Close
Födelsedagsresan (och vad hände egentligen med Antarktis?)

Födelsedagsresan (och vad hände egentligen med Antarktis?)

Vissa grejer i livet hakar jag upp mig på så pass mycket att det nästan blir platt fall. Det känns som att jag har gått och funderat över min födelsedagsresa, eller snarare födelsedagsresor, i evigheters evigheter nu. Planen har länge varit att göra en spektakulär resa, för hur ofta fyller man 40 egentligen? Mitt i livet (eller ja, förhoppningvis i alla fall), relativt stora barn, tillräcklig stadd i kassan för att göra något extra – toppat med det faktum att min största passion faktiskt råkar vara just resor. Men alltså, hur svårt ska det vara egentligen!?? Väldigt svårt tydligen, med tanke på att min beslutsångest är total.

Födelsedagsresan (och vad hände egentligen med Antarktis?)

Så, hur går då tankarna om de här födelsedagsresorna? Låt oss ta det från början!

julia födelsedag

Först och främst älskar jag att fylla år nästan lika mycket som min dotter Julia.

julia födelsedag

Jag gillar avstamp och att börja på ny kula, dessutom är det så himla fint att få en alldeles egen dag – det händer ju bara en gång om året!

födelsedagsresan

Grattishälsningar, vykort, paket, blommor, tårta – ja tack! Skulle verkligen ljuga om jag sa något annat. Och när det kommer till jämna födelsedagar, alltså det måste ju betyda att man får fira lite extra? Från början hade jag någon slags ambition att jag skulle göra en födelsedagsresa med Tobias, en med familjen, en med syskonen, en med mina träningskompisar, en med min kusin och en med Lisa. 6 olika resor i 6 olika konstellationer. Känns det rimligt? Jo, jag tycker nog det med tanke på att begreppet ”resa” för mig lika gärna kan innebära en spahelg utanför Stockholm. Låt mig nu dryfta några av alla destinationer som jag har haft i åtanke inför min kommande födelsedag.

Antarktis:

När jag fyllde 30 var jag gravid med Julia (kanske förklarar hennes extra vurm för festligheter?) och strax därefter åkte jag och min kusin till Budapest på sparesa för att fira loss. Inför 40-årsdagen ville jag höja ribban, och tänkte att min drömresa – till Antarktis – skulle vara den ultimata födelsedagsresan tillsammans med min man Tobias. Ju närmare födelsedagen kom, desto mindre aktuellt kändes Antarktis. Min längtan dit finns fortfarande kvar, men att åka iväg med Tobias så länge? Nej, det kändes helt enkelt inte görbart – av alla möjliga anledningar. När de planerna hade lagts på is började tankarna snurra rejält på lämpliga alternativ. Och alternativ har det funnits, låt mig nämna några (utlandet först, Sverige sedan):

Roadtrip, Kanada och USA:

I höstas var jag 98 procent inställd på att göra en roadtrip i Kanada nu i sommar, gärna med start i Oregon för att sedan fortsätta upp mot Vancouver. Min släkting bor i Vancouver just nu och gav massor med tips och inspiration, och längtan växte sig sjukt stark. Ändå har vi inte bokat? Sommaren är för kort och Sverige är ju som allra härligast på sommaren… så nej, det blir ingen roadtrip i Nordamerika den här sommaren. (Att vi ska göra det någon gång är givet, frågan är bara när.)

Shetlandsöarna, Skottland:

Skottland är aldrig fel, aldrig någonsin! Jag hade ju LÄTT kunnat fira min födelsedag där, gärna tillsammans med syskonen och gärna på Shetlandsöarna som jag drömmer om. Upplägget är ju perfekt, med basen hos min syster som bor utanför Edinburgh. Men inte i år, tydligen.

Amrum, Tyskland:

Min tyska Schwester (som vanligtvis bor i Berlin) spenderar massor med tid på Amrum, en ö med osedvanligt vackert ljus vid Tysklands nordkust. Hennes uppdateringar därifrån lockar och pockar, tänk att få spendera otaliga timmar på stranden med havet som slår in mot den vita sandstranden. Japp, hit kunde jag gärna ta syskonen och möta upp vår extrasyster!

