Close
Att resa på charter: fördelar och nackdelar

Att resa på charter: fördelar och nackdelar

Att resa på charter är uppenbarligen inte en av mina paradgrenar. Jag inser att jag med jämna mellanrum dissar charterkonceptet, mer eller mindre medvetet. Det sista jag vill är att uppfattas som en resesnobb – jag har ju också min beskärda del av charterresor i bagaget!

Att resa på charter har ju, som alla andra typer av resor, sina för- och nackdelar. Det är bekvämt att inte behöva tänka så mycket själv, det är skönt att ha en egen pool och få maten serverad på samma tid och samma plats varje dag. Svensktalande personal är ingen nackdel och visst är det bekvämt att lämna in ungarna på en barnklubb för att verkligen ha chansen att komma in i semesterlunken.

att resa på charter
Min lillasyster skulle ha blivit en utmärkt chartervärdinna om hon inte hade envisats med psykologprogrammet! Kreta, 2007.

Min erfarenhet av charterresor

Jag har åkt på fem charterresor i mitt liv. 2001 åkte jag och min tjejkompis till Marocko och fyra år senare drog jag iväg med en annan vän till Egypten. 2007 tyckte jag det var dags att åka till Kreta med min lillasyster (mamma var inte lika övertygad). När jag och Tobias hade fått vårt första barn Sebastian valde vi bekvämlighet och säkerhet framför egensydda alternativ och tog med bebisen till Tunisien (2009) och Rhodos (2010). Någonstans där började vi bli tillräckligt varma i kläderna för att våga boka flyg, hotell och hyrbil separat och så har det fortsatt.

Här kommer några av de för- och nackdelar jag personligen förknippar med charterkonceptet baserat på mina egna upplevelser.

kreta

Enkelheten och semesterkänslan:

bekväm

Fördelar: Någonstans vill jag hävda att det finns en skillnad på att resa och att ha semester. Vid flera tillfällen har jag kommit hem från en intensiv resa och hävt ur mig ”jag skulle behöva semester efter det här”! Att resa med ett späckat aktivitetsschema med inslag av aktiviteter, kulturupplevelser och sevärdheter kan ibland kännas mer dränerande än energisamlande. Har du haft en riktigt intensiv period på jobbet är fulltecknade agendor förmodligen det sista du vill ha, eller? I sådana fall är det inte konstigt om det lockar att resa på charter. En veckas slappande på en solstol vid hotellpoolen kan vara precis det som behövs för att komma i fas igen.

Nackdelar: Är du ständigt ute efter semester istället för att resa (jag överdriver med flit här för att få fram min poäng!) finns en risk i att du missar allt det vackra som resorna för med sig. Du kanske missar tillfällen att uppleva nya kulturer, nya lärdomar och nya insikter om ditt enda egentliga möte med ditt resmål blir bussresan till och från flygplatsen till hotellkomplexet, som du sedan inte lämnar på en hel vecka.

Priset:

priset

Fördelar: Om du bokar en all-inclusive vet du ganska exakt på kronan hur mycket pengar din semester kommer att kosta. Eftersom allting ingår, inklusive glass till barnen, behöver du inte bekymra dig om hur stor slutnotan blir. Är du duktigt på att scanna kampanjer och erbjudanden kan du dessutom komma riktigt billigt undan.

Nackdelar: Jag har däremot sett prisexempel på färdiga charterpaket som har fått mig att dra efter andan. Jag vill bestämt tro att vår familj ofta(st) kommer billigare undan genom att själva sy ihop vår resa istället för att boka en chartersemester för hela gänget. Det finns såklart undantag!

Boendet:

kreta tui

Fördelar: Hade jag skrivit det här inlägget för några år sedan kunde flosklerna haglat över trötta och oinspirerade hotellkomplex som hade sett sina bästa dagar någon gång på sjuttiotalet. De här charterkomplexen finns kvar på sina ställen, men jag upplever att charterbolagen numera gör sitt bästa för att få fram riktigt fina boendealternativ.

