Det fanns egentligen ingen självklar destination för varken mig eller mina vänner inför planeringen av sommarens kortresa i Sverige, däremot var vi överens om att önskemålet var en aktiv semester. Under det här Coronaåret verkar inte bara vi, utan hela världen, ha fått lära oss att ta dagarna lite som de kommer – utan detaljplanering och minutiösa scheman. Det var med andra ord spontaniteten som fick guida oss genom årets upplaga av tjejresa genom Sverige (och det var väl tur med tanke på att vi fick punktering och därmed fick uppleva platser vi förmodligen inte hade övervägt att stanna till vid annars!).
Vår ursprungliga plan, ni vet den innan en viss pandemi, bestod av ett par dagars vandring på Gotska Sandön. När det blev grönt ljus för resor inom Sveriges gränser förblev sommarturerna till Gotska Sandön inställda, och vi funderade istället på vandring i Fulufjällets Nationalpark. När dagen för avresa närmade sig såg väderprognosen bedrövlig ut i trakterna, och vi fick tänka om. Igen. Efter att ha lusläst både väderrapporter och hemsidan för Sveriges Nationalparker fastnade vi för Hamra Nationalpark i Gävleborg. Bagageutrymmet på Volvon fylldes med tält, sovsäckar, liggunderlag, mat, ryggsäckar och regnkläder, och så gav vi oss av norröver – mot Hälsingland, Gästrikland och Gävleborg. Här kommer några av höjdpunkterna från vår kortresa i Sverige!
Kortresa i Sverige: tips i Hälsingland, Gästrikland och Gävleborg
#1. Hamra nationalpark (Gävleborg)
Jag har hunnit besöka en del svenska nationalparker under åren, och tyckte mig ha hyfsad koll på de totalt 30 platser som har förärats titeln svensk nationalpark. Det hade jag tydligen inte, eftersom Hamra har gått mig helt förbi (trots att den blev nationalpark redan 1909, jämsides med bland annat Abisko). När vi närmar oss parken är vi i princip ensamma på vägarna, och när vi svänger in mot huvudentrén slungas jag tillbaka till barndomen då vi barn fick skumpa omkring på skogsvägar utan ände tillsammans med vår far för att spana på vackra gamla tallar. Under vårt dryga dygn på plats i nationalparken ser vi endast ett tiotal bilar och sällskap i omgivningen, vilket är en enorm skillnad från andra nationalparker jag har besökt. Här har vi stundtals skogen för oss själva, en vetskap som kittlar (men som heller inte är helt bekväm för alla resenärer).
Höjdpunkter i Hamra Nationalpark!
- Urskogsslingan och Svartåslingan: Det finns tre entréer i nationalparken: Huvudentrén, Svartåentrén och Myrentrén. Urskogsslingan ligger vid Huvudentrén, och ger ett fint smakprov på urskogsmiljöer. En annan favorit är Svartåslingan vid Svartåentrén, en tuffare strapats med flera vackra stopp längs Svartån.
- Tältning i närheten av Myrentrén: Det är okej att tälta på vissa platser i nationalparken (inte i urskogen!). Vi hittar en drömplats i närheten av Svartåvallen som direkt kvalar in på sommarens höjdpunkter.
Läs mer: Hamra Nationalpark i Gävleborg – urskog och myrmark
#2. Järvsö (Hälsingland)
Jag har flera vänner och bekanta som firar semester i Järvsö i sommar, många av dem verkar lockas till de fina möjligheter att cykla allt från downhill till vanliga leder, men också dressin. Järvsö har med andra ord etablerat sig som ett av Sveriges cykelcentrum, men det är inte därför vi stannar till den här gången. Vi vill istället få en skymt av de världsarvsklassade Hälsingegårdarna, slinka in på ett par loppisar och äta en av de omtalade crepsen.
Höjdpunkter i Järvsö!
- Järvsö Creperie: Efter att ha slängt ut en fråga på Instagram om bästa lunchstället i Järvsö kan jag snabbt konstatera att Järvsö Creperie är lunchstället som gäller. Vi kommer hit ett par timmar efter lunchrusning, och tur är det med tanke på hur populärt stället faktiskt är – med all rätt! Vi beställer in varsin galette med lokal ost, potatis och tomater, en smakmix som visar sig vara himmelskt god.
- Hälsingegårdarna: Vi stannar till vid två av de totalt sju Hälsingegårdara: Träslottet (som egentligen heter storbondgården Hans-Anders) och Karlsgården. Träslottet är betydligt mer turistanpassat, med fina lekytor för barnen, café, turistinformation och utställningar.
#3. Söderhamn (Hälsingland)
Vårt “bästa” missöde under hela resan tar oss till den lilla staden Söderhamn, detta mot bakgrund av en punktering och bärgad bil. Vårt otippade stopp leder till en tältnatt och ett minnesvärt morgonbad vid Färssjöns riktigt fina badstrand. Därefter tar vi oss vidare till det fyrliknande utsiktstornet Oscarsborg på Östra Berget i centrala Söderhamn.
Höjdpunkter i Söderhamn!
- Tältnatt vid Färssjön: Vid den här fina stranden med tillhörande badbrygga finns omklädningsrum, toalett och rinnande vatten, vilket skapar ideala förutsättningar för en lyckad tältnatt. Dagen därpå börjar vi med ett ljuvligt morgondopp i sjön, följt av långfrukost på bryggan.
- Oscarsborg: För personer med extra dragning till utsiktsplatser är det här ett givet stopp i Söderhamn. Tornet invigdes 1895 och trappan slingrar sig upp hela vägen till utsiktsplatån, som bjuder på en härlig vy över staden.
#4. Färnebofjärdens nationalpark (Gästrikland)
Älvlandskapet vid Färnebofjädens nationalpark har en helt annan karaktär och blir en spännande kontrast till den ödsliga urskogen vid Hamra nationalpark. Hit, till nedre Dalälven, skulle jag gärna ta familjen och hänga vid de fina miljöerna vid naturum, kika på forsande vatten och spana efter djur under någon av alla vandringsslingor som erbjuds. För mig och mina kompisar blir detta ett perfekt avslut på en lyckad kortresa i Sverige.
Höjdpunkter i Färnebofjärdens Nationalpark!
- Naturum: Jag skulle förmodligen kunna spendera en heldag i området vid naturum, som ligger snyggt placerat mitt i Gysinge bruks kulturmiljö – intill Dalälven som forsar förbi i full fart. Här finns också ett bra lunch/fikaställe i form av Café Udden.
- Sandstranden vid Färjestaudden: För att ta oss till sandstranden vid Färjestaudden känns det stundtals som att vi kör på Sveriges motsvarighet till Key West, på en smal väg med vatten på båda sidor. Väl på plats väntar resans finaste fikastund på sandstranden, med utsikt över självaste Färnebofjärden.
Läs mer: Att besöka Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk vid Dalälven
Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om både längre resor och förslag på kortresa i Sverige framöver. (Här på bloggen finns svenska restips under kategorin Resfredags Svenska Pärlor. Omslagsbild tagen vid Träslottet, Hälsingland.
5 comments
för den som passerar söderhamn och råkar läsa här vill jag också tipsa om Månses Design som för något år sedan när jag var där hade riktigt god mat och SÅKLART även idyllen Skärså!
Tack snälla Sara, toppen med fler tips!
Trevligt att läsa
En trip till Hälsingland med våra barnbarn brukar det bli varje sommar
Det finns så mycket att se och göra i dessa vackra trakter
Tack Marianne! Vad fint med en återkommande tradition tillsammans med barnbarnen!