Här är några av mina tips för långflygning, baserade på ett antal empiriska undersökningar med och av mig själv.
Den senaste långflygningen, en pressresa till och från Madagaskar, var en av mina smidigaste långresor hittills. Allt flöt för en gång skull på precis som det skulle vilket fick mig att fila på ett inlägg om tips för långflygning under resan hem till Sverige. Som vanligt är det här mina personliga tips som jag själv gärna använder mig av för att få en så smidig resa som möjligt. Har ni några andra tips på saker att göra (eller inte göra) för en smidig långflygning får ni gärna dela med er i kommentarerna.
Tio tips för långflygning
#1. Fråga om bättre plats
Inför de allra flesta flygresor går det numera att checka in online, jag försöker göra det så fort som möjligt för att välja plats. Just val av sittplats på flyget brukar alltid orsaka en del stress i vår familj. Min man är nästan två meter lång och lider varje gång han tvingas ner i ett trångt flygplanssäte. Under vår tid tillsammans har han testat de flesta sätt för att få sittplatser med extra benutrymme – han har både mejlat och ringt till flygbolaget för att försöka få en bättre plats. Går det inte den vägen betalar vi alltid extra för ett säte som fungerar för honom. Reglerna om vad som gäller är olika från flygbolag till flygbolag. Nästa långflygning min man ska ge sig ut på gick det varken att prata eller betala sig till ett annat säte, därför måste han se till att vara på plats vid incheckningen i extremt god tid för att knipa en av platserna (om de ens finns kvar). Jag har vid flera tillfällen frågat om jag kan byta plats direkt vid gaten, det kan hända att passagerare i sista sekund har uppgraderat sig eller inte dyker upp alls. Det kostar ingenting att fråga!
#2. Bekväma kläder
På tal om att bli uppgraderad kanske inte det hetaste tipset är att klä sig i sina bekvämaste kläder. Men, ska jag flyga i 11 (+3) timmar går faktiskt bekvämlighet före minimal chans till uppgradering. Bilden ovan knäppte jag strax innan avresan Madagaskar – Paris inför min nattflygning. Mjuka byxor, en löst sittande t-shirt med ett linne under, en hoodie i handbagaget, en sjal och sköna skor brukar vara ett vinnande koncept för mig. Dessutom har jag alltid med mig en mjuk sporttopp och byter till den från bygel-BH för bekvämlighetens skull.
#3. Stödstrumpor
Jag vet inte om det mest är placebo-effekt, men det känns i alla fall bättre att dra på mig ett par stödstrumpor inför resan. För allas trevnad, byt om innan avfärd alternativt inne på flygplanstoaletten, ingen vill se dig sitta och mecka med strumporna (allra minst jag som har fobi för andras fötter!).
#4. Medhavd mat/snacks/vattenflaska
Flygplansmat är lite av ett lotteri, jag vet aldrig riktigt vad jag ska förvänta mig. För att säkra upp eventuella matöverraskningar av det mindre trevliga slaget brukar jag alltid ha med egen proviant i handbagaget. Smörgåsar, snacks, kex, bars och choklad fungerar utmärkt som nödlösning. Numera bär jag alltid med mig en egen vattenflaska av stål i handbagaget. Denna fyller jag på innan avfärd och ber sedan flygvärdinnorna att under själva flygningen fylla på mitt dricksvatten i flaskan istället för att slösa på plastmuggar. Det är ett litet steg i ett mer hållbart tänk, som bonus finns även vatten redo i flaskan om jag blir törstig under passkontrollen och bagageutlämningen när jag landar.
#5. Ett smidigt handbagage
Under min långflygning till Madagaskar använde jag ryggsäcken Moab Jam 24 från Jack Wolfskin, se bild ovan. Väskan, som alltså rymmer 24 liter, har ett flertal olika fack och passade därmed alldeles utmärkt för att fylla med de nödvändigaste prylarna för en långflygning. Därutöver använde jag ryggsäcken som dagsutflyktsväska under hela vistelsen på plats.
