Close
Kvarnen i Hyssna (och vandring på Hyssnaleden)

Kvarnen i Hyssna (och vandring på Hyssnaleden)

Under mina resor genom Sverige finns både miljöer, entreprenörer, historiebeskrivningar och boende- samt matupplevelser som gör extra starkt intryck. Besöket och övernattningen på Kvarnen i Hyssna i Västergötland lyckas pricka in alla kriterier ovan. Dels på grund av en naturskön miljö med en släkthistoria om ”Mjölnarfamiljen”, dels mot bakgrund av kvarnägarnas entreprenörskap som har lett till allt från priser för Årets Landsbygdsföretagare till Sverigemiddag på Kungliga Slottet. De äkta makarna ”Kvarnfrun” Catharina och ”Sågmästaren” Hans har lagt – och lägger fortfarande – både själ och hjärta i den här släktgården. Är du ute efter en unik, charmig och personlig svensk hotellvistelse i en lugn och avskild miljö, med möjlighet till riktigt fin vandring runt husknuten, är det här en plats jag varmt kan rekommendera.

Läs mer: Svenska entreprenörer – en hyllning till er som bygger vår turistnäring!

Kvarnen i Hyssna (och vandring på Hyssnaleden)

#1. Historia och läge

kvarnen i hyssna

Kvarnen i Hyssna intill ån Surtan, som på kartan ligger ungefär mittemellan Göteborg och Borås, har under generationer (allt sedan början av 1800-talet!) fungerat som kvarn och sågverk. Ekonomiska kriser har kommit och gått, och familjeföretaget med dess verksamhet har fått anpassa sig med tiden.

kvarnen i hyssna hyssnaleden

Genom årens lopp har verksamheten omfattat både smedja, ramsåg och vattenkvarn. Idag drivs kvarnen som en mindre hotell- och konferensanläggning av Hans, som är den fjärde generationen av mjölnare och sågmästare vid kvarnen, tillsammans med makan Catharina.

kvarnen i hyssna hyssnaleden

Hans har många historier att berätta om både verksamheten och människorna som har följt kvarnen och sågverket genom åren.

kvarnen i hyssna hyssnaleden

Antika vattenkvarnar, även kallade skvaltkvarnar, har funnits intill ån Surtan ända sedan 1600-talets början. På väggarna uppe i matsalen hänger inramade bilder från svunna tider, vilka är några av många detaljer som skapar den fina atmosfären som genomsyrar Kvarnen i Hyssna. Läs mer om mjölnarfamiljen och dess historia här.

#2. Matupplevelser och hotellrum på Kvarnen i Hyssna

Kvarnen i Hyssna får full pott för helhetsupplevelsen med både mat, kulturarv och boende. Vår middag är tillagad med mycket kärlek och lokala råvaror…

hyssna

… och serveras i en atmosfär långt bort från stora hotellkedjors standardiserade koncept.

Den personliga känslan återfinns också när det gäller boendet. Kvarnen i Hyssna erbjuder totalt tio hotellrum mellan 11 och 25 kvadratmeter, alla unikt inredda och namngivna efter någon av personerna som verkat i Mellbys radby. Utöver hotellrummen finns ombonade och välplanerade umgängesytor, perfekt för både konferensgäster och kompis- och släktträffar.

Jag och min syster checkar in i Smeddrängen Ottos rum (nr 8) på övervåningen, ett rum på 16 kvm med fransk balkong samt egen toalett/dusch.

Smeddrängen Otto gick i lära hos smeden som hjälpsmed och hovslagare.
Många hästar kom ner till smedjan och där band de fast hästen i en smidd ring som fortfarande finns kvar, fastbultad i en sten utanför hotellet.
Även originalstädet finns kvar som en påminnelse om historien, precis innanför entrén.

– Kvarnen i Hyssna
kvarnen i hyssna

Efter en fantastisk middag följd av en god natts sömn serveras vi ekologisk frukostbuffé, och gör oss därefter redo att checka ut för se mer av Sjuhäradsbygden. Både jag och min syster är rörande överens om att Kvarnen i Hyssna är ett guldkorn i svensk turistnäring – lämpligt för gäster som är ute efter en helhetsupplevelse som innefattar både mat, boende, kulturarv och natur.

#3. Att vandra Hyssnaleden

kvarnen i hyssna

Hyssna har, utöver kvarnen, en omtyckt vandringsled (som jag för övrigt har sett uppmärksammas i olika vandringsgrupper på Facebook det här året!). Hyssnaleden är drygt 4 mil lång och bjuder på omväxlande natur med allt från odlingslandskap till lövskogar och vildare varianter med barrskog och mossar. Vill du inte vandra hela leden kan du givetvis välja ut kortare etapper. Kvarnen i Hyssna har utmärkta tips på loopar som lämpar sig för gäster som övernattar på Kvarnen.

Läs mer: Här hittar du mer information och bra tips om att vandra Hyssnaleden.

#4. Bra att veta och utflyktstips i närheten

hyssna-borås

  • Fler utflyktstips i närheten: Att göra i Borås och Sjuhäradsbygden.
  • Hotell- och weekendpaket: Kvarnen i Hyssna erbjuder ett flertal paket med olika inriktning, exempelvis Vandringspaket, Kanotpaket och Cykelweekend. In och botanisera på hemsidan för att se vad som skulle passa dig bäst!
  • Hitta hit: Kvarnen i Hyssna ligger ca 30 minuters bilresa sydväst om Borås, eller motsvarande 40 minuter sydost om Göteborg. (Från Borås: Följ riksväg 40 och välj avfart 81. Från Göteborg: Ta avfart 78 från riksväg 40). Adress: Claes Johanssons väg 1, 511 68 Hyssna.
  • Ang Covid-19: Läs mer om anpassningar av verksamheten med anledning av Covid-19.
  • Inget sommarkafé! Flera tror felaktigt att det fortfarande finns sommarkafé & gårdsbutik vid Kvarnen i Hyssna. Det stämmer alltså inte, den verksamheten upphörde 2017.

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver! Min vistelse vid Kvarnen i Hyssna gjordes som en del av ett samarbete med Turistrådet Västsverige inom ramen för bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Foto: Monica Bernpaintner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close