Close
Ett inlägg om svensk turism i Landet Lagom

Ett inlägg om svensk turism i Landet Lagom

Livet är en ständig avvägning mellan å ena sidan, och å andra sidan – det tror jag att vi alla kan vara överens om. Vilka sanningar som sedan ska läggas på den ena respektive andra sidan är lite svårare att landa i. I år firar jag tioårsjubileum som bloggare. Det är mycket som har hänt sedan jag publicerade mina första blogginlägg, både med mig själv och den turistbransch jag senare kom att verka i. På gott och ont ska tilläggas! Begrepp som ”flygskam” och ”klimatskam” är idag lika självklara som kontroversiella, och begreppet ”hållbarhet” går som en röd tråd genom allt från bolagsrapporter och styrdokument till blogginlägg.

Ibland blir jag trött på medvetenheten, det ska erkännas. Lika ofta blir jag trött på omedvetenheten. För länge sedan poddade jag och Lisa om att ”det måste vara lätt att välja rätt”. Men är det verkligen lätt, i praktiken? Och vem bestämmer egentligen över vad som är rätt? Det finns många självutnämnda experter i självutnämnda jurys, både i kommentarsfält och interna diskussioner. Jag agerar själv som en av dem mellan varven. För att försöka illustrera svårigheterna, och motsättningarna, har jag nedan skrivit tio påståenden att agera på. Vissa av dessa scenarion är självupplevda under de senaste åren, andra är överdrivna och tillspetsade för att visa på olika perspektiv.

Ett inlägg om svensk turism i Landet Lagom

marstrand

#1. Res inte utomlands! Tänk på klimatet! Svemester är underbart, ut och njut – Sverige är fantastiskt!

*Planerar för en semester i Sverige.*

”Fast hallå där, vänta nu… res inte för mycket i Sverige, och res heller inte oansvarigt! Flera svenska turistorter är överexploaterade, våra fjäll klarar inte den tunga belastningen av turistströmmar och det är alldeles för mycket bilar ute på vägarna.”

#2. Svenska resebloggare skriver bara om utlandsresor, varför satsar ni inte mer på att lyfta Sverige?

*Kontaktar oräkneliga svenska destinationer för samarbeten.*

”Vi har tyvärr satsat hela vår marknadsbudget på att bygga en ny flygplats. Vi jobbar faktiskt mest med de utländska marknaderna och ser stor potential där. Vårt huvudfokus stavas E-X-P-O-R-T-M-O-G-N-A-D!!!” (Förtydligande om begreppet exportmognad”Att känna den internationella målgruppens behov och drivkrafter för att kunna anpassa den egna verksamheten och erbjuda produkter och tjänster som matchar deras efterfrågan.” )

#3. ”Skriv mer om dina resor från vackra platser i Sverige!”

*Skriver inlägg om Österlen och Höga Kusten.”

”Eh, skriv absolut _inte_ om Österlen, Bohuslän, Abisko och Höga Kusten – de behöver faktiskt inte fler turister. Skriv istället om okända platser.”

#4. Visa oss dina svenska smultronställen, inte sevärdheter som alla redan känner till!

*Skriver inlägg om doldisar i turist-Sverige.”

”Men vad sysslar du med? Vill du att dessa platser/vandringar/sevärdheter etc ska förvandlas från hemligt magiska oaser med ett fåtal lokala besökare till något slags turistjippo med glasskiosk och minigolf!?”

#5. Vi håller på att ”skärma sönder” hela mänskligheten. Folk verkar inte göra något annat än att kolla på sina skärmar!?

*Köper friluftsutrustning för att uppleva mer av Sverige.*

”Det är inte klokt hur många okunniga prylfanatiker som har noll koll på naturen. Här kommer storstadsfolket och exploaterar Sveriges skogar, stigar och leder.”

#6. Uppmuntra inte folk att resa under högsäsong, se till att de reser off season.

*Bokar en weekend till en svensk småstad i november.*

”Va, nej – vårt hotell har stängt för säsongen! Och restaurangen också. Och fiket. Kom tillbaka i slutet av maj, vi håller öppet fram tills skolorna börjar i augusti.”

#7. Tillväxt är enda vägen framåt! Den skapar arbetstillfällen och välfärd!

*Uppmuntrar folk att resa för att stötta våra svenska turistentreprenörer, och företagare att drömma stort och våga satsa.”

”Nej, alltså _småskalighet_ är enda vägen framåt! Och minimalism. Och hållbarhet. Småskalig, minimalistisk och hållbar tillväxt. Japp, så måste det bli!”