#6. Skönhetsprodukter som återfuktar
Jag är ingen skönhetsbloggare, men några produkter finns likväl alltid med i mitt handbagage under resorna. Jag tycker ofta att huden i ansiktet blir extremt torr under en flygning och smörjer därför in mig ett par gånger under resans gång. Jag har provat flera olika fuktkrämer, men återvänder alltid till Cliniques dagkräm. För att undvika torra läppar kör jag klassikern Elisabeth Ardens “Eight Hour Cream”. Båda märkena har jag använt i snart 20 år, snacka om trogen kund! Att sminka mig inför en långflygning känns ganska meningslöst, däremot färgar jag i mån av tid gärna ögonbryn och ögonfransar inför en resa. (Har jag tur händer det en gång av tio.)
#7. Nackkudde
Jag brukar ha med några smidiga reseprylar som jag har lyft vid andra tillfällen här i bloggen, bland annat en nackkudde från märket Ovaer. Designen är väl genomtänkt, vilket innebär att nackkudden också fungerar som en jättestor huva som jag kan dra över huvudet och därmed stänga ute hela världen. Huvan är extra önskvärd när lamporna i kabinen tänds trots att jag inte har sovit klart (eller för all del att markera för stolsgrannen att jag börjar känna mig färdigpratad.)
#8. Brusreducerande hörlurar
En annan pryl jag gärna lyfter igen är en variant av trådlösa brusreducerande lurar, vilka gör att jag kan gå in i min egen lilla ljudbubbla. Det finns flera olika varianter ute på marknaden att välja på. Vid några resor har jag valt att lämna lurarna hemma på grund av att caset är ganska stort och otympligt. Under senaste resan prioriterade jag lurarna i packningen, vilket jag inte ångrar en enda sekund.
#9. Koll på tekniken
För att få ut det bästa av lurarna ovan gäller det att ha koll på tekniken. För mig innebär det bland annat att ladda hem låtar från Spotify i offlineläge, liksom att ladda ner eventuella ljudböcker, filmer och podcasts direkt i mobilen. Annan självklar teknik som jag bär med mig i handbagaget är mina kameror (japp, jag reser oftast med två), USB-laddare, en portabel hårddisk för mina foton och extra minneskort.
#10. Rör på kroppen!
Mitt sista tips för långflygning är att regelbundet röra på dig under resan. Det säger sig själv att positionen på bilden ovan inte är ett optimalt utgångsläge för en kropp under 11 timmars flygning. Rör på tårna, gå i flygplansgången, sträck på armarna och sitt inte med benen i kors. Passa på att göra de små utflykterna före eller efter flygvärdinnorna serverar mat/dricka för att underlätta deras arbete.
Låt mig komplettera med ett par tips för långflygning som jag vill rekommendera er att inte göra. Nyligen såg jag en Youtubevideo med förslag på hur du kan få en alldeles extra härlig långflygning. Ett av förslagen var spruta på lite av din bästa semesterparfym på halsen inne på flygplanet för att komma i rätt stämning. Och ja, vill du få alla dina medpassagerare att må illa av doftchock resten av resan alternativt ge eventuella doftallergiker en allergichock – kör på. Om inte? INGEN BRA IDÉ! Fler beteenden som irriterar mig och min poddkollega Lisa kan ni höra mer om i podcastavsnittet Att resa och bli arg.
Vilket är ditt bästa tips för långflygning (alternativt tips på saker medpassagerare inte bör göra enligt dig)? Kommentera gärna nedan!
14 comments
Bra inlägg, håller med dig om ALLT! 🙂 Kunde inte skrivit det bättre själv!
Tack, känns bra att höra det från en fd flygvärdinna! 🙂
Handbaggaget har jag alltid uppe på hyllan.
Vid mig en liten tygväska med det som jag behöver under flygningen.
