Close
Saker jag gör (och inte gör) när min man är bortrest

Saker jag gör (och inte gör) när min man är bortrest

Min man Tobias har varit bortrest i nästan två veckor vilket innebär att jag och barnen själva har skött ruljansen på hemmaplan.

Tobias reser relativt sällan, men när han väl åker iväg utan mig och barnen gör han det oftast för att tävla i någon form av idrott. Den här gången gällde det beachvolleyboll, tennis och pingis. När min man är bortrest brukar jag knappt hinna reflektera över saker jag gör annorlunda än när han är hemma (med tre barn + jobb är det fullt ös!), men jag inser att jag på vissa plan faktiskt ändrar mitt beteende.

Saker jag gör (och inte gör) när min man är bortrest:

#1. Köper hem blommor

blommor

Trots att jag är uppvuxen i en familj där odling, matlagning och handarbete var de största gemensamma intressena totalt sett lyckades jag liksom undgå alla tre ämnesområdena. Jag känner mig helt lost när mina syskon börjar prata om att odla, så och skörda. De enda växterna jag har hemma är två trötta garderobsblommor och ett knippe tygtulpaner. Men vet ni, jag kan faktiskt inte bara skylla på mitt ointresse. Eftersom Tobias är doftallergiker är de flesta blommor ingen bra idé (det finns såklart doftfria blommor som alternativ). Ju äldre jag blir, desto mer funderar jag på hur jag ska förvalta det där familjearvet. Den här veckan har jag köpt två tulpanbuketter för att liva upp stämningen här hemma som ett första steg, jag passar på när Tobias är borta!

#2. Överdoserar doftprodukter

resenecessär

Det var ju det här med doftkänslighet. Sedan flera år tillbaka använder vi nästan uteslutande doftfria produkter här hemma, det gäller allt från handtvål till tvättmedel. Eftersom jag själv har slutat använda parfym och grejer som luktar i största allmänhet inser jag helt plötsligt hur mycket folk luktar – på både gott och ont! Men trots allt kan jag ibland sakna att smörja in mig i ett hav av välluktande lotioner, parfymer och skönhetsprodukter. Sånt gör jag med glädje när min man är bortrest! I veckan packade jag upp ett Face Travel Kit från L:a Bruket som jag vann i en adventskalender förra julen. Det händer inte ofta, men när jag väl har tid och möjlighet att vältra mig i en massa krämer, masker och serum som luktar gott känns det såklart extra lyxigt!

#3. Har alla barnen hos mig i sängen
när min man är borta
Igår kväll fick jag möblera om i sängen för att få plats.

I vanliga fall sover barnen i sina egna sängar, Tobias och min 1,60 meter breda säng klarar inte en hel familj (även om Nelly kommer över till oss i princip varje natt). När min man är bortrest sker sakta men säkert en beteendeförändring här hemma. Det börjar med att jag nattar Nelly i vår dubbelsäng och ”glömmer” att lägga tillbaka henne när hon har somnat. Efter ytterligare ett par nätter frågar jag Julia om hon vill vara med och läsa saga för Nelly, och vips så har hon också intagit dubbelsängen. Slutligen kommer också Sebbe smygande och frågar om han också får läsa sagor med oss. Och ja, så går det till när jag helt plötsligt ligger omgiven av tre sovande barn i en 1,60 meter bred säng. Tobias lär ha svårt att få oss tillbaka i gamla rutiner!

#4. Jobbar hela kvällarna

att resa-podden

I vanliga fall brukar jag och Tobias titta på en tv-serie på kvällarna, ett 45 min långt avsnitt brukar vara lagom (just nu Vikings!). Jag tycker det är kul att ha den här stunden tillsammans när barnen har somnat. När min man är bortrest prioriterar jag inte tv-serier en enda sekund, jag har istället suttit vid datorn och bloggat/poddat/surfat hela kvällarna. Inte hållbart i längden, men ack så skönt att få riva av sådana här jobbpass med jämna mellanrum.

#5. Bjuder hem kompisar

gelato

De första dagarna är det superhärligt att vara ensam hemma, men i grunden är jag verkligen ingen ensamvarg. De senaste veckorna har jag passat på att bjuda hem tjejkompisar för lite välbehövlig uppdatering, jag blir lika glad varje gång någon faktiskt vill ta sig hela vägen ut till Nynäshamn!