Borneo, Laos eller Vietnam:

Jag tar mig friheten att klumpa ihop de här länderna mot bakgrund av att alla känns ungefär lika görbara. Eftersom min familj planerar att hänga på Koh Lanta jan-mars nästa år skulle det vara ganska smidigt att få till en spännande drömresa från basen på Lanta. Borneo är för övrigt en bubblare, Laos och Vietnam har jag funderat över tidigare.

Afrika:

Lisa och jag kommer att köra lite Afrikatema i podden framöver, och vår resa till Ecuador gav mersmak till fler äventyr tillsammans. Kanske skulle vi slå på stort och åka till Afrika eller så? Jag fyller ju ändå 40 i år, och då kan vi också fira Lisas 40-årsdag i efterskott. Hurra, vilken bra idé! Men blir det av? Hm, det är en annan fråga – men tanken är god.

Malaga:

Den här resan bestämde jag mig för i samma sekund som min syster berättade att hon skulle flytta dit. Min ambition var att få ner alla syskonen och fira loss lite födelsedag samtidigt. Den här planen är den enda som jag faktiskt har agerat på (!) även om det blir ett annat upplägg än jag först hade tänkt. Flygbiljetterna är bokade och tanken är att jag och minstingen Nelly åker dit i slutet av mars för att hälsa på vänner och min syrra. Men att räkna det som min födelsedagsresa? Nej, men det vill jag nog inte. (Och vem vet om vi ens kommer iväg med tanke på Corona-karusellen!?).

Ystad Saltsjöbad:

Hit ville jag ta alla syskonen för att njuta av hav och spa, men det var inte görbart av olika anledningar. Aja.

Wanås:

Den här planen lever fortfarande i allra högsta grad, även den som syskonresa. Jag tänker mig eventuellt en roadtrip dit i sommar, Kristianstad ligger ju nära och bra med utgångspunkt från Sturkö. Jag blev så förtjust när jag var där i somras, och åker gärna dit igen!

Läs mer: Utflyktstips i Skåne – Wanås med slott, konst och hotell

Ishotellet:

Behöver jag säga mer? SÅ MYCKET BUCKETLIST på den här.

Islanna Trädhotell:

Det här stället besökte jag under en resa med mina Svenska Pärlor, och blev storförtjust i tanken på att spendera ett par nätter i ett trädhus. Kanske?

Gotland:

Ingenting är bokat än, men jag och mina träningskompisar är överens om att vi ska fira in min dag senare i höst genom att springa ett långlopp på Gotland. Det måste bli av.


Alltså, ni fattar. Den här listan skulle egentligen kunna fortgå i all oändlighet. Ändå är det så svårt att bestämma mig? MEN… när allt väl kommer till kritan kanske min obeslutsamhet är bra ändå i dessa Coronatider och allt. Jag fyller 40 nästa fredag, och vill helst inte fira den dagen i karantän. Vi får se vad som händer, det känns som att jag lär återkomma i frågan både en, två och tre gånger!

Vilket resmål ovan hade du valt, och vilken är DIN drömdestination för att fira din födelsedag om du får välja helt fritt?

17 comments

 1. Jag röstar på Afrika! Så stort, så mycket att välja på. Jag som egentligen är en Asien-älskare lockas bara mer och mer av Afrika ju fler besök jag gör. Ta med familjen på safari. En av de mest fantastiska upplevelser vår familj haft, om inte den allra bästa.

