Close
Ursand i Vänersborg: camping och badplats vid Vänern

Ursand i Vänersborg: camping och badplats vid Vänern

För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg om Sveriges bästa strand med 25 tips om vackra stränder i Sverige. Vänern, och närmare bestämt Svalnäs, lyckades knipa en plats på listan – men visst finns det fler fina badmöjligheter längs Vänerns sandstränder. En av dem är Ursand i Vänersborg, där vår familj stannade till i somras efter ett tips från min mans kompis.

Läs mer: Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

Ursand Resort och Camping i Vänersborg: badplats vid Vänern

Vår familj trivs verkligen med konceptet bilsemester, så fort skolorna är slut brukar vi packa in oss i bilen för att åka runt i Sverige. Förra sommaren gjorde vi Västgötaturen, en rundtur med familjefokus i området mellan Vättern och Vänern. Efter ett uppskattat dygn vid Läckö Slott

Läckö slott

… susade vi sedan vidare på vägarna mot Vänersborg. Drygt 1 timme och 20 minuter senare var vi framme vid Ursand Resort och Camping.

ursand resort och camping Vänersborg

Här väntar en omtyckt badstrand inramad av skog. (Hit ska du däremot inte åka om du gillar att ha stranden för dig själv, eller om du har svårt för campingkonceptet.)

ursand resort och camping Vänersborg

Ursand Resort och Camping drivs av profilen Bert Karlsson, och här finns allt från lekland till äventyrsgolf. Tydligen lär här också finnas ett schlagertema som bland annat yttrar sig i ”schlagerstugor” och en konferensavdelning inredd mot bakgrund av Berts schlagerhistoria.

ursand resort och camping Vänersborg

Det är inte den anledningen som lockar hit oss, utan badstranden och Ursands fina läge vid Vänern.

ursand resort och camping Vänersborg

Här kan du sitta och äta på restaurangen med härlig utsikt över vattnet. Servitören vi pratade med liknande Ursand vid ”Vänerns riviera”…

ursand resort och camping Vänersborg

… och det märks att Bert & co har försökt skapa sin version av Vänerns riviera, med tillhörande nöjesutbud.

ursand resort och camping Vänersborg

Själva campingområdet är stort…

områdeskarta ursand
Översiktskarta från Ursands hemsida.

… här finns både ställplatser, tältplatser och stugor, men också den berömda Rullebyn med ett antal villavagnar (där vi hade kunnat hämta inspiration inför köpet av vår egen villavagn som numera finns uppställd på vårt sommarställe i Karlskrona skärgård).

ursand resort och camping Vänersborg

Hitta till Ursand Resort och Camping utanför Vänersborg:

ursand till läckö

Ursand Resort och Camping ligger drygt 5 kilometer norr om Vänersborg. Vi kom söderifrån och körde genom Vänersborg Centrum och över Dalbrobron, därifrån är det skyltat till Ursand. Kommer du norrifrån följer du E45 och svänger av mot Vänersborg.

Mer information hittar du på Ursand Resort och Campings hemsida.


Här kan du läsa mer om besöksmål i Sverige (och gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver).

3 comments

  1. Ursand har växt otroligt mycket bara de senaste åren, sedan Bert tog över. Jag är där en-två gånger per år och vissa gånger har jag knappt känt igen mig.

    Måste också tillägga att det finns riktigt fina löpmöjligheter här. Vänersborgs skidstuga ligger bara några kilometer bort (innan man svänger av till lilla vägen ner mot Ursand) och där finns det både grusvägar och terrängspår på upp till 10 km. 10 km på grus/gångväg går också att hoppa på vid själva Ursandscampingen, det är ungefär 4 km från skidstugan. Den kuperade gångvägen längs Vänern in mot Vänersborg är en av mina absoluta favoritsträckor att springa på. Fantastiskt vackert! Släng på oktober också, med lövverken i höstfärger. Magi! 🙂

    Hm, nu fick jag också lite Ursandsinspiration. Tack! 🙂

    1. Men vilka toppentips, tack Daniel. Låter ju onekligen som en riktigt bra löpsträcka. Kan nästan känna oktoberkrispet och löpstegen mot marken efter din kommentar – tack själv! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close