När Tobias bror och hans familj var uppe och hälsade på från Göteborg för några veckor sedan var planen att vi skulle ta med hela gänget till Heron City på bio. Eftersom vädret var så fint ville vi också klämma in lite naturvyer och bestämde oss för en avstickare till Lida Friluftsgård som ligger i Tullinge söder om Stockholm (österut från Södertälje).
Utflykt i Stockholm: Lida Friluftsgård och Accropark höghöjdsbana
När vi hade klivit ut från bilarna vid parkeringen var ingen, varken barn eller vuxna, sugna på att byta Lidas vackra omgivningar vid sjön Getaren mot en biosalong. Särskilt inte när barnen fick nys om höghöjdsbanan.
Accropark Höghöjdsbana
Vad är en höghöjdsbana?
En höghöjdsbana brukar beskrivas som en kombination av lek, klättring och äventyr – och kan liknas vid en enda stor lekpark för barn och vuxna.
I Frankrike är höghöjdsbanor en vanlig fritidssysselsättning och det var just två fransmän som startade upp höghöjdsbanan i Lida – där de höga tallarna vid andra sidan skidbacken på Lida friluftsområde gav perfekta förutsättningar för ändamålet. Här finns flera olika banor utplacerade mellan träden och därmed olika svårighetsgrader. Mixen med linbanor/ziplines och kluriga banor blir en perfekt familjeaktivitet. Säkerheten är viktig, alla som klättrar får ha på sig sele och säkerhetslina.
De olika banorna och svårighetsgrader
Accropark höghöjdsbana delas in i ett antal olika typer av banor, där alla banor ser olika ut och har varierande svårighetsgrad:
Barn: Det finns tre enkla banor för barn under 130 cm (tänk från ca 4 år): Älgen, Bävern och Fågeln. Dessa banor ligger 1-1,5 meter över marken och är indelade i tio olika utmaningar. Vår fyraåring Nelly älskar varje sekund, särskilt partierna med zipline.
Gröna banor: De gröna banorna ligger 2-2,8 meter över marken och har tio olika utmaningar. Barnorna är avsedda för vuxna och barn från ca 9 år. (Barnen måste vara minst 130 cm utan vuxet sällskap).
Blå bana: Den blå banan ligger på en höjd på 4-6 meter och består av nio olika utmaningar. Den här banan stundtals rejält klurig och avsedd för vuxna och större barn (minst 150 cm utan vuxet sällskap). Våra äldre barn Sebastian (10 år) och Julia (8 år) klarar den här banan efter viss tveksamhet, de är modigare än vad jag kunde drömma om!
Röda banor: De röda banorna är avsedda för “vuxna och våghalsiga och erfarna barn” (minst 150 cm gäller). De röda banorna ligger på en höjd mellan 4 – 9 meter och består av tio utmaningar.
Linbanor/Zipline: Linbanorna går mellan trädtopparna på en höjd mellan 4 – 11 meter, och är indelade i sex olika utmaningar.
Vad tyckte barnen (och vi vuxna)?
Våra tre barn, och även kusinen som är nyss fyllda sju år, var lyriska efter att ta tagit sig runt på höghöjdsbanan – och vill absolut åka dit igen. En stor fördel är såklart att den här aktiviteten passade hela vår barnaskara, utan att någon kände sig för liten eller för gammal. Den hade också passat oss vuxna, men den här gången fokuserade vi på att hjälpa barnen runt.
Vad kostar det?
Det kostar visserligen en rejäl slant att köra höghöjdsbanan, å andra sidan hade det blivit betydligt dyrare för oss med bio som var vår ursprungsplan. Kostnaden för två timmars klättring och säkerhetsutrustning ligger på 165 kr för barn 4-8 år, 215 kr för barn 9-15 år och 315 kr för ungdomar/vuxna från 16 år. Är ni ett helt gäng som kommer kan gruppris erbjudas.
Det går bra att komma förbi på dropin, men vill ni vara säkra på att få plats kan ni boka plats via hemsidan. (Observera att ni inte kan betala kontant på plats, utan endast kort eller Swish).
Läs mer här: Accropark Höghöjdsbana
Lida Friluftsgård
Vill ni inte ge er på höghöjdsbanan finns det stora lekvänliga ytor att ta tillvara på i Lida.
Här finns bland annat en hinderbana i trä…
… men man kan också spela Friluftsgolf. Vill du träna finns 3,5 mil motionsspår i trakterna, men också stigcykling och utegym. Därutöver kan badsugna besökare ta ett dopp i Getaren, eller för all del upptäcka sjön genom att hyra SUP/kajak eller prova på att åka vattenskidor. Det finns även möjlighet att hyra en bastuflotte.
Ni hör ju själva, det här är ett perfekt utflyktstips för den aktiva familjen i Stockholm med omnejd!
Är du intresserad av att vandra i området? Läs mer här: Vandra i Lida naturreservat – Äventyrsstigen (9 km)
Bra att veta och information om Lida Friluftsgård
- Hitta hit: Lidavägen 1, 146 33 Tullinge. Friluftsgården ligger i Tullinge, söder om Stockholm, och tillhör Botkyrka kommun. Kommer du med pendeltåg ska du ta linjen mot Södertälje och stiga av vid Tullinge, därefter gäller buss 721 till Lida Friluftsgård.
- Matmöjligheter: Strax intill parkeringen ligger Lida Värdshus och konferens där du både kan äta rejälare måltider och köpa fika/glass.
- Mer information hittar du på Lidas hemsida.
Vill du ha fler tips på aktiva familjeutflykter i Stockholm med omnejd? Ett förslag är Tyresö Aquarena.