Close
Stockholm: våra absoluta smultronställen

Stockholm: våra absoluta smultronställen

Stockholm: Mälarens drottning, The captital of Scandinavia och Nordens Venedig. I Att resa-podden pratar jag och Lisa ofta om våra upplevelser av långväga äventyr ut i världen. Veckans avsnitt ägnar vi däremot till en stad vi ständigt faller pladask för. Stockholm, vi är så glada att få kalla dig vårt hem!

Förra veckan spenderade jag i Stockholm tillsammans med hundratals resebloggare från hela världen. Riddarfjärden glittrade, Stadshusets tre kronor blänkte i solen och de rosaskimrande sommarkvällarna tycktes aldrig ta slut. Våra internationella gäster var lyriska. Själv gick jag runt och var stolt som en tupp, tänk att jag faktiskt bor här!

staycation_stockholm

Jag flyttade till Stockholm för ganska exakt 17 (!) år sedan, men tröttnar aldrig på Stockholms vyer. I dagens avsnitt bjuder jag och Lisa på våra smultronställen, här är några av de platser vi pratar närmare om i veckans avsnitt.

Promenadvänligt/Insupa atmosfär:

Ja, var börjar man ens? Det finns otaliga favorithäng i huvudstaden, trots turistanstormningar hänger jag gärna på Djurgården och i Gamla Stan. Men det finns också många pärlor utanför turiststråken: Årstaviken, Långholmen, Karlbergs slott och Vinterviken är några av dem.

Mat:

Att gå och botanisera i Stockholms saluhallar kan vara ett roligt sätt att uppleva matkulturen, testa bland annat Hötorgshallen, Östermalmshallen och Söderhallarna. Stockholm bjuder självklart på massor av härliga restauranger, Lisas favorit är Lilla Ego, själv går jag gärna med mina vänner till Fondueboden. Ska familjen med brukar vi istället satsa på Vapiano. Populära uteserveringar finns det gott om. Mosebacke är en klassiker, Lisa tipsar också om Mälarpaviljongen och Solstugan Fredhäll.

Utsikt:

Stockholm är vackert från alla vinklar, inte minst uppifrån. Några av de bästa utsiktsplatserna finns inte helt oväntat på Söders höjder, som till exempel Skinnarviksberget, Fjällgatan, Fåfängan och Monteliusvägen/Ivar Los park. Skansen bjuder såklart också på en oslagbar utsikt över hela staden. Fina vyer över stan får du också från Hammarbybacken och Kaknästornet.

Kultur:

Både jag och Lisa har en bit kvar för att locka fram kulturtanten i oss, men det finns några museum som vi verkligen uppskattar. Lisa har årskort på Tekniska museet (barnvänligt!), och Annika hänger gärna på Vasamuseet. En gemensam favorit är också Fotografiska museet. Kulturkvoten fylls annars lätt på Skeppsholmen och Kastellholmen. Även Stockholms tunnelbana bjuder på en del riktigt fina konstverk.

Under sommarhalvåret vimlar det av kulturarrangemang i staden i form av både parkteatrar (Vitabergsparken) och filmkvällar (Rålambshovsparken). Även musikscenen är stor, det är bara att välja och vraka.

Så här lyssnar du på hela avsnittet:

  •  iTunes (observera att du måste prenumerera för att få upp nytt avsnitt pga en bugg hos iTunes.)
  • Att resa-poddens hemsida
  • valfri podcast-app i din smartphone

Har ni frågor eller önskemål om ämnen till podden? Mejla oss gärna på hej @ attresapodden.se

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close