#6. Stökar ner
ett hem
Foto: Elina Bernpaintner

”Hej, jag heter Annika och jag skapar kaos!” Man skulle kunna tro att jag är en ordningsam och strukturerad person (jurist, javisst!). Som jag önskar att det vore så! Hur jag än gör lyckas jag inte hålla ordning, varken i min garderob, i min dator, bland mina papper, i mina lådor eller bland mina foton. När min man är bortrest räknar han nästan med att komma hem till… just det, kaos. Den här omgången har det gått ovanligt bra (peppar, peppar) och jag har lyckats hålla undan det värsta stöket. Ända sedan nyår jobbar jag aktivt med att organisera minst en grej varje dag, det kan vara allt från en kökslåda till en korg på skrivbordet. Det är för övrigt ett av mina mål under det här året – att bli lite, lite mer strukturerad.

#7. Struntar i att handla

min man är bortrest

Jag drar mig ofta för att handla och väntar gärna tills det finns ungefär en mjölkdroppe kvar i det sista paketet innan jag tvingar mig bort till affären. Det är med andra ord nästan alltid Tobias som handlar i vår familj. Tjänster med färdiga matkassar är en bra uppfinning i min värld, men det känns onödigt att beställa en sådan när min man är bortrest ( vi beställer oftast en familjekasse). När kylskåpet i princip är tomt blir jag å andra sidan världens mest uppfinningsrika person och lyckas ofta koka soppa på en spik!

Alldeles nyligen skrev jag ett inlägg om att resa bort från barnen och kunde då konstatera att 8-9 dagar var i det absolut längsta laget för hur länge jag klarar att vara borta från barnen.

Arches nationalpark
Delicate Arch (Utah), 2014.

Om ni undrar tänker jag ungefär samma med Tobias. Mina tulpaner har blommat över, ansiktsmasken är avtvättad, hallen är nystädad och kylskåpet är påfyllt – nu längtar jag efter att min man (som för övrigt vann sin tävling, hurra!) ska komma hem.


Har du några särskilda grejer du gör, eller för all del inte gör, när din partner är bortrest?

12 comments

 1. Känner igen mig så mycket i handlandet. Hatar det. Äter upp allt i princip innan jag beger mig till affären. Kan lätt äta skorpor och nyponsoppa till kvällsmat för att jag tycker det är så trist att gå till affären.

  1. Haha, eller hur!!! 🙂

  1. Men ja, värt att hurra för! Vi hinner i alla fall ses 2 hela dagar innan jag reser iväg… haha.

 2. Läser med läslampan tänd och lägger böcker och kläder i sängen bredvid mig 😀 Det är det bästa! Tittar på inredningsprogram, jobbar hela kvällarna och struntar i att laga middag till mig själv.

  1. Låter som en bra kombo tycker jag! 🙂

 3. Haha, skönt inlägg! Jag stökar runt minsta möjliga för att kunna ägna så mycket tid som möjligt åt mina intressen men ser det förjävligt ut kan jag ta ett städrace för att få bort det värsta. Egentid för mig innebär blogg/datorsittande och TV-spel, då passar jag exempelvis på att köra Battlefield eller andra spel som sällan uppskattas i högtalarsystemet annars. 🙂

  1. Det där städracet känner jag igen alltför väl… haha. Battlefield you say? Noll intresse, men tror att du och T skulle komma bra överens på en gräsänklingsvecka…

 4. …och just det. Matlagandet. Det brukar bli generellt väldigt lidande (orkar sällan googla receptet på pannkakor varje gång jag vill göra det).

  1. Det finns ju färdiglagade att köpa! 🙂

 5. Det är väldigt sällan Peter är borta men när det händer börjar jag äta betydligt slarvigare. Alltså jag äter, men det blir mycket enklare … Sitter vid datorn och jobbar gör vi varje kväll ändå. Inte hållbart? Gillar oxå tv-serier ibland som omväxling, men just nu är vårt vardagsrum uppochner då det funkar inte för tillfället …

  1. Flingor och fil funkar utmärkt som middag för mig, men dessvärre inte för barnen… annars hade jag också kört på det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close