  1. Tack, behöver all input jag kan få. Kommer aldrig få med min man till Afrika, däremot Lisa! 🙂 Jag får fundera vidare…

 2. Etter å ha besøkt 19 afrikanske land har jeg innsett at jeg virkelig aldri blir lei av det kontinentet, og jeg synes det fortjener flere besøkende, så jeg stemmer absolutt på Afrika! Namibia er fantastisk, med fascinerende rød ørken (og Dead Vlei), vandringsmuligheter i en diger canyon, vill (og kald) kystlinje med sand, selkoloni og skipsvrak, og safari i Etosha (bo på en av de fantastiske campene inne i parken for å se dyr ved vannhull om kvelden) som noen av høydepunktene. Uganda anbefales også på det sterkeste, med frodig fjellandskap, safarimuligheter og sjimpanser, pluss at det er et av de få landene hvor man kan møte fjellgorillaene. Dit kunne jeg definitivt reist på 40-årstur hvis jeg ikke allerede hadde vært der. Kombiner veldig gjerne med Rwanda, et skikkelig undervurdert reisemål! I Vest-Afrika er Togo og Benin veldig spennende destinasjoner som ikke besøkes av så mange. Okavangodeltaet i Botswana byr på annerledes og spennende natur- og safariopplevelser. Sør-Afrika har jo et hav av fine steder å besøke. Lesotho har flott fjellandskap med gode vandringsmuligheter. Madagaskar er blant favorittene mine, men der har du jo vært 🙂 Tanzania er slett ikke dumt, med Serengeti, Ngorongorokrateret og Zanzibar. Jeg kunne snakket lenge om Afrika 😀

  Og hvis jeg selv skulle velge en reise helt fritt, uavhengig av pris og alt mulig annet, når jeg selv fyller 40? Da blir svaret Antarktis og Sør-Georgia, haha! Får se om den drømmen fortsatt er der om tre år, da :-p

  1. Wow Marianne, tack för supermycket inspiration – det här ska jag direkt skicka vidare till Lisa. Så många fina förslag, och märks verkligen att du brinner för den här kontinenten. TACK!

 3. Jag gillar balla resor mer än jag gillar att fira födelsedagar. Drar ju också in i 40-snåret senare i vår och står ju nu och väljer mellan att stanna hemma, inte ha någon fest, att ha en fest, att dra iväg på en egoresa och fira själv eller rentav låta min sambo styra upp något åt oss. Jag är långresesugen just i detta nu men har svårt att se att jag ror ihop det ens innan sommaren.

  Så, för att svara på din fråga – jag vet inte. Men en lång fjällvandring i Sverige senare i sommar skulle vara en riktigt fin present till mig själv och en bra prepp inför Kilimanjaro.

  Mvh
  Han som velar

  1. Hehe, jag trodde att din födelsedagspresent till dig själv var resan till Kilimanjaro!? Och den där fjällvandringen i Sverige, japp. Den har också svävat över mig. Känns ändå skönt att följas åt över 40-årsstrecket Daniel! Nu finns ingen återvändo. 😉

 4. Island i sommar med din familj kanske vore något. En perfekt 40-års resa😊

  1. Ja, Island är ju en höjdare vet jag sedan innan! Tack för ännu ett förslag att som kommer förvärra min beslutsångest, hahaha!

 5. Haha ja oj vad svårt… om det hade varit min födelsedag så hade jag sagt New Orleans, det står högst upp på min lista just nu 🙂

  1. Åh, dit hade jag kunnat följa med dig!

   1. det låter jättebra! Du betalar 😛

 6. Jag flyr fältet och firar förhoppningsvis med roadtrip i USA. Gillar inte vad Corona ställer till med. Hon känns ju som värre än värsta styvmoder…

  1. Ja, alltså det är ju den här Corona som också ska tas i beaktande i allt!! Så ovanligt att liksom hålla alla planer öppna. Blir bra påminnelse om att leva lite mer i nuet om inte annat… om vi nu ska se något positivt med det här!

 7. Åh Afrika utan tvekan! Det vill jag uppleva. 🙂

  1. Får MÅNGA röster på Afrika alltså!!

 8. Förstår verkligen din beslutsångest. Jag fyller femtio om en månad och har i typ trettio år planerat att jag då skulle göra en spektakulär resa. Efter mycket funderande bestämde jag mig för Shanghai och Tokyo men dagen därpå kom de första Corona-larmen så då fick jag tänka om. Då tänkte jag åka till Cinque Terre som jag länge drömt om men sen kom Corona-viruset till Italien och nu gick UD precis ut med en avrådan från att åka dit. Så tillbaka på ruta ett. Av de resmålen som du funderar på så hade jag valt roadtrip i USA eller kanske Shetlandsöarna. Gotland är ju iofs inte dumt heller, kanske kan jag fly dit över min födelsedag. 🙂

  1. ÅH neeeej! 30 års väntan på… Gotland! 😉 Haha, skämt åsido – det blir nog bra vad som. Som sagt, en dag i taget. Kram på dig, och grattis i förskott!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close