Close
Jullov i Åre

Jullov i Åre

Vi spenderar de sista dagarna av vårt jullov i Åre tillsammans med våra vänner som har en andelsstuga i Åre Björnen. En vän skickade ett meddelande på Instagram och frågade om det verkligen är lika idylliskt som det ser ut att vara. Och ja, det är det verkligen! Personalen nere på Carins Krog sa att vi kom lagom till den första solen på flera dagar, och den såg vi till att njuta av ett par fina dagar innan snöstormen drog in igår kväll. Det är dock sjukt isigt i backarna, så förhållandena för skidåkning har inte varit optimala.

Jullov i Åre

Vi körde hit direkt från Storvretacupen i Uppsala i måndags kväll och kom fram någon gång innan midnatt efter en väldigt smidig bilresa (våra barn är tappra bilåkare!). Morgonen efter vaknade jag sömndrucken vid 07:30, drog upp gardinerna och möttes av…

jullov i Åre

… den här vyn från vårt sovrum. Utsikten över Åreskutan och Åresjön tillsammans med stjärnströsslet och den djupblå morgonhimlen var nästan overkligt fin och blev ett värdigt välkomnande för vår vistelse.

jullov i Åre

Hela gänget här i stugan (vi är 3 familjer totalt) åker skidor, och våra barn var redan varma i kläderna efter dagarna i Romme Alpin förra veckan. De stora barnen behövde med andra ord ingen startsträcka, till skillnad från mig som behöver börja om från noll varje gång det vankas utförsåkning.

Vi håller oss i Åre Björnen, som alltså är en del av Åres skidområde. Björnen ligger en halvmil från själva Åre by och har riktat in sig på skidåkning för barnfamiljer. Jag har varit i Björnen ett par gånger tidigare för att åka skidor både utför och på längden i samband med Åre Winter Workation för ett par år sedan. Utförsåkningen blev det inget av den gången, den slutade istället med tårar eftersom jag inte fick in foten i pjäxan. Den här gången gick det bättre, även om första dagen fick en jobbig början då jag blev meddragen till en brant backe där hjärtat började slå i 300 kilometer timmen.

jullov i Åre

Den lilla tipin/restaurangen ”Crowded House” vid Vargliften har fungerat som vår mötespunkt under skiddagarna. Vissa av oss har ätit lunch här, men det kräver sin plånbok. (45 kronor för en varm korv och bröd är inte direkt extrapris.)

jullov i Åre

Vi andra har suttit på bänkarna utanför, ätit medhavd matsäck och värmt oss vid elden.

Vår femåring Nelly har gjort jättestora framsteg i backen, och Tobias har verkligen gjort ett hästjobb med att instruera och heja samtidigt som han har lyckats hålla henne på gott humör. Förra årets lektion med skidlärare i Orsa Grönklitt la förvisso någon slags grund, men det fanns inte mycket kvar av varken balans, självförtroende eller säkerhetstänk inför det här skidåret.

jullov i Åre

Gårdagen avslutades på topp med ett gemensamt åk i Hermelinen, där Nelly kunde åka själv utan sele. Hermelinen (grön backe) är för övrigt min absoluta favoritbacke här i Åre Björnen. Lång, flack och snäll – precis som jag vill ha det! 

Skidorna är förvisso en trevlig bonus, och säkert den primära anledningen för många besökare att spendera sitt jullov i Åre. För mig finns det annat som lockar ännu mer, även om jag numera kan åka i de lättare backarna utan att vara rädd för att dö på kuppen.

copperhill

En av kvällarna tog vi en kvällspromenad upp till det omtalade designhotellet Copperhill Mountain Lodge. Bara att kliva in i hotell-lobbyn känns som en upplevelse i sig!

jullov i Åre

Hotellet lockar med ett spa som vunnit pris för Europas bästa, och det är ingen slump att de har byggt hotellet där vägen tar slut – med en enastående fin utsikt över fjällvärlden.

jullov i Åre

Men, vem behöver egentligen hotell när vi kan bo så här – bara några hundra meter längre ner i backen.

jullov i Åre

En av kvällarna fick vi en fantastisk solnedgång vars färger speglade sig i snön.

jullov i Åre

Går det ens att vänja sig vid att bo så här?

jullov i Åre

Efter jag hade knäppt den här bilden på vår huslänga igår kväll började det snöa, och inte så lite heller. Vi satte på en film, dukade fram snacks, tände brasan och konstaterade att ett jullov i Åre gör sig väldigt bra med en snöstorm som viner utanför husknuten. Imorse vaknade barnen helt överlyckliga över de nya snövallarna och har spenderat hela morgonen med att gräva en snögrotta. För egen del känner jag mig klar med skidåkningen för den här gången och kommer spendera resten av min tid med att gå promenader, njuta av stuglivet och beundra utsikten. Åre har något alldeles speciellt över sig, inget snack om saken!

Vill du ha tips på konkreta saker att se och att göra i Åre? Spana in mina bloggkollegor och Åreexperter:


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips i Sverige framöver.

4 comments

  1. Som jag känner igen mig i din skräck för skidåkningen men då har jag inte alls kommit lika långt som du har. Men jag skulle verkligen vilja kunna njuta så som många gör. Men, jag nöjer mig med promenader och njuter av alla saker som finns runt omkring istället.

    1. Det är en väldigt bra start Cornelia, med promenader och grejerna runt omkring. Alla måste inte åka skidor, men jag hoppas du känner dig peppad att prova lite, lite grand i alla fall. Att investera i en skidlärare har varit A och O för mig.

  2. Så tråkigt att backarna var isiga, de som var så fina i julas. Njut det sista i Åre nu! Och tack för länkningen.

    1. NJUTER FÖR FULLT! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close