Ger bättre benutrymme och slipper krångla med att ta ner den större väskan.
Värdesaker i min crossbody-handväska som jag har på mig under hela flygningen.
Oftast klädd i en bekväm klänning/leggings.
Innan landning leggings av ( på toaletten!) och sedan även byte till mina Birkenstock ( efter vi klivit av planet) som jag har i handbaggaget.
Redo att möta värmen.
Detta när vi långflyger till Thailand.
Reser även i en lättviktsdunjacka, som går att rulla ihop, ett måste vintertid som vi går utomhus till planet här i Umeå.
Titti
Många bra tips där Titti, tack!
Håller med om allt men särskilt om hörlurarna. Flygningarna har blivit betydligt mer uthärdliga efter att jag införskaffade ett par.
Revolutionerande, eller hur!? 🙂
Alla pratar om tekniska prylar, men när jag flög till Florida såg jag en kvinna virka på planet. Hur går det med stickningen tex? Kram!
Du har så rätt, så rätt Slavica! En god bok är aldrig att underskatta, fast sticka eller virka kommer du nog aldrig få se mig göra… hahaha!
Brusreducerande lurar är numera standard när jag flyger, oavsett jag ska till Långtbortistan eller Stockholm. Annars brukar jag hänga runt på Flightmapper för att se vilken modell som flyger samt SeatGuru för att hitta bra platser på flygbolagets aktuella modell. Har lönat sig rejält flera gånger!
Avstå alkohol (eller drick väldigt lite om man “måste”) och drick en-ett par deciliter vatten i timmen. Och sov.
Är det okej om man länkar till eget inlägg på samma tema? 🙂
http://www.dryden.se/2015/08/15-saker-saker-som-forgyller-din-langflygning/
Det där med alkoholen ville jag inte pekpinna med, skönt att du gör det… hehe. Inget jättestort problem för mig. 🙂 Ska tipsa Tobias om SeatGuru, tack.
Ja, kör på med länkar du – ju fler tips desto bättre, jag har ju själv bett om dem!!
Fantastiskt bra lista med tips! Det där med att be att få vattnet direkt i den egna flaskan ombord har jag faktiskt inte “vågat” fråga om. Tänker att de kanske inte vill dela ut för mycket på en gång. Men att spara på plastmuggar är ju ett klockrent argument!
Stödstrumpor: JA! Det är ett måste för jag råkade en gång ut för början till blodpropp och hamnade på en ofrivillig mellanlandning på sjukhus.
Angående resekläder så kör jag på vida mjuka byxor med skön resår i midjan. De ser “classy” ut dessutom. 😉
Nackkudden/huvan fick jag i julklapp så den ser jag fram emot att testa!
Annars reser jag aldrig utan den vassa vätskeersättningen Uppy, The Genius Flyer. Den har totalt förändrat min upplevelse av jetlag. Är hur pigg som helst när jag kommer fram. 🙂
Angående flaskan, man kanske inte behöver be dem att fylla ända upp om de är rädda för att vattnet ska ta slut (vilket jag iofs har svårt att se att det gör!??) Antar att de har stenkoll på vilken förbrukning som brukar gå åt.
Uppy har jag aldrig provat, trodde bluff och båg – haha! 🙂 Men kanske får omvärdera.
Tack för din kommentar, väldigt intressant att se hur andra tänker och gör!
Kul att du gillade svaret. Men, åh, nej, hur kunde du tro det om Uppy? Påstår inte att det “botar” jetlag (och det gör inte de heller) men det underlättar verkligen eftersom man kommer fram i mycket bättre skick. Det är kroppens elektrolytbalans som rubbas ombord i den torra flygplansluften och Uppy hjälper mot det. Framtaget av apotekare. Jag skickar pm till dig och berättar mer. Kan i alla fall säga att hela besättningar provat och merparten nu kör på detta. 🙂
Ja, skicka gärna. Värt att testa! 🙂