Close
Winter is coming (and so are we, hej Skottland!)

Winter is coming (and so are we, hej Skottland!)

Winter is coming – och ingen är gladare än jag. Med drygt tre månader kvar till julafton har vi bestämt oss. Vi kör en uppskattad favorit i repris och satsar på att fira jul tillsammans med min syster och hennes familj i Dundee, Skottland.

Winter is coming, med allt vad det innebär. Nybakade lussekatter, julsånger på repeat, förväntansfulla viskningar från barnens rum och tusen juleljus. Jag älskar allt som har med advent, lucia och jul att göra, det har jag gjort så länge jag kan minnas. Men betyder det att jag nödvändigtvis behöver vara i Sverige på julafton? Inte alls. Jag har firat ett gäng fina jular utomlands, och en av de bästa jularna någonsin firade vår familj just i Skottland för fyra år sedan.

Så, varför Skottland? Min syster Tina gick och kärade ner sig i en skotte för ganska många år sedan, vilket gjorde att hon så småningom flyttade dit för att sedan stanna kvar för gott. Jag har varit över och hälsat på henne många gånger under årens lopp – och nu är det alltså dags igen.

jul_stockholm

Traditionsenlig julskyltning på NK, 2014.

jul_fredrikshamn1

Julmarknader i Danmark, 2015.

nellysforstajul

Julafton hemma i Nynäshamn, 2015.

winter is coming

Julafton i Sälen, 2014.

julstrumpa

Jul i Skottland, 2012.

Efter många om och några men bestämde jag mig för att kassera in ett presentkort från Resia som jag vann efter att ha blivit utvald som ”Bästa reseguiden” hos Reseguiden för några år sedan. Vi kommer att flyga med KLM från Arlanda till Edinburgh via mellanlandningar i Amsterdam både dit och hem. Inte optimalt, men det får funka.

Faktum är att jag och Lisa ägnade ett av våra allra första podcastavsnitt åt att prata om Att resa under julen. En stor fördel med att fira i Skottland är att vi får det bästa av båda världar, det vill säga svensk jul på självaste julafton – och traditionsenlig skotsk jul på juldagen. Joy to the world, jo jag tackar!


Fira jul utomlands, hiss eller diss – vad tycker ni?

20 comments

 1. Men så kul!!

  Jag är så NÖJD över att den här julen blir utomlands – men när du skriver det där om lussekatter, julsånger, ljus och mys får jag en lite klump i magen. Får boosta allt sånt i förväg inser jag!
  Svarar HISS oavsett – men varannat år räcker. 🙂

  1. Ni har ju några veckor i december på er att maxa lussekatter och juleljus på innan ni drar vidare mot värmen…

 2. Vad roligt och vilken härlig juldestination det ändå låter som även om i alla fall jag inte förknippar Skottland med snö så sett. Hiss på jul utomlands, det är bra att bryta mönster och traditioner ibland (vilket jag själv upptäckte så sent som för ett par år sedan). 🙂

  1. Nej, Skottland är väl inte vidare känt för snö – men väl maxad julstämning när vi var där. Min syster går dessutom all in med Disneygran och hela köret, det ser jag fram emot.

   1. Jodå, det finns ett helt alpint centrum med liftar i Aviemore och renar runt knuten. Högländerna kan ha massa snö. Däremot oftast inte ostkusten.
    Mysigt med skotsk jul.

    1. Det hade jag verkligen dålig koll på – får ge mig norrut helt enkelt. Verkligen mysigt, jag längtar!

 3. Så härligt det låter och lyllos dig som har flera syskon som bor utomlands. Bästa!!

  1. Ja, det är ett smart drag att placera ut syskonen lite strategiskt runt om i världen, haha!

 4. Mysigt med resa till Skottland! Vi har nog oftast firat jul utomlands och gillar det. Men i år blir det hemma vad jag vet 😉

  1. Ska jag verkligen tro på att ni håller er hemma!? 😉

 5. Vad roligt!!! Har svårt att åka bort på julen! Men sökert mysigt oxå!!! Kramar

  1. Jag älskar att fira jul i Sverige, men kan gärna varva med utlandsjular emellanåt.

 6. Jag har bara firat jul utomlands en gång, men hoppas på fler tillfällen. Skottland låter dessutom som en härlig juldestination och jag läste tidigare kommentar om Disneygran, ännu härligare ju!

  1. Ja, känner jag dig rätt lär du fira många jular utomlands framöver Helena! 🙂

 7. Skottland låter jätte trevligt.
  De senaste åren har vi firat jul i London och Bangkok.
  Fast förra året satt vi på planet till Thailand.
  Iår blir det avresa söderut på Annandagen.
  Titti

  1. London och Bangkok låter fantastiskt det också Titti! Vi kommer faktiskt att flyga hem på nyårsafton, kan tycka det är lite skönt att slippa tänka på nyårshetsen. Vi byter nog om till myskläder och hänger hemma. Söderut på annandagen, vad kul – vart bär det hän?

   1. Det blir långresa till Thailand/Huay Yang/huset.
    Avslutar med Bali.
    Titti

    1. Åh vilken resa, ljuvligt!

 8. Härligt det låter med Skottland till jul. Och med en syrra som går all in med julbestyren (I like). Jag firade tre jular utomlands 1997-1999. Därefter Sverige varje år till förra året, med jul och nyår. Jättemysigt. Jag älskar julen hemma, men den innehåller ändå en viss stress. Dessutom har vi svårt att resa annan period med så stora barn. I år kör vi repris på ett lyckat upplägg förra året. Inte en dag behöver döttrarna ta ledigt från skolan och det är lugnare på mitt resp. makens jobb. Men våra föräldrar blir såklart lite ledsna. De har ju inga barn att fira alls med då, varken mor- eller farföräldrar. Men jag kan inte alltid ha ”ansvaret” för mina föräldrar över jul (och övrig tid på året) – jag har faktiskt en syster. Jag kan inte ”kompensera” umgänget för att hon bor på andra sidan jorden …

  1. Det låter härligt att åka iväg och fira jul tillsammans med er ”egen” familj Rosita. Svårt det där med syskon på andra sidan jordklotet… Dina föräldrar får väl satsa på att åka dit i år!? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close