Close
Vitabergsparken (dagen då sommaren kom till stan)

Vitabergsparken (dagen då sommaren kom till stan)

Vitabergsparken en fredagkväll i mitten på maj. Det verkar som att solen äntligen har kommit för att stanna – och hela Stockholm exploderar i ett febrigt försommarrus!

Jag har aldrig sett så mycket folk i Vitabergsparken på en och samma gång, var och varannan gräsplätt är belamrad med filtar, picknickkorgar, ölburkar och kompisgäng.

vitabergsparken

vitabergsparken

vitabergsparken

vitabergsparken

vitabergsparken

vitabergsparken

vitabergsparken

vitabergsparken

Jag låter jackan ligga kvar i väskan – och trivs i mina nya fräknar efter att ha spenderat eftermiddagen på Konserthusets trappa i sällskap av en påse körsbär. Därifrån åker jag vidare mot söder för att möta upp mina kusiner och en tidig middag på ”Teatern”, den omtalade matscenen vid Skanstull. (Jag blir för övrigt inte alls imponerad av Mamas Pulled Chicken, däremot kommer jag definitivt att gå tillbaka till Caos för att äta deras himmelskt goda smårätter. Gnocchi och vårrullar, ah!). När middagen är avklarad promenerar vi ner mot ett efterlängtat besök i Vitabergsparken – något vi knappast verkar ensamma om.

Och där hänger vi sedan resten av kvällen, mitt i havet bland möhippor, födelsedagskalas, nyförälskade par och familjesammankomster. Innan vi går hem ser jag årets första luftballong komma svävande i sakta mak över söder – ett säkert tecken för oss i Stockholm att sommaren är på intåg!

Vitabergparken:

Vitabergsparken kallas också ”Vita bergen” eller ”Vitan” och ligger på östra delen av Södermalm på ett område mellan Renstiernas gata, Skånegatan, Barnängsgatan och Malmgårdsvägen. På den högsta punkten av parken vilar Sofia Kyrka, som invigdes i början av 1900-talet. Det finns riktigt fina gräsytor i området kring kyrkan där det passar utmärkt att slå sig ned. (Jag vill passa på att slänga in en extra påminnelse här – ta hand om ert skräp när ni går! Är papperskorgarna överfulla? Bär med er skräpet till en annan tunna. Stockholm är en vacker och ren stad, låt oss fortsätta hålla den så tillsammans!)


Än så länge har jag inte besökt någon huvudstad i världen som kan mäta sig med Stockholms vyer. Förra sommaren tillägnade jag och Lisa ett helt avsnitt av Att resa-podden med våra smultronställen i Stockholm, avsnittet är absolut värt att lyssna på: Att resa till Stockholm (föredrar ni skriftlig form finns en sammanfattning här).

7 comments

 1. Jättehärliga vardagsbilder du fångat här från ett somrigt Stockholm. Efter mina resor känner jag oftast för att lämna kameran hemma när jag väl gör någonting här hemma liksom, men dessa bilder gjorde mig lite inspirerad 😉

  Det där med luftballongerna är lustigt, hade ingen aning om att det var ett sommartecken i Stockholm, men har nu sett det på flera ställen att folk skrivit det .Uppe i Gällivare är det en period januari-mars då massor av luftballonger är och flyger, så för mig är det inte enbart förknippat med sommar! Men vackra är de, oavsett årstid 🙂

  1. Vad lustigt att ni har helt andra månader för luftballonger i Gällivare – undrar hur det kommer sig!?

   Jag brukar också låta kameran stanna hemma när jag ska ut med mina vänner, men den här kvällen är jag glad att den följde med i väskan. (Fast frågar du mina kusiner hade den nog lika gärna ha fått stanna hemma… haha!)

 2. Åh, så fint det är!

 3. Visst är det! 🙂

 4. men åh, fina fina stockholm. Så gulligt att du fångade ballongen med <3

  1. Stockholm i sommarskrud – så himla, himla bra! Kul att du hittade hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close