#8. Det är så sjukt tråkigt att vandra när det ligger skräp längs hela vägen. Och lederna var dessutom DÅLIGT UTMÄRKTA! Hur svårt ska det vara liksom!?

*Föreslår entréavgift för svenska nationalparker och tillhörande vandringsleder.*

”Eh, inträdesavgift? Aldrig i livet! Naturen ska vara öppen och tillgänglig för alla! Det ska vara jämlikt. ALLA måste ha råd att vistas i naturen, annars blir det en klassfråga!”

#9. Det är för många orutinerade vandrare i vår vackra svenska natur. De packar för mycket och klär sig dessutom olämpligt.

*Köper nya vandringskläder.*

”SNÄLLA RARA! Det blir nästan skrattretande att se dessa nyekiperade och kapitalistiska newbies i fjällvärlden som kommer i sprillans nya kläder från topp till tå. Jag köpte minsann alla mina kläder second hand, och har dessutom gått i mina gamla vandringskängor i över 25 år nu.”

#10. Det är tråkigt att vara turist i Sverige. Hotellfrukostarna bjuder inte på det lilla extra och servicen är obefintlig.

*Tipsar om bra svenska hotell.”

”Det är så SJUKT dyrt att resa i Sverige! Orimligt dyrt. Nästa gång bokar jag en resa till Asien istället, där får jag mycket mer för pengarna.”

svensk turism i landet lagom
2020 är året då flygskam byttes mot skidskam.

Känner ni igen er i resonemangen? Resonemang som på så sätt och vis har ställts på sin spets inte minst nu under Corona. Stötta våra företagare! …men gå absolut inte ut och ät på restaurang. Ut och rör på er för att inte bli deprimerade! …men åker du iväg till fjällen är du rökt.

Min vän och kollega Lola A Åkerström har skrivit en bok om vår svenska hemlighet – och visst säger rubriken mer än tusen ord: Lagom: The Swedish Secret of Living Well (boken kan du förresten köpa här.) Lagom är bäst. Ingen protest! Eller?

Edit 29 april 2021: Linda Staaf, turismföretagare och inspiratör (som bland annat föreläser inom hållbar turismutveckling) har bemött påståendena ovan – läs gärna för kloka tankar: Turism i Landet Lagom.


Nu vill jag gärna höra dina tankar och åsikter om turismen i Landet Lagom! (Och fyll gärna på med fler påståenden/exempel och tillhörande resonemang som du själv har stött på.)

35 comments

  1. Du har 100% rätt, det är exakt såhär jag också känner och upplever det. Som fått mig att tröttna så till den milda grad att jag knappt skriver om något och mest hänger hemma i Nacka och känner ointresse för resor i Sverige. Som alltid älskat Sverige?
    Otroligt sorgligt ju.
    Så ska det inte behöva vara, och givetvis kan jag inte skylla på någon annan än mig själv – det förstår jag 🙂 .. men inte är det härligt inte.

    1. Ja, alltså det vore logiskt att längta järnet efter resor ut i Sverige igen… Saknar för övrigt dina inlägg MYCKET!

  2. Klockrent! 😀 Det går helt enkelt inte att göra alla nöjda. Det får man leva med. Men visst har det blivit gnälligare på sista tiden? Jag tror att det delvis beror på pandemin. Vi får hoppas att det går över snart!

    1. Jag gissar att de flesta av oss känner någon slags frustration, inte minst pga ovissheten som pågått så länge nu. Vi kan hoppas att det går över snart, men såååå jobbigt att se bilderna från Indien just nu.

  3. Håller med Inger, folk håller på att implodera av pandemin eller nåt. Vad man än skriver så retar det någon. Kanske blir alla snälla sen? 🙂

    1. Haha, låt oss innerligt hoppas det…

  4. Caroline Hedström says:

    Vilket långt och fint reklaminlägg du lyckades kamouflera. Vilken tur att dina vänner som också bloggar kan klappa dig på huvudet 😅

    1. Funderade på att plocka bort den här kommentaren. Låter den dock gärna stå kvar för att illustrera det jag fått kommentarer om tidigare i inlägget (i synnerhet kommentaren från 4000mil om att ”kanske blir alla snälla sen?”). Länken till Lolas bok kändes ca 10000 procent relevant i det här bloggsammanhanget där rubriken handlar om Landet Lagom. (Hoppas förresten att MÅNGA köper boken, så att Lola tjänar MYCKET pengar! Det är hon verkligen värd.)