Nackdelar: Hela poängen med charter är att få ner priserna genom att massfrakta turister till ett och samma hotell på ett och samma ställe. Jag tilltalas personligen mer av att exempelvis få vakna upp på ett litet Bed & Breakfast på den engelska landsbygden framför en överfylld frukostmatsal på ett charterhotell. Men som sagt, det ena behöver inte utesluta det andra.

Maten:

maten charter

Fördelar: Jag skulle skjuta mig själv i foten om jag påstod att charterhotellen serverar otäck mat, det behöver inte alls vara fallet. Min egen kost på resande fot kan ofta se ut enligt ovan, ingen vidare kulinarisk och världsomvälvande matupplevelse där med andra ord. Jag kan personligen komma på ungefär trehundra miljoner saker jag hellre gör på min semester än att laga mat. Åker du på en charter med all-inclusive behöver du inte fundera på hur, var och när du ska äta – allt sådant är redan ordnat för dig. Perfekt upplägg ju!

Nackdelar: Ja, alltså nackdelarna är väl att utbudet kan bli ganska uttjatat efter några dagar. Dessutom riskerar du att missa de där riktiga guldkornen, typ en familjeägd restaurang med recept som har tillagats i generationer (dessutom stöttar du den lokala turistnäringen). Jag har heller sällan sett passionerade kockar på ett charterkomplex, men jag kanske bara har haft otur?

Kulturen:

kulturen tunisien

Fördelar: Jag har åkt på några guidade utflykter som har anordnats av respektive charterbolag för de olika resorna. Guiderna är ofta duktiga och kan ge en bra övergripande bild av landets kultur.

Nackdelar: Det är inte samma sak att slussas runt på gemensamt anordnade bussturer som att faktiskt få chansen att försöka få ett hum om kulturen på egen hand. Jag uppskattar verkligen att själv få strosa runt på marknader och uppleva spontana möten med lokalbefolkningen, utan att behöva ha en guide i bakhasorna.

Att resa på charter som barnfamilj:

Rhodos, 2010.
Samtliga bilder i inlägget är tagna på mina charterresor.

Fördelar: Charter för småbarnsfamiljer är riktigt skönt. Så är det bara. Charterbolagen satsar gärna lite extra på barnfamiljer, de är trots allt den främsta målgruppen (personlig analys igen, som allt annat i det här inlägget).

Nackdelar: Genom att enbart åka på charterresor riskerar barnets bild av världen utanför Sveriges gränser = en pool, solstolar, barnklubb, sandstränder och ”ät så mycket glass du vill på buffén”. Men å andra sidan är jag ganska säker på att mina barn hade valt just den kombinationen istället för att gå omkring och svettas bland Kambodjas tempelruiner, så vem är jag att tala om nackdelar!?


Jag kommer aldrig uppmana någon att inte åka på charter, tvärtom kan jag säga att det kan vara ett utmärkt alternativ som mjukstart för en nybliven småbarnsfamilj. Däremot vill jag uppmana alla att faktiskt våga sig utanför hotellkomplexet under chartersemestern och se vad landet har att erbjuda bortom grindarna och de arrangerade bussutflykterna. Hyr en bil, ta en lokalbuss, eller skippa för all del hotellmaten en kväll för att prova en lokal restaurang i närheten! Nu är jag nyfiken på era tankar om att resa på charter. Hiss eller diss? Berätta gärna! 

19 comments

 1. Kul inlägg att läsa! Jag har på senare år inte åkt mycket på charter, men senast var i juni då jag var på Sardinien med en kompis. Jag tyckte det var så skönt att slippa ”tänka”. Automatiskt slussad till bussen på flygplatsen, skjutsad till hotellet och få mycket bra info från reseledarna på plats. Däremot åt vi ute på olika ställen varje dag, förutom frukosten. Vi åkte heller inte på några arrangerade bussresor eller utflykter, utan detta gjorde vi själva. Men det var lite roligt att prata med alla olika människor på hotellet (svenskar, norrmän, irländare, engelsmän, danskar) och några av dem reste på egen hand, utan sällskap. Trots att jag aldrig flugit själv någonstans, så kände jag att charter hade varit den perfekta resan, då man känner sig trygg och kanske lättare kan på kontakt med andra (om man vill). Snart ska jag för första gången flyga utomlands själv, men det blev inte charter ändå haha Nästa gång 🙂

