Close
Semestertrender sommaren 2023

Semestertrender sommaren 2023

Jag är medveten om att vissa inte ens har påbörjat årets ledighet, men jag börjar ändå skönja ganska tydliga mönster för ett antal semesterstrender sommaren 2023 (men också en och annan icke-trend). Detta främst baserat på mina egna flöden ska tilläggas. Den här veckans upplaga av fredagsfemman blir därför några allmänna spaningar om vad svenskarna tycks ha för sig under sina semesterveckor. Håller ni med, eller ser det annorlunda ut i era kretsar?

Semestertrender sommaren 2023

#1. Taktält

Jag är inte helt säker, men jag tror att jag såg mitt livs första taktält på en bild hos Sara Rönne för ett par-tre år sedan. Sara brukar för övrigt vara tidigt ute med ”outdoor-trender”, följ henne för inspiration om all sorts uteliv! Sedan dök de där taktälten upp hos flera skribenter/journalister/fotografer jag följer, bland annat hos familjen Olars som driver sajten Aktivt familjeliv (och även har skrivit ett bra inlägg om att taktälta). Det här året sa det PANG och nu har jag sett en hel massa taktält hos alla möjliga personer i mina flöden.

#2. Roadtrip i Europa

Jajamensan, MÅNGA tar bilen ut i Europa den här sommaren. Jättemånga! Balkan är fortsatt populärt. Kroatien, Österrike och Tjeckien verkar locka lite extra. Italien, Spanien och Portugal är andra resmål som folk dras till, även om man där helst verkar vilja hyra bil på plats.

roadtrip expedition myhre
TUI-bloggen

Jag ser inte alls lika mycket tågluff som under tidigare år, även om en och annan absolut drar iväg. Roadtrip verkar vara grejen sommaren 2023.

Läs mer: Att bila genom Balkan – vår resa dag för dag

#3. Vad hände med flygskammen?

Japp, den frågan kan man ställa sig under sommaren 2023. PK-maffian som tidigare skrek sig hes om att världen brinner befinner sig den här sommaren på diverse resor ute i världen. Men vad vet jag, kanske teleporterades deras sällskap till Frankrike eller USA eller var de nu råkar befinna sig?

flygplats

Jag kan i alla fall konstatera att flygskammen inte längre är ett begrepp som engagerar lika mycket som under tidigare år.

#4. Norge och natur i allmänhet fortsätter att locka

Vårt grannland Norge fortsätter att locka, trots att en resa dit svider rejält i plånboken. Bergstoppar, vandringar, fjordar och den osedvanligt vackra naturen är tydligen eftersträvansvärda beståndsdelar när det vankas semester.

vandra biosfärleden

Jag vågar faktiskt påstå att den där naturen är ett genomgående tema i allmänhet när vi snackar resor under sommaren 2023. Vi lockas inte bara av Norges vyer, utan natur i största allmänhet. Vandring i Alperna…

… solnedgångar på Gotland och häng i svenska nationalparker, med tillhörande frihetskänsla som belöning. Kanske sitter vår tveksamhet inför myllrande storstäder kvar efter pandemi-åren? Lite så känner i alla fall jag och jag verkar inte vara ensam. Jag söker personligen ett lugn som absolut inte kan hittas i en storstad, utan snarare någonstans långt bort från folkmassor.

#5. Det ljuva (?) hemmalivet

Visst reser folk en hel del, mer än vad jag trodde var möjligt med tanke på rådande konjunkturläge. MEN jag tycker mig också se en helt annan syn på hemmalivet. Kalla det vad ni vill: hemester-, svemester-, pandemi- eller ekonomi-effekten, men att vara hemma och skrota på semestern ses inte längre som ett… misslyckande? Snarare något eftersträvansvärt och ganska, tja, skönt när allt kommer till kritan.

äggaboden Blekinge
cafe mandeltårtan Ronneby

Det minst sagt ostadiga julivädret gör måhända att utflyktslusten ökar, så är i alla fallet här hemma. Fik, gårdsbutiker och andra miniresor i närområdet är och fortsätter vara välbehövliga. Det behöver heller inte bli särskilt dyrt om matsäck packas med.

Läs mer: Minisemester, mikroresa, semestersöndag & andra uttryck att lägga på minnet

Japp, lite så går mina tankar om semestertrenderna under sommaren 2023. Nu ser jag fram emot att höra vad ni tycker och tänker om saken. Trevlig helg på er!

TIPS! Vi har även spelat in ett podcastavsnitt av Att resa-podden som handlar om semestertrender sommaren 2023, lyssna här: Avsnitt 107 – Att resa aktuellt


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

3 comments

  1. Jag håller med om allt!

    1. Några fler spaningar från ditt håll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close