  5. Så bra skrivet! Det är omöjligt att göra alla nöjda. Dessutom finns det folk som verkligen gillar att trycka in fingrarna i någon annans ögon så fort de kommer åt. ”Caroline Hedström”, passiv aggressivitet camoufleras dåligt med hjälp av skrattsmajlies.

    1. Tack Monnah, det verkar onekligen svårt att göra alla nöjda.

  6. Så bra skrivet och stor igenkänning!

    1. Tack Ann-Louise. Ja, det är som sagt inte lätt att vara/göra/välja rätt.

  7. Jag märker ju inte den svenska ängsligheten nära inpå lika mkt eftersom jag flyttat till exotiska Danmark, men känner verkligen igen det du skriver om att det fan är omöjligt att göra rätt. Vi har köpt campervan nyligen och det är ju å ena sidan fantastiskt för att man kan uppleva mer hemma och dra ner på förorenande flygresor och så. Men å andra sidan så förorenar ju BILAR OCKSÅ och ’snart kan man ju inte njuta av en fin bit natur någonstans utan att det står tio campervans där mitt i’, till exempel.

    Nu är Danmark inte riktigt lika ängsligt och ’gör rätt’-igt som Sverige, men det betyder å andra sidan också att de är hopplöst bakom i vissa frågor. See what I did there… 😂

    Hur som – jättebra inlägg och väldigt relevanta exempel!

    1. Jätteintressant att höra lite mer om ”ängsligheten” från ett danskt perspektiv – tack för det Klara! ”Vi grannländer” är ju så pass lika på många sätt, men uppenbarligen inte alla. GRATTIS till campervan förresten, ser ju för härligt ut!

  8. väldigt underhållande inlägg, tio poäng på igenkänning!
    men också väldigt sant på alla sätt och vis. inte bara det att det är svårt att göra rätt – men också anledningarna till det. när ”alla” flugit till samma stränder i asien (eller andra ställen) har den exploateringen känts långt borta och inte så relevant att ta hänsyn till. jag tror att ”den svenska naturen” också behövs exploateras – på vissa ställen – för att välkomna turistströmmar oavsett var de kommer från och samhället därigenom utvecklas. det går inte att bevara allting som det alltid varit. men det kräver lite underbyggnad bara. och just nu kan man inte göra rätt nej, för någonstans kommer det bli fel.

    1. Det låter som en omöjlig ekvation, men spännande på samma gång. Övertygad om att vi kommer att lösa den ”problematiken” (också). Det lär dock ta tid innan allt har satt sig – även om den här pandemin har skyndat på hela processen.

  9. Sällan jag tar mig tid att läsa inlägg, det här var riktigt kul. Särskilt den korkade småsinta kommentaren till inlägget som du lät stå kvar…

    1. Tack Robin, vad glad jag blir att du läser och kommenterar!

  10. Jag håller med dej och tycker om dina inlägg !
    Det finns alltid nån som är missnöjd men finns många som är glada också !
    Resa i Sverige är dyrare oftast än utomlands semester men finns så fina platser, bara om det var lite varmare på sommaren skulle har varit perfekt 🙂 .
    Ni är väldigt fin familj och jag samma so d ej saknar min syrra som bor i Scotland.

    1. Ja, bra påminnelse om att det faktiskt finns många som är glada också – du till exempel. Låt oss hoppas att vi får resa och hälsa på våra syrror SNART!

  11. Malin Jonsson says:

    Utbildad inom ekoturism i början av 2000-talet och tänker just nu att det var väl onödigt ;), när i stort sätt alla, oavsett yrkesroll ”kan” allt i ämnet. Risker som jag ser med det är att vi glömmer bort komplexiteten, tänker att det finns universallösningar på det mesta och att vi håller på att total urlaka begrepp.
    Där jag bor finns det, som på det flesta platser, en dubbel mening om turismen. Alla är inte nöjda med besökarna. Men många har förstått att det är viktiga för platsen. För platsens attraktion, för ekonomin, för att de kanske ”trampar upp” där lokalbefolkningen på senare tid har glömt att gå, landsbygdsutveckling (som var allt annat än utveckling innan besökarna började komma) etc. Hållbarhet är viktigt, men många gånger bara nått som vi skriver, ibland följer, men allt för sällan bottnar.
    Expertis (inte bara lokala nej eller ja-sägare) måste se över områden och ge bra instruktioner så att besökare kan göra rätt. Vårat ansvar när vi reser står vi för själva, och vet vi bara hur vi ska bete oss så är nog de flesta av oss helt villiga att göra rätt. För att behålla ”freden” med lokalbefolkningen så bör vi inte marknadsföra allt. Det behöver finnas platser för den som vet vet.

