Close
Stora Turismpriset 2019 och annat värt att spana in

Stora Turismpriset 2019 och annat värt att spana in

Det är fredag, det närmar sig andra advent och det är dags för veckans fem.

Stora Turismpriset 2019 och annat värt att spana in

#1. Stora Turismpriset 2019 till Fjärdhundraland

För ett tag sedan läste jag att Fjärdhundraland var nominerade till Stora Turismpriset 2019 i en tävling initierad av Tillväxtverket, och i slutändan blev det också de som tog hem segern med följande motivering:

”Fjärdhundraland har skapat ett arbetssätt där många små verksamheter tillsammans bildar en helhet utifrån platsens genuina förutsättningar. Här tas allas engagemang och kunskap tillvara för att skapa en hållbar helhet.”

– Juryns motivering

Namnet Fjärdhundraland har medeltida anor, och avser idag ett besöksområde inom en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås. Jag gillar sådana här svenska besöksinitiativ, som jobbar tillsammans för att locka besökare istället för att ”konkurrera” med varandra. I Fjärdhundralands upptagningsområde finns allt från hantverk till kaféer, perfekt utflyktsmål som jag själv blir nyfiken på.

örebro wadköping
Wadköping, Örebro.

Det var också ett stort gäng andra svenska aktörer nominerade av Tillväxtverket, bland annat fina Wadköping i Örebro  (det är mycket Örebro i mitt flöde nu alltså!), Falu Gruva i Dalarna (dit min familj planerar att åka på jullovet) och Demånes värld i Blekinge (extra kul förstås, Demånes värld är väldigt omtyckt i mitt hemmalän).

Se alla nominerade här: Stora Turismpriset 2019

#2. Skånes bästa övernattning 2019

cocoon meetings
Cocoon meetings, Degeberga.

December är tydligen prisutdelningarnas månad! Idag såg jag i mitt instagramflöde att Cocoon Meetings i Skåne vann utmärkelsen ”Skånes bästa övernattning 2019” i en tävling anordnad av Magasinet Skåne. Jag och mina systrar bodde där med mamma för några år sedan, och redan då stack Cocoon ut från boendedjungeln med sina trevliga rum och det fina mottagandet. Jag ser fram emot att återvända någon gång framöver.

Läs mer: Österlen – mina fem favoriter

#3. Decemberspaningar om framtidens turism

Under december månad har min bloggkollega Linda/Resa Medvetet ett spännande tema i sin blogg, där nio olika experter spanar om framtidens turism. Intressant och riktigt kul att läsa om spaningar från andras perspektiv. Ni hittar alla aktuella inlägg under hennes kategori Turismspaning.

#4. Initiativ för att boosta tågande*

*Min dator autostavade ”tågåkande” till ”tågande”. Well, det verkar som att datorn är trendigare än jag, så jag lät det stå kvar.

tåg i italien
Jag åkte nyligen tåg i Italien för första gången, smidigt sätt att ta sig mellan Rom och Neapel.

Det händer mycket i tågsvängen nu! Idag lanseras den nya onlinetjänsten Trainplanet.com som gör det möjligt att boka tåg i hela Europa. Tjänsten är alltså en tågbokningssajt där du ska kunna boka tåg genom ett hundratal olika tågoperatörer i 31 olika länder. Tydligen lär fler liknande initiativ vara på gång, det här är bara början tänker jag! Allt det där snacket om att ”tekniken inte möjliggör en sådan här lösning” verkar med andra ord som bortblåst!?

Här har Vagabond skrivit mer om nyheten.

En annan kul grej i tågsammanhang är att SJ och Fjällexpressen slår sina påsar ihop och samordnar tåg och bussar för att vi smidigt ska kunna nå skidorterna i Dalarna och Trysil. Tåget från Stockholm tajmar med Fjällexpressens buss i Mora eller Borlänge, därifrån går buss vidare mot Kläppen, Sälen, Idre och Trysil. Heja!

Här kan ni läsa hela pressmeddelandet från SJ.

#5. Påminnelse om Resfredags adventskalender

resfredags adventskalender

Ja, men den här tåls ju faktiskt att påminnas om. Ni har fortfarande ett litet tag på er att tävla om två riktigt bra nackkuddar från Ovaer:

Tävla här: Första advent – Tävla och vinn nackkuddar från Ovaer

På söndag öppnas lucka nummer två, den vill ni inte missa. Jag får också passa på att önska er en härlig helg! Själv ska jag umgås med släkt, baka lussekatter och gå på julkonsert – bättre planer än så går nästan inte att ha.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

1 comment

  1. Så många bra nyheter i en och samma inlägg, roligt med så mycket positiv utveckling. Tack för länk, tror framför allt spaningarna är intressanta som helhet så sammanfattningen precis innan jul bli fin att skriva, och läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close