  1. Ja, en av fördelarna som brukar tas upp är just att ”slippa tänka”. Det kan vara ett utmärkt sätt att se sig om i världen, men jag hoppas att folk vågar prova något annat också! 🙂

 2. Jag har också varit på fem charterresor 🙂 Men det gick 21 år mellan resa 1 och resa 2… Vi har varit på fyra charterresor med sonen som nu är nio och han älskar det, han älskar Bamse och kvällsshowerna och att det är så välordnat för barn. Vi har med andra ord varit på TUI:s familjehotell och det är egentligen enda orsaken till att vi valt charter. Men jag tycker det är en självklarhet att man upptäcker världen utanför hotellet och ser sig omkring och vi har alltid gjort det på egen hand med lokalbussar osv. Själv tycker jag dock att det är otroligt mycket roligare att planera resan när man bokar allt själv istället för att få allt serverat i ett charterpaket, samt att jag egentligen inte riktigt har ro att stanna en hel vecka på samma hotell och plats.

  1. Kul att höra om era upplevelser Ann-Louise! Jag tror (!) att alltfler gör som er, faktiskt åker ut på egna utflykter men kombinerar det med bekvämligheten på familjehotellen. Jag tycker det är jobbigt att packa upp och ner, så emellanåt är det superskönt att landa en hel vecka på samma ställe!

 3. Alltså jag är väl nästan the Queen Of charter 😉 Hihi… varit reseledare och numera charter värdinna! Jag tycker det är oslagbart att resa på charter semester med barn om man vill ha en ”lugn semester” och slippa alla måsten! Samt ta sig från A till B enkelt!

  Efter att nyligen kommit hem från Portugal efter en familjesemester så inser jag hur mkt enklare å snabbare det är mes direkt flyg istället för att byta flyg!

  Men såklart att man ser mer om man inte reser charter… priset varierar nog beroende på säsong!

  Charter kan ju vara super billigt ibland. Jag har fyndat många ggr i lågsäsong!

  Tycker Thailand m flyg och 4-stjärnigt hotell för två vuxna å en bebis för 20’ är väldigt prisvärt! Ett ex bara…

  Men bra reflektioner!

  Kramar!

  1. Ja, du kan din charter Lina! Visst går det att fynda riktigt bra charterresor också beroende på säsong ,men ofta är det dessvärre just högsäsong som är aktuella när man reser som familj pga skolloven.

   Portugal såg riktigt härligt ut. Kram!

 4. Charter betyder inte automatiskt all-inclusive. De gånger (4) jag har åkt charter har det varit med enbart frukost. Charterhotellen har ju sällan rum med kök, så det finns ingen möjlighet till avancerad matlagning. Man lär sig fort att hitta de de små matställena bortom turiststråket.
  På senare år har jag hyrt privat och nyttjat lågprisflyg, hälften billigare och fördelen med att bo utanför turistghettona.

  1. Nej, så är det såklart, men tog några sådana exempel ändå. De charterresorna vi har åkt på har bara varit inklusive frukost, det passar oss allra bäst.

   Vi kör också på din senare linje numera och trivs toppen med det.

 5. Kan faktiskt inte se fördelarna. Lika enkelt att boka flyg och hotell separat. Och då kan man stanna så länge eller kort man vill, välja på all världens hotell, inte bara 9 st och kan bo på flera olika ställen under sin resa.
  De priser jag brukar landa på för min resa, har jag inte sett i några charterkataloger…
  Sedan går charterresorna oftast inte dit jag vill åka, dvs till platser med mycket att se och uppleva.

  1. Fast är man ingen van resenär kan det kännas övermäktigt att hålla på med flera olika steg i bokningsprocessen. Bokar du flyg och hotell separat måste du också tänka på transfer till och från flygplatsen – allt sådant kan du få i charterpaketet. Många tycker dessutom det är ganska bekvämt att inte ha alltför många alternativ att välja på, det i sig kan bli ett stressmoment. Finns det bara nio stycken alternativ är det inte mycket att fundera över liksom!

