Ska du resa på semester till Bohuslän och har svårt att bestämma vilken ort du ska välja att resa till? Det finns ett helt pärlband av söta orter att ta sikte på för att bocka av bilden av en typisk skärgårdsdröm i bohuslänsk tappning: Fiskebäckskil, Grundsund, Skärhamn och Hunnebostrand för att nämna några. Andra omättligt populära turistorter i Bohuslän är Smögen, Marstrand och Fjällbacka. För egen del har jag hängt mycket i Bohuslän, och allra mest i Mollösund på Orust. Jag tycker personligen att det finns samhällen som är både mysigare och mer pittoreska, Grundsund och Fiskebäckskil för att nämna två, men Mollösund och dess myllrande hamnliv har ändå den där speciella atmosfären som bara går att hitta i Bohuslän. Orten har dessutom en spännande historia som ett av Bohusläns viktigaste fiskelägen när det begav sig. Här är några av mina tips om Mollösund på Orust:
Var ligger Mollösund på Orust?
Orust tillhör Bohuslän och ligger några mil norr om Hisingen och norr om Tjörn. Ön förbinds med fastlandet med bron Nötesundbron, och även med Tjörn med hjälp av Skåpesundsbron. Orust räknas idag som Sveriges fjärde största ö, näst efter Gotland, Öland och Södertörn.
Det lilla fiskesamhället Mollösund ligger i sin tur på Orusts sydvästra spets, och det tar drygt 80 minuter att köra hit från Göteborg. Många väljer att komma hit båtvägen, och ja, havet är såklart ett återkommande tema i Mollösund.
Tips om Mollösund på Orust
#1. Tips om Mollösund på Orust: Katteviks badplats
Det finns riktigt bra badmöjligheter vid Katteviks badplats i centrala Mollösund. Här finns bland annat ett barnvänligt och inhägnat område där det är simskola varje sommar, dessutom finns ett flertal bryggor och badstegar. Det finns också ett helt gäng solvarma klippor att ligga och sola på samt ett hopptorn med tre olika avsatser.
Hitta hit: Det är skyltat mot badplatsen från Katteviksvägen om du går rakt fram från parkeringsraden vid gästhamnen. (Det är 175 meter att gå till badplatsen från vägskylten vid hamnen.)
#2. Tips om Mollösund på Orust: Hamnlivet
Ett stort antal båtar passerar Mollösund varje sommar och många stannar till för att tanka, bunkra med mat eller äta något gott i hamnen. Den hamn som finns idag invigdes 1941 och byggdes under krigsåren. Tidigare hade fartygen fått ligga i sundet mellan Mollön och samhället, medan mindre segelfartyg låg för ankar på Mollön. Vid gästhamnen finns drygt hundra båtplatser och längs kajen finns ett gäng matställen. Missa inte Mollösunds glasscafé, och specialarna Lilla/Stora Mollösund = glasskula/glasskulor med mjukglass och valfri strössel/topping. En av de populära och välbesökta hamnrestaurangerna heter Movitz Magasin, och strax intill hamnen ligger Mollösunds Wärdshus, där du hittar både mat och husrum.
#3. Tips om Mollösund på Orust: Arvet efter det gamla fiskesamhället
Mollösund hade sina glansdagar under sillperioden, men var fortfarande under 1600-talet det största fiskeläget i Bohuslän:
1610: Mollösund var fortfarande trots avfolkning efter sillperiodens slut det största fiskeläget i Bohuslän med 254 invånare att jämföras med Ellös 27, Lysekil 178, Fiskebäckskil 157 och Grebbestads 16 invånare.
– Mollosund.com om Mollösunds historia
Vill ni ha lite mer koll på Mollösunds historia som ett viktigt fiskeläge bör ni kika in på Museisjöboden nere i hamnen – där vi bland annat får lära oss att Mollösund skilde sig från andra fiskesamhällen eftersom det här både fiskades och bereddes fisk.
Läs mer om Mollösunds historia här.
#4. Tips om Mollösund på Orust: “Tänk på döden” och Mollösunds kyrka
Enligt de kyrkböcker som finns bevarade fanns både kyrka och präst i Mollösund så tidigt som under 1500-talet. Kyrkan låg inne på den gamla kyrkogården, men denna revs och ersattes med en ny kyrka som var klar 1866. Den nya (numera gamla) kyrkan ligger kvar vid sidan om vägen ner mot hamnen. På valvet in till kyrkogården finns för övrigt en av de mest deprimerade påminnelserna jag har sett hittills: TÄNK PÅ DÖDEN.
#5. Tips om Mollösund på Orust: Solnedgångarna
Det går inte att skriva ett inlägg om Bohuslän utan att nämna något om solnedgångarna. Salta dopp, knarrande bryggor och karga klippor gör sig förvisso bra i dagsljus, men är minst lika bra i sällskap av en sprakande sommarhimmel. Mollösund kan det här med solnedgångar!
Läs mer om Bohuslän:
Här hittar du fler tips på saker att göra i Bohuslän.
4 comments
Hej! Jag är tvättäkta bohusläning och är också väldigt förtjust i Mollösund – genuint och inte sönderbyggt. Härligt reportage och fina bilder! Men jag blir alltid lite irriterad (sorry) när resereportage kallar bohuslänska fiskelägen för gulliga och pittoreska. Detta har inte varit gulligt, utan förr en väldigt hård och slitsam plats att bo på, och med extremt farofyllda yrken som lots och fiskare. Glöm inte den historien – säg hellre att det är vackert och välbevarat…
(Ett annat tillägg: “Tänk på döden” står även på kyrkogårdsportar i Göteborg och betyder inte att man ska deppa, utan minnas att livet är kort så man njuter av det 🙂 )
Tack för din kommentar Jenny, väldigt bra påminnelse om det där med ordval – ska tänka på det framöver! Min svärfar kommer från en lotssläkt, så har på senare år börjat inse vilka intressanta historier han sitter på från alla släktingar bakåt i tiden.
Intressant om “Tänk på döden”, har bara sett det i Mollösund! Bra mycket muntrare förklaring från dig än den jag spontant kom att tänka på…. 🙂