De allra flesta verkar vara tillbaka på jobbet från sin semester den här veckan. Skolan har kört igång igen och de lediga sommarveckorna är ett minne blott. Nyligen presenterades en undersökning om svenska semestervanor och jag känner igen mig i flera av svaren, men inte alla.
Den aktuella undersökningen, som gjordes av Auto Europe, tillfrågade 1000 svenska semesterfirare om rubriker gällande bland annat att ta sig till destinationen, mat och dryck, samt om underhållning under resan.
Den genomsnittlige svensken konsumerar 70 alkoholhaltiga drycker, bråkar 5 gånger, spenderar 3 timmar om dagen på mobila enheter och klagar ungefär 10 gånger på att det är för varmt under en genomsnittlig 14-dagars lång semester i utlandet.
Citatet ovan är taget från pressmeddelandet om undersökningen. Vår egen familjs solsemester i år bestod av en nästan tre veckors lång roadtrip på Balkan. Här är mina reflektioner från resan med utgångspunkt från några utvalda rubriker i undersökningen:
Mat och dryck
I undersökningen om semestervanor från Auto Europe reagerade jag främst över siffran 70 konsumerade alkoholhaltiga drycker under två veckors semester. Det är alltså 35 stycken i veckan, eller fem per dag. I ett tidigare inlägg här på bloggen konstaterar jag att många personer verkar förknippa semester och resor med alkohol. Jag är själv nykterist och tycker att siffran låter i det mesta laget, särskilt om det är barn med i semestersällskapet. Det sägs i och för sig ingenting om volymprocenten på dryckerna som intas, men ändå. Fem om dagen!?
Jag kan däremot känna igen mig i svaren om att man får i sig mer kalorier än vad man brukar få under semestern. Varken jag eller barnen är speciellt trevliga utan mat i magen och problemet är att vi alltid lyckas glömma det mellan varven. När det låga blodsockret smyger sig på är det alldeles för enkelt att hamna i fällan med typ en pizzaslice på språng. Jag kan fortfarande fundera över varför ingen tar tag i en världsomspännande snabbmatskedja med fokus på nyttiga och fräscha alternativ. Det vore något!
Underhållning
Den här bilden från ett av våra boenden under resan är, dessvärre, så talande för vår nutid. En vuxen och tre barn, samtliga med det där ohälsosamma skärmflimret framför ögonen. Undersökningen om semestervanor visar att den genomsnittlige svensken spenderar tre timmar om dagen på mobila enheter. Vår familj fördelar tiden mellan spel, filmer och sociala medier. De stora barnen har varsin egen surfplatta medan Nelly lånar vår iPad. Själva har vi föräldrar varsin iPhone som går varm under hela semestern. Alltså, jag vill egentligen inte spendera efterlängtade semesterdagar med familjen genom att scrolla igenom vad andra vänner, bekanta och random bloggare sysslar med runt om i världen. MEN DET ÄR JU SÅ SVÅRT ATT LÅTA BLI! Jag skulle på allvar behöva gå en avgiftning eller så. Med tanke på att jag själv bloggar kommer jag lätt upp i tre timmar per dag under semestern skulle jag tro. (Jag brukar trösta mig med att “skärmtiden” numera är mitt riktiga jobb, då känns det lite bättre.)
Påfrestningar
Att resa som en familj med fem personer innebär att resa med fem olika viljor och fem olika behov. Att spendera 18 dygn tillsammans, med nya sängplatser natt efter natt, är inte helt friktionsfritt och det är stundtals en rejäl utmaning att hålla allas humör i schack (milt talat). När temperaturen dessutom kryper upp mot 35 grader och svetten lackar under heta julidagar på Balkan känns det ibland… för mycket. Å andra sidan tror jag faktiskt att det blir mer gnabb hemma i vardagen än under våra resor. Vi gillar helt enkelt att hänga tillsammans på resande fot. Det fanns förvisso några gånger då jag var på väg att explodera. Den gemensamma nämnaren för alla dessa tillfällen stavas N-E-L-L-Y. Vår tvååring vet vad hon vill – och det är hon inte sen med att uttrycka. Några bråk mellan mig och min man blir det nästan aldrig, eller i vart fall ytterst sällan. Det vore dumt att slösa bort värdefull semestertid tillsammans på tjafs kan jag tycka.
Undersökningen om svenska semestervanor
Inlägget skrivet i samarbete med Auto Europe, men tankar, åsikter och upplägg är mina egna. Känner du igen dig i svaren ovan?
5 comments
Jag tycker också att fem alkoholhaltiga drycker PER DAG låter sinnes! Jag är i och för sig vare sig nykterist eller någon större konsument. En öl till middagen känns rimligt och utslaget på vår Balkan-resa snittade jag nog på en halv per öl dag (möjligt att matchdagen när United spelade och jag hittade en pub i Split som visade matchen höjde snittet lite…).
Men super svenskarna alltså skallen av sig, så fort de får en resväska i handen? Har aldrig riktigt förstått grejen och kräks lite å människors vägnar när jag ser dem ta en öl till frukost på Arlanda. Hur äckligt?
Kan också meddela att det finns barn kring 10+ som också har viljor och som hellre ligger på rummet och konsumerar Youtube än att upptäcka nya platser. 13-åringen försökte vara “kreativ” och hade googlat “ont i hälen” och presenterade en diagnos från 1177. Haha!
Alltså, den där 13-åringen… respekt för uppfinningsrik – hahaha!
Ja, alltså fem om dagen låter helt sjukt – skönt att du håller med.
Intressant undersökning och inlägg! Låter ju helt sjukt att den genomsnittliga svensken dricker 5 glas om dagen! Kan känna igen mig i att man spenderar för mycket tid framför mobil och/eller dator, men det kan också vara för att skärmen blivit ett substitut till bok och tidning. Klaga på värmen tror jag aldrig att jag gjort då jag är en riktig värme-älskare. Tycker folk borde förstå att det kommer att vara varmt om man valt att semestra vid varmare breddgrader, men konstigt nog verkar många förvånas ändå. Vi svenskar är allt bra lustiga under våra semestrar! :p
Roligt att höra hur du själv tänker kring frågorna Maya! Ja – vi kan väl konstatera att många svenskar inte beter sig riktigt som de gör hemma under semestertider…
I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month because you’ve got high quality content.
If you want to know how to make extra bucks,
search for: best adsense alternative Wrastain’s tools