Close
Vårresor i Sverige – fem tips och rekommendationer

Vårresor i Sverige – fem tips och rekommendationer

Planerar du för en vårresa i Sverige, men har svårt att bestämma dig för vart du vill åka? Här kommer en lista med platser och upplevelser jag själv längtar efter just nu och som jag verkligen hoppas kunna göra senare i vår. Vilka vårresor i Sverige längtar du efter just nu?

Fem personliga tips på vårresor i Sverige

#1. Besök Karlskrona på våren!

visit Karlskrona

Etta på min egen önskelista för vårresor i Sverige har alltid varit, och kommer alltid vara, Karlskrona i Blekinge. Det finns ingen annan plats jag hellre möter våren än i min hemstad. Jag fascineras varje år över hur mycket längre våren har hunnit nere i söder i jämförelse med Stockholm, och njuter i fulla drag av hemstadens vitsippehav, grönskande knoppar och vårsol vid havet.

Här hittar du mer läsning om vilka konkreta platser och saker jag rekommenderar i Karlskrona: Fem Karlskronafavoriter på våren!

#2. Svenska nationalparker i vårskrud

Sommaren är förvisso en härlig årstid på alla sätt och vis, men under sommarsemestrarna följer också fler turister på våra svenska besöksmål. För att få en fin upplevelse av svenska nationalparker gillar jag att uppleva dem i vårskrud, när grönskan exploderar och blomknopparna brister. Det finns ett par specifika jag längtar extra mycket efter den här årstiden. Dalby Söderskog nationalpark och Ängsö nationalpark lär båda bjuda på vårgrönska som sägs vara extraordinärt vacker!

Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)

#3. Familjeresa i Östergötland

Senare i maj, om det blir som vi har planerat, kommer vår familj åter igen att åka till Östergötland på några dagars rundresa. Det är fjärde eller femte året i rad vi reser runt i Östergötland, ett besöksmål med massa familjevänliga aktiviteter och sevärdheter som ligger på bra avstånd från vårt hem i Nynäshamn. Den här gången satsar vi på mycket utomhusaktiviteter runt Kolmården och Norrköping. Jag har bokat in två hotellnätter på Lamp Hotel i Norrköping respektive Villa Fridhem. Vi längtar allihop!

Läs mer: Östergötland med barn – 10 besöksvärda stopp

#4. Stockholms skärgård

landsort

Vi har förmånen att bo i Nynäshamn med närhet till hav, öar, kobbar och skär. Här finns många lämpliga vårutflykter att göra i vår direkta närhet, bland annat till den fantastiskt fina lilla ön Landsort (bra tips om du bor i Stockholmstrakterna!).

Läs mer: Landsort – båtutflykt till Stockholms skärgård

Den här våren ska jag fortsätta utforska min absoluta närhet – Nåttarö har jag till exempel aldrig besökt – men jag vill också (åter)upptäcka mer av Stockholms skärgård längre norröver. Inom kort kommer jag förhoppningsvis att åka till min bästa kompis som bor i Roslagen och checka in på Marholmen för en tjejweekend i miniformat.

#5. Vårvinter i norr

Det här tipsinlägget om vårresor i Sverige får avslutas med en vårvariant med touch av vinter. Jag är en av dem som har hört talas om den berömda vårvintern norröver – den som även kallas för den ”femte årstiden” – men har själv aldrig fått tillfälle att uppleva den. Ljusa eftermiddagar, värmande sol och kanske lite skidåkning utan femtioelva lager skalkläder och ulltröjor – det låter lockande. Vår familj har redan ställt in två resor till Åre (jullov och sportlov) på grund av corona men jag ger inte upp hoppet att komma dit innan vårvintern dör ut för i år.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från Karlskrona i Blekinge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close