Close
Resor som gör skillnad: fem inspirerande exempel

Resor som gör skillnad: fem inspirerande exempel

I svallvågorna av den senaste tidens flygdebatt vill jag gärna ändra fokus en liten stund. Tack för mig och trevlig helg!

Resor som gör skillnad, finns det? Jodå, i veckans fredagssammanfattning vill jag fokusera på några personer, kampanjer och organisationer som visar att det går.

RESFREDAG: 25 januari 2018 om fem resor som gör skillnad

#1. The Bike Ramble/ActionAid

fem resor
Foto: The Bike Rambler

Trots att klockan inte har hunnit bli lunch har jag redan hunnit gråta ett par gånger idag, den ena gången när jag såg den här filmen som delades på Facebook. Filmen handlar om Fredrika som nyss är hemkommen till Sverige efter att ha cyklat ensam jorden runt under tre års tid. Hennes blogg The Bike Rambler bjuder på fantastiska bilder och uppdateringar från äventyret. Under resans gång har hon samlat in över 700.000 kronor till ActionAid – visst kan resor göra skillnad. Det går fortfarande att bidra till insamlingen här. (Tack Frida/Everyday Explorers som tipsade mig om Fredrika och hennes film!)

#2. Helena Olmås/Cancerfonden

Foto: Helena Olmås

Ett av mina favoritavsnitt av Att resa-podden är fortfarande gästavsnittet med Helena Olmås, där hon berättar om sin 300 km långa vandring tvärsigenom Nya Zeeland. Under resan samlade Helena också in en ansenlig summa pengar till Cancerfonden. Helena fortsätter idag på samma tema genom att nu återvända till Nya Zeeland för att springa Tarawera Ultramarathon till förmån för cancerforskningen. Länk till insamlingen och mer information om Helenas utmaning hittar ni här.

#3. Aron Andersson/Barncancerfonden

Aron Andersson.

Ett annat inspirerande avsnitt i Att resa-podden är äventyraren Aron Anderssons avsnitt ”Att resa mot alla odds”. Aron reser runt hela jorden och utmanar ständigt sig själv. Under äventyren uppmuntrar han också sina följare att stötta Barncancerfonden.

#4. Plan International Sverige

resor som gör skillnad
Sedan 2011 har jag sprungit Tjejmilen till förmån för Plan, här tillsammans med tjejerna bakom Knivlisa och Hej hej vardag.

En av de ideella organisationer jag har stöttat under längst tid är Plan International, där jag numera är stolt flickafadder. Det finns olika sätt att ta reda på vad och hur ”din” organisation faktiskt arbetar och var pengarna du skänker tar vägen – ett sätt är att ta del av årsredovisningen. I år har Plan valt att göra en kort film för att sammanfatta deras arbete 2017, den är värd att se: Året som gått. För dig som är fadder finns möjlighet att åka med på en av Plans fadderresor – en resa jag själv gärna vill genomföra någon gång.

#5. Reseprocenten

Om du inte vill stötta någon specifik organisation, men ändå vill genomföra resor som gör skillnad, finns åter igen anledning att lyfta Reseprocenten. Kampanjen startades av min bloggkollega Linda/Resa Medvetet, som förklarar upplägget så här (och uppmanar oss att göra detsamma!):

Sverige som land ger ungefär en procent av sitt BNI i bistånd per år. Inspirerad av det har jag bestämt mig för att jag från och med nu kommer ge bort en procent av min resebudget till personer, verksamheter eller organisationer i syfte att öka människors möjlighet att se mer av världen. Jag kallar det reseprocenten.


Har du fler tips på resor som gör skillnad får du gärna fylla på i kommentarsfältet! För dig som är nyfiken på ytterligare spaningar och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close