   Jag förstår att du vill åka till platser med mycket att se och uppleva, men jag antar att folk ibland bara är ute efter lugn och ro vid hotellpoolen. Då förstår jag att charter kan vara ett alternativ!

   Jag kan med andra ord se några fördelar! 🙂

 6. Att ha ett fullspäckat schema med aktiviteter kan vara stimulerande, det beror vilken typ av jobb en person har. Då kan en person få stimulans på ett sätt som arbetet inte kan ge en. Själv har jag övergått mer och mer till att åka på ”paketresor” från att ha varit en backpacker. Men tröttnat på att fixa allt själv. Samt att vid en del ”paketresor” kan jag få uppleva mer än när jag reser själv. Exempelvis sova på ett stampat jordgolv i Nepal, hade jag nog inte fått vara med om jag rest själv. Som sagt det finns för – och nackdelar med charter liksom det finns för – och nackdelar att resa/ordna allt själv.

  1. Ja, det finns verkligen för- och nackdelar med alla typer av resor, vilket jag också skriver inlägget. Din resa till Nepal låter för övrigt SÅ spännande!

 7. Jag är ju flygrädd och grymt obeslutsam så att välja och fixa alla steg hade bara gett ökad ångest. Det där som många säger ”att planera är halva nöjet” går helt bort för mig! Jag känner dock inte igen mig i din beskrivning av charter. Det blir ju vad man gör det till. Vi har inte barn, äter bara frukost på hotellet (på Cypern fixade vi den själv med) och brukar själva åka iväg på någon utflykt. Till Jordanien blev det charter, men utflykter varannan dag, mat från finrestaurang och hål-i-väggen-ställen. Att enbart vistas på hotellet gör vi inte, helst badar jag i havet för det kan jag ju inte här hemma eftersom det är så jäkla kallt.

  1. Så intressant att höra olika perspektiv, har försökt lyfta en del i både inlägget och i kommentarerna, men det finns såklart hur mycket som helst kvar att skriva. Charter blir absolut vad man gör den till, alla väljer ju inte paketet med all-inclusive (vi har heller aldrig gjort det, utan bara haft frukostpaket). Många vistas inte alls enbart på hotellet, men det finns många som gör just det. Alla är olika – i det här inlägget ville jag lyfta några av de för- och nackdelar som finns, inte alla! 🙂

 8. Har åkt på en massa charterresor, dock inte sedan 1996.
  På en resa med yngste sonen sa han : kan vi inte vara som andra och bara bo på ett hotell!
  Barn gillar nog charter men känns som den tiden är förbi för egen del.
  Planerandet är en stor del av resan för oss.
  Åtskilliga är de timmar jag surfar runt.
  Titti

  1. Ja, tänk vad många timmar som går åt till att surfa efter resor! 🙂

 9. Håller med Uffe, varför förutsätta att all charter är all inclusive. Det enda jag haft på charter i den vägen är halvpension ett par gånger på 70-talet som barn. Mina föräldrar ville ha koll på utgifterna. All inclusive skulle jag aldrig få för mig att boka eftersom jag vill stödja lokalbefolkningen och äta lokalt, inte storbolagen med pastabuffé. Ändå är charter någon gång ibland helt ok för mig och den största anledningen är direktflyg till ställen som annars skulle inkludera byten, t.ex. från Kastrup till diverse grekiska öar. Det kan dessutom bli billigare än att fixa egen resa om man är sent ute.
  För att kommentera till Gunilla så finns det ofta platser med sevärt även i charterutbudet även om mycket såklart är rena badhotell mitt i ingenstans vilket inte lockar mig. Kreta, Sicilien och Mexiko har ju massor av sevärt. Sedan kan man göra som min pappa som alltid tog charter till Sicilien på 80-talet när det var det enda som fanns. Bokade billigaste resan och lämnade hotellet för att resa runt på egen hand tills sista kvällen då han dök upp igen.

  1. Din pappa låter som en mycket klok man, precis så skulle jag också ha velat använda charterkonceptet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close