Tidigare i veckan var jag på en presslunch som anordnades av SAS, där vi förutom en uppdatering om nya flyglinjer även fick ta del av trendspaningar i resebranschen.
Min uppfattning är att trendspaningar i resebranschen föga förvånande följer samhällsutvecklingen i stort. Resorna är dessutom en del av din livsstil och valen du gör i ditt vardagliga liv kommer även att återspegla sig i ditt resande. Är du en medveten konsument kommer du med största sannolikhet också att vara en medveten resenär, gillar du fart och fläkt i vardagen kommer du antagligen att välja aktiva resor. Ungefär så här går snacket om trendspaningar i resebranschen just nu:
RESFREDAG: 20 oktober 2017, trendspaningar i resebranschen
#1. Delningsekonomi/Shared trips
Vi börjar mer och mer förstå tjusningen i delningsekonomi. Varför ska varje hushåll i en hel by äga varsin slagborr när den används i genomsnitt, säg två gånger per år? Samma grundtanke återspeglas nu i resebranchen. Tidigare har vi hört talas om WeWork för att dela arbetsplats, men nu introduceras också konceptet WeLive. Tanken är att du ska kunna flytta runt och inte vara bunden av en fast punkt. Hej då villa, vovve och volvo – hej livet som nomad! På samma tema spinner även Jo&Joe:“A house where you feel free to meet and mix, clink glasses, have a bite to eat together, cook, chat, laugh, unwind, dream, work, love, do yoga, play the guitar, explore the city… and sleep!”
#2. Hotellbranschen och dess nykomlingar
Trötta hotellkedjor får en utmaning när nya aktörer gör sitt intåg på hotellmarknaden. Karl Lagerfeldt har kört igång en hotellkedja och även Kenzo satsar på hotell. Andra storspelare som ger sig in på hotellmarknaden är Spotted Pig, Muji och IKEA (!). Ett nytt koncept är också “Fashion minibar“, tänk en traditionell minibar fast med kläder istället:
Like a regular minibar, there is a menu, where guests can see all the clothing on offer and the prices. While the closets are stocked in one size, guests can visit the concierge to receive their proper size. As soon as they wear the clothes, they commit to owning the items and must pay for them upon check-out.
#3. Lokal närvaro
I podcastavsnittet om att bo på hotell uppmanar jag alla hotellkedjor att erbjuda lokala produkter i minibaren vilket är helt i linje med tankarna om en lokal närvaro. SAS menar att de själva satsar på detta fenomen genom att servera lokal mat på sina rutter. Även hotellkedjorna i Stockholm bjuder nu in stadens medborgare att hänga i hotellobbyn eftersom det numera ses som en fördel att få in lokala representanter. Ett annat exempel på lokal närvaro är Airbnb Trips, det vill säga att få guidade turer från en lokalinvånare som har koll.
#4. Secondary cities och den nya sortens status
Andra trendspaningar i resebranschen är att vi vill åka till platser och uppleva saker för att ha något att snacka om. Hur mycket wow-effekt får du av att åka till London och ta ett foto framför London eye? Inte jättemycket. Det visar sig också att så kallade secondary cities nu är på frammarsch. Hippa hotell etablerar sig i mindre städer och kanske är det till och med så att de skippar London för att istället satsa på Manchester, Birmingham eller York. Istället för London, Paris och Berlin kan du med fördel ta sikte på försvinnande städer som Machu Picchu och Venedig. Extreme vacations är också ett exempel på den nya sortens status där du “push your comfort zone” genom att exempelvis simma med krokodiler.
#5. SAS nya destinationer
Sist, men inte minst vill jag lyfta några av SAS nyheter inför sommaren 2018. Snart börjar flygbolaget att flyga till sex nya destinationer: Verona, Sarajevo, Genoa, Toulon, Beirut samt inrikes till Örnsköldsvik. Eftersom jag är lika trendkänslig som alla andra fastnade jag direkt för Beirut, “den nya sortens status” till ära. För mer utförlig rapport om SAS nya destinationer kan jag rekommendera det här inlägget hos Lisa.
För dig som är nyfiken på fler veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka.
10 comments
Idén om minibar med kläder kändes sjukt cool och smart – men tänkte mer ett lån av kläder. Till exempel när man åker till Paris och vill vara sådär citychic som man (jag!) inte annars är. Eller Indien och vill gå all-in på saris som man aldrig någonsin kommer vilja bära hemma (jag väntar bara på nästa indiska bröllop så jag kan få användning för min sari igen…) . Men att köpa loss kläderna kändes kanske inte lika smart eller hållbart 😉
Ja, du har helt rätt. Och jag tror ärligt att det är exakt dit vi är på väg, jag kan lova att det är “nästa” trend som väntar runt hörnet. En förlängning av delningsekonomin.
Intressant! Så synd att jag missade den lunchen. Men spännande och läsa om alla nyheter på ers bloggar! Kram
Det var en bra spaning, passade på när jag hade möten i stan. Trevlig helg!
Extreme vacations. Tack. När drar vi?
Imorgon!?? 🙂
Är jag tillbaka till WowAir-flighten till KEF på torsdag så.