    1. Hej Malin, uppskattar att du kommer med kloka infallsvinklingar i din egenskap som utbildad inom ekoturism. Vi har uppenbarligen en lång väg att gå, och det är många perspektiv som behöver fångas in! Entreprenörer, beslutsfattare, turister, lokalbor, experter etc etc – låt oss hoppas att det går att landa i något bra och ja… hållbart.

  12. Träffsäkert! Men ja. Har fått svarta ögon riktade mot mig, allra helst senaste året. Resan till Rom var inte särskilt populär och det kom även ”inofficiella” gliringar efter helgen i Abisko/Björkliden som var, när en person på FB som uppenbarligen misstyckte började posta länkar om smittspridning osv. Well, folk som aldrig är ute har ju heller ingen koll. Vi träffade färre personer på vår resa (halvfullt flyg, egen hyrbil, eget rum, inga köer i backarna) än vad man gör en random fredag på ICA Maxi i valfri stad.

    Ett tillägg bara, som jag tycker att Caroline mer eller mindre medvetet tar upp i sin kommentar på ett lika träffsäkert sätt:
    Punkt 10, ”*Tipsar om bra svenska hotell.”” – ”är du sponsrad eller??? Buuuuu! Ni resebloggare ska bara tjäna pengar och resa gratis!!!”.

    1. Det är en ständig avvägning mellan egenansvar och restriktioner, och folk är så oerhört trötta nu. Kan ju till viss del också förstå bitterheten i det.

      Haha, JAPP på punkt 10!

  13. Pandemin tar fram det tråkigaste och fulaste hos människor. Visst är det så?
    Addera diskussionen om flygskam och klimatskam till pandemiskammandet så har vi en riktigt gnällig cocktail. Helst ska man tydligen inte lämna kommungränsen. All sorts resande är fel, fult och klimatkass. 😫

    1. Fast enligt många så reser man ju inte om man reser inom Sverige. 😁

  14. Så bra du lyckades fånga mycket av det jag tänkt på. Vad man än gör blir det fel. Förutom att sitta hemma och inte träffa en enda person. Kul liv. Äh, är ju bäst att fokusera på vad man själv vill och strunta i vad andra tycker, så länge man inte skadar någon annan.

    1. Det gäller väl i slutändan att hitta den berömda ”balansen”. Ska bli oerhört spännande att följa ”vår” bransch framöver!

  15. Väldigt roligt och träffande inlägg, spot on 👍.
    Ja det blir nog fel hur man än gör :-), så jag drar utomlands till någon härlig stad med vaccinpass i telefonen (hoppas slippa covidtester..), så fort det verkar vettigt..
    Något rätt gör jag nog oxå, då jag inte överbefolkar någon vandringsled :-).

    1. Jadu Evy, är övertygad om att du gör rätt på något sätt. 🙂 Tack för din kommentar!

  16. Så bra Annika! Skrockade för mig själv. Tänk om vi kunde snälltolka varandra lite oftare, eller mest hela tiden. Tack för bra ord på dett!

    1. ”Snälltolka” känns som ett bra nyårslöfte för hela mänskligheten!!

  17. Rosita Lincoln says:

    Så himla klokt, roligt (och lite sorgligt) och träffsäkert beskrivet. Jag är lite ”matt i allt” faktiskt. Börjar blir stressad för att vi inget har bokat för sommaren – då jag planerar att vara ledig länge pg. a har jobbat för mycket. Samtidigt som jag fasar lite för om ska hamna i de köer och besöksmyller vi delvis hamnade i, i Skåne förra sommaren. Ska söka hos dig för Sverige-tips, du är bäst på det oavsett om ”stora klassiker” eller ”små gömda”. Mest hoppas jag dock att vi kommer utomlands, då blir jag lugnare inför den kompletterande semesterledigheten 😉
    Hur jag än vänder och vrider på mig så känns det som att det alltid finns någon som tycker man är … typ dum i huvudet 😉
    Kram och heja dig!

    1. Åh, tack Rosita. Förstår exakt hur du känner, både vad gäller besöksmyller och utomlands. Vi är själva på planeringsstadiet och har inte landat än, det är SVÅRT! Hoppas att er familj kommer fram till en bra plan för just er, och att du får den tiden du behöver för återhämtning. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close