Close
Min upplevelse av språkresor

Min upplevelse av språkresor

Inlägget är skrivet i samarbete med EF Education First.

barcelona

Språkresor är en unik chans att uppleva ett nytt land, en ny kultur, och såklart, ett nytt språk – eller för all del förkovra dig i det du redan behärskar.

Någonstans halvvägs genom juristlinjen började jag bli rejält trött på paragrafer och propositioner. Den stora vida världen lockade mer än någonsin, men samtidigt ville jag varken ta ett uppehåll från mina universitetsstudier eller åka alltför långt bort från min dåvarande pojkvän. Lösningen blev tre månaders spanska språkstudier i Barcelona under sommarledigheten från Stockholms universitet.

Jag älskade varenda sekund, från början till slut. För att få ut så mycket som möjligt av språket bodde jag inneboende hos en spansk familj några kvarter bort från Sagrada Familia. Min spanska (och mycket eleganta!) värdinna kunde inte ett ord engelska, så jag hade inget annat val än att plocka fram min ringrostiga gymnasiespanska från det att jag steg ut från taxin utanför min nya bostad. Förmiddagarna fylldes snart av spanska konjunktioner, presentationer och tragglande av spanska glosor. Efter lunch tog jag och mina studiekompisar sällskap ner mot stranden för att sedan fortsätta ut i Barcelonas nattvimmel. Jag hade tre fantastiska månader som jag aldrig skulle vilja ha ogjorda. Min erfarenhet av språkresor är toppen på alla sätt och vis, jag såg tiden i Spanien som ett ypperligt tillfälle att utmana mig själv både språkmässigt och på det personliga planet.

Språkresor: mina bästa tips

#1. Finns det möjlighet att bo inneboende hos en familj – gör det! Du lär sig språket snabbare och får dessutom en helt annan inblick i den lokala kulturen.

#2. Ta verkligen tillvara på alla chanser du får till att prata, lyssna på och läsa språket. Gå på bio utan undertexter, ta för vana att alltid läsa morgontidningen, och våga prata – med busschauffören, serveringspersonalen och folk du möter på gatan.

#3. På min skola kunde jag välja mellan förmiddagsklasser eller eftermiddagsklasser. Välj förmiddagen så att du inte riskerar att sova bort halva din vistelse!

#4. Vi svenskar är förvisso ganska trevliga att ha att göra med, men om du väl tar steget och åker utomlands behöver du (faktiskt!) inte umgås med andra svenskar dygnet runt. Det förtar liksom meningen med att lämna Sverige för att lära dig ett nytt språk…

#5. Kolla upp vilka möjligheter som finns att fortsätta med dina hobbies i din nya stad, det skapar utmärkta tillfällen för att lära känna nya vänner på plats.


Inlägget är skrivet i samarbete med EF Education First, men åsikterna och bilderna är som vanligt mina egna.

14 comments

 1. 16 år gammal var jag på språkresa 1 månad i Torquay, England.
  En upplevelse med lektioner och en hel del nöjen!
  Höjde faktiskt mitt betyg i engelska.
  Sedan återvände jag som au-pair i närmare 2 år i London.
  Numera är jag gift med en “halv” engelsman.
  Makens pappa växte upp i Chelsea.
  Det blev mycket England!
  Titti

  1. Vad kul med England Titti! Jag hade många vänner som åkte dit på språkresa under högstadiet/gymnasiet, de var alltid väldigt nöjda när de kom hem. Jag hoppas att mina egna barn ska komma iväg på språkresor framöver, perfekt sätt att utveckla både språk och sociala färdigheter! 🙂

 2. Bra tips! Jag ångrar att jag bodde med svenskar när jag pluggade spanska i San Sebastian en termin. Jag minns inte om alternativet spansk familj erbjöds, men det skulle definitivt ha varit bättre!

  1. Jag är glad att jag följde min mammas råd… 🙂 San Sebastian, vad häftigt! Jag är väldigt sugen på att åka dit framöver, har hört mycket bra grejer om den staden.

 3. Verkligen nåt jag ångrar Att jag inte gjorde! Men var iaf au pair i London det var kul! Kramar

  1. Au Pair låter också som en riktigt bra erfarenhet Lina. Visste inte att du hade varit det, kul att höra!

 4. Min termin i Madrid var bland det bästa jag har gjort! Jobbade även några månader i Barcelona vilket var grymt!

  1. Ja, visst är det fantastiskt att ha den erfarenheten med sig i bagaget Yasmin!

 5. Missade tyvärr det där med språkresa när jag var i den åldern, det kan jag verkligen ångra idag!

  1. Det är väl inte för sent än Maria!? Vet flera som dragit på språkresor i “mogen” ålder! 🙂

 6. Funderar faktiskt på en språkkurs i spanska en månad eller så till nästa år. I februari. Kanske Argentina, fast en så länge bara funderingar 🙂

  1. Det låter helt fantastiskt Johnny! Argentina har jag velat åka till länge, vore sjukt häftigt att göra en språkresa dit. Det blir spännande att följa dina planer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close