Close
Fira jul i fjällen: som en vintersaga!

Fira jul i fjällen: som en vintersaga!

För några år sedan hade jag förmodligen skrattat vid tanken på att fira jul i fjällen. Jag, som blev livrädd vid blotta åsynen av en skidbacke.

Men så gifte jag in mig i en familj som gillar att åka skidor. Nu, ett antal år senare, sitter jag här med två Sälenjular i bagaget. (Båda gångerna har jag i och för sig lyckats undvika backarna genom att första gången skylla på graviditet och andra gången på nyfödd bebis.) Trots att jag inte älskar utförsåkning är det något alldeles magiskt med att fira jul i fjällen. Knarrande snö, öppen brasa, stjärnfall och rosiga kinder – scener som tagna ur en film.

jul_sälen

Förra året firade vi jul i Sälen i sällskap av en nykläckt familjemedlem. En två månader gammal Nelly är nu redo att lämna tryggheten i hemmet till förmån för äventyr i fjällen. Bilresan på 41 mil från Stockholm på delvis små och dåliga vägar tar sin tid, men små bebisar sover ofta, gärna och länge.

Bebis_sälen

Medan de äldre syskonen spenderar dagarna i skidbacken tillsammans med min man och resten av släkten, byltar jag på lillan en varm overall (Finnkid) och ullhuva (Isbjörn of Sweden) för att sedan gå långa promenader med barnvagnen.

snöbacke

Våra äldre barn verkar inte alls ha ärvt mina gener – de älskar konceptet med skidor från första stund.

barn_sälen

Jag kan ibland känna mig avundsjuk på deras orädsla. Är det något de inte kan så försöker de ändå – och lär sig. Det är tydligen inte svårare än så. Vår sexåring kan lätt hänga i skidbackarna hela dagarna. Lillasyster på fyra år susar också förtjust nerför pisterna, men eftersom hon allra helst spenderar livet barfota klädd i t-shirt har hon lite svårare med kylan och alla dessa lager kläder.

julafton_sälen

På schemat för mig står, förutom amning, också timmar med pulkadragning. En av dagarna hyr jag längdskidor och njuter något alldeles oerhört av tystnaden och det vackra vinterlandskapet.

stuga_sälen

Jag älskar konceptet att varva hemmajularna med att fira jul på bortaplan. I Sälen är vi fyra familjer som delar upp oss på två stugor. Det finns ingen värd/värdinna och därmed heller inga outtalade krav på vem som ska stå för hushållsbestyren. I vår stuga görs det matschema vilket innebär att vi flera dagar får komma hem till dukat bord. Lyx!

Familjejul_sälen

På självaste julafton träffas vi i en av stugorna för glöggmys innan vi går vidare för att äta julbord på Olarsgården.

Jul_olarsgården

Ingen i vårt sällskap är intresserade av att spendera timmar i köket för att brottas med skinka och inlagd sill – det här alternativet passar oss därför utmärkt.

fira jul i fjällen

Efter att ha nått den obligatoriska julmatskoman åker vi hem till stugan där det väntar julklappsutdelning och mys in på småtimmarna. Att fira jul i fjällen gör vi definitivt om – tredje gången gillt!

Budgettips: Att fira jul i fjällen

 • Boka stugan i god tid för att komma billigt undan. Vi bokar nästan ett år i förväg och erbjuds ett riktigt bra pris.
 • Skidutrustning är dyrt och barnen växer ur grejerna snabbt. Låna av kompisar om ni har möjlighet.
 • Är ni flera sällskap som delar boende är matschema ett bra tips. Gör storkok hemma och ta med i frysbox. Komplettera sedan med färskvaror från den lokala matbutiken.
 • Strunta i julklappshetsen, gör en julklappslek istället.

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

9 comments

 1. Jul i fjällen är den bästa julen, tycker jag numera… Även om det för 6-7 år sedan var ett helt otänkbart scenario…

  1. Men eller hur Camilla, skönt att man kan ändra sig. Jag älskar mina jular i Sälen, men varvar dem gärna med både Skottland, Thailand, Göteborg och Stockholm. 🙂

 2. Jul i fjällen står fortfarande lika mycket okryssad som önskvärd på min lista! Och vilket lyx att gå och äta julbord på julafton sådär! Kanske måste styra upp det nästa år, som är barnjul för oss, för att få en sådan där gnistrande julafton vi hade förra året med nyfallen snö, massornas minusgrader och norrsken på kvällen. Tack för inspirationen! 🙂

  1. Ja Daniel, kan verkligen rekommendera den typen av jul. Man får betala en rejäl slant för julbordet, men för oss var det helt klart värt det.

 3. Jul i fjällen är så sjukt mysigt – precis som ett julkort med snö, stugor och julkänsla överallt! Förra åren firade vi jul i Åre, helt fantastiskt (kolla bilder här: http://explorista.se/bloggstopp/)! I år blir det hemma – vi åker hem någon vecka mellan vårt boende i Barcelona och flytten till Österrike och får lite svensk jul! 🙂

  1. Ja, precis som ett vykort, man får nästan gnugga sig i ögonen ibland. Ska genast kolla in dina bilder. Flytt till Österrike låter fantastiskt spännande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close