Close
(Ännu en) familjeutflykt till Lövhagen och Knappelskär i Nynäshamn

(Ännu en) familjeutflykt till Lövhagen och Knappelskär i Nynäshamn

Förra veckan invigde vi långledigheten över Kristi Himmelfärdshelgen med att ännu en gång åka på utflykt till Lövhagens friluftsområde och dess omtyckta udde Knappelskär här hemma i Nynäshamn. Försommaren visade sig från sin allra bästa sida, som ett litet ”förlåt” för den här pandemivårens kylskåpskalla, regniga och trumpna uppsyn. Det här området i Stockholms södra skärgård är ett återkommande tips till alla som frågar mig vad de ska se och göra under ett besök i Nynäshamn. Här får du det bästa av Nynäs, det vill säga skog, vandringsleder, hav och klippor, komprimerat på en överskådlig geografisk yta.

Läs mer: Knappelskär och en tjuvstart på långa lovdagar

Lövhagens friluftsområde och Knappelskär – mina bästa tips om Nynäshamn

lövhagen knappelskär

När barnen är med ställer vi bilen vid den stora parkeringen bredvid Lövhagens kaffeservering & vandrarhem. Här kan du antingen fortsätta till fots längs med Strandvägen (även kallad Ringvägen), vilket är en populär och osedvanligt vacker sträcka som slingrar sig fram längs havet. Observera att Strandvägen är enkelriktad från Lövhagenhållet, tänk inte ens tanken att ta bilen det varvet runt! Till vänster om den stora trädgården vid kaffeserveringen finns en bredare skogsstig, som leder genom skogen…

lövhagen knappelskär

… vidare mot havet. Räkna med en promenadsträcka på ca 10-20 minuter beroende på vilka du har med i sällskapet. Det finns flera avstickare längs vägen, men vi brukar istället ha siktet på Knappelskär, en udde som är ett återkommande utflyktsmål för både Nynäshamnsbor och turister.

Här finns stenstrand på ena sidan och sandsand på den andra, vilket skapar perfekta badplatser för barnfamiljer.

lövhagen knappelskär

Längst ut på udden väntar både klättervänliga klippor (inte att rekommendera för oss föräldrar med katastroftankar!)…

lövhagen knappelskär

… och utsiktsplatser över Östersjön av allra bästa sort.

lövhagen knappelskär

Här ligger också ”Knappelskärsgrottan” (länk till grottan via Google Maps finns här enligt anvisningar på kommunens hemsida). Knappelskärsgrottan är en så kallad tunnelgrotta, urgröpt av havet, som sägs tränga 15 meter in i berget.

Våra tjejer på 6 och 10 år tar sig ner i klippskrevan och snabbt ut igen fort och lätt utan problem. Själv är jag inte vidare förtjust att varken gå in i grottor eller se mina barn göra det. Å andra sidan är grottäventyret en av utflyktens absoluta höjdpunkter för barnen (minus mina nervösa uppmaningar och förmaningar).

Det serveras förvisso bra fika inne på Lövhagens kaffeservering, där det också finns bord utplacerade i en lummig trädgård. Den här strålande sommardagen väljer vi dock att avsluta våra strapatser med Lejonet & Björnen-glass i stora lass vid de röda hamnbodarna i Nynäshamn. Därmed kan vi lägga ännu en lyckad utflykt till Lövhagen och Knappelskär till handlingarna!

Läs mer om Lövhagen och Strandvägen på Nynäshamns kommuns hemsida.

Fler tips om Nynäshamn: Att göra i Nynäshamn – skärgårdspärlan utanför Stockholm


Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd. Omslagsbild: Klipporna vid Knappelskär.

2 comments

  1. Jag tyckte att det var svårt att se var man skulle och kunde klättra för att komma till grottan. Så när jag var där missade jag det. Men det är otroligt fint där ändå så jag njöt för fullt 🙂

    1. Den är lite klurig att hitta, och jag föredrar att kolla uppifrån istället för inifrån… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close