringar!

 16. Just nu sitter jag i Oman och läser ikapp mig på bloggar medan jag väntar på hemfärd. Att det skulle bli en dykresa stod rätt klart från början men just Oman var en blandning av uteslutningsmetoden (ställen som passar en vecka och där jag inte redan dykt) och att när jag googlade läsa jag att de hade gott om nakensnäckor. Inte svårare än så att locka mig.

  1. NAKENSNÄCKOR!??? Lär mig något nytt varje dag, haha! Oman, har så dålig koll, måste genast kolla på din blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close