Close
Kan man verkligen bli beroende av resor?

Kan man verkligen bli beroende av resor?

Den här frågan kan uppfattas som provocerande för vissa. Kan ett sådant privilegium vara beroendeframkallade, kan man verkligen bli beroende av resor? Det här pratar vi mer om det senaste avsnittet av Att resa-podden.
beroende av resor
Lyckorus i Costa Brava. Foto: Jennifer Sandström/Forever Abroad

Kan man bli beroende av resor?

Jag påstår ofta att jag är beroende av resor (och lösgodis!). Med definitionen ”beroende” menar jag ett ständigt sug som i perioder gör sig mer eller mindre påmint. Jag kan känna en fysisk längtan efter resor och får de facto en kick av mitt resande. Adrenalinet susar genom kroppen när jag får uppleva nya resmål över hela världen. Självklart går det inte att jämföra ett beroende av resor med exempelvis alkohol eller andra droger, det gör vi också tydligt i avsnittet.

Men finns det någon faktisk förklaring till att personer, inklusive mig själv, upplever sig vara beroende av att resa? Jo, men faktiskt. Inför avsnittet intervjuade vi en psykolog som menar att sådana personer kan ha ett personlighetsdrag som kallas ”sensation seeking”, det vill säga eftersträvar unika och varierade upplevelser vilket man faktiskt får ta del av på resande fot.

I det senaste avsnittet av Att resa-podden utgår jag och Lisa från Skyscanners lista 22 tecken på att du är beroende av att resa och diskuterar vidare kring några av dem (vilka punkter prickar du själv av?). Vi fortsätter också diskussionen om vilka svenska begrepp som kan tänkas motsvara engelskans klockrena ”Travelholic”, vilket jag tidigare har skrivit ett helt inlägg om här på bloggen: Travelholic – finns det en svensk motsvarighet?

Jag mår bra av att resa, så är det bara. Däremot finns det perioder i livet där jag knappt vill lämna hemmets trygga väggar och så får det vara. Allt har sin tid! I dagsläget har jag turen att både ha ekonomi och egen hälsa nog att kunna ge mig ut på resor inom Sveriges gränser och utanför – och dessutom har min stora passion för resor numera blivit mitt jobb. Det är jag glad och tacksam över varje dag!

Så här lyssnar du på vårt podcastavsnitt om att resa som beroende:


Har du måhända en släng av reseberoende? Dela gärna med dig av dina tankar kring ämnet. (På översta bilden fotar jag resebloggskollegan Jeanette i händelsernas centrum på Arlanda. Jeanette befinner sig för övrigt i Nicaragua just nu – följ hennes äventyr på Instagram!)

6 comments

 1. Haha, ja, jag är definitivt beroende av resor! Kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att inte ha någon resa att tänka tillbaka på eller se fram emot … 😉 Bortskämt? Ja, kanske … (Lösgodis däremot tycker jag är ganska äckligt ;))

 2. Anade nästan det Helena… 🙂

 3. Absolut beroende. Det kan man väl bli av allt som ger kickar?
  Känner igen några saker på listan också… fast någon tatuering vill jag inte ha. 🙂

  1. Ingen tatuering alltså? Faktiskt inte jag heller… tror jag.

 4. Har inte hunnit lyssna ännu, men måste göra det!! Jag är nog också en typisk sensation seeking. Och är egentligen lite stolt att jag lyckats hålla mig boendes i Finland nu två år, att jag inte lyssnat på första bästa impuls och hoppat på det där planet till Bali eller Sydamerika. Utan att jag faktiskt lärt mig uppskatta att bygga upp ett liv i en stad och ett land, och istället se tjusning i weekend-äventyr och att drömma mig bort till framtida resor. Allt måste inte hända nu nu.

  ”Allt har sin tid!” – yes det är jag också övertygad om. Och när man varit hemma ett tag, då vaknar det där suget till liv igen och kommer krypande 😉

  Spännande ämne. Kram!

  1. Visst är det spännande! Jag tycker att du verkar ha en utmärkt balans mellan hemmaliv och äventyr på andra orter. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close