Korrö är något av en klassiker när det vankas diverse familjeutflykter, firanden och företagskonferenser i Blekinge och Småland. Den före detta hantverksbyn med dess kringliggande naturreservat är en uppskattad destination och ett utflyktsmål som passar alla åldrar.
Jag var nyligen här med syskonen för att fira lillebrors fyrtioårsdag med kanotpaddling i Ronnebyån och efterföljande finmiddag på Korrö Restaurang & Café. Vi kikade även på möjligheten att boka en badtunna, men fick släppa den planen på grund av tidsbrist. Här kommer ett smakprov för dig som är nyfiken på hur det är att besöka Korrö i Småland, baserat på vårt besök i juli 2023.
Läs mer: En heldag i gränslandet mellan Blekinge och Småland
Korrö i Småland: att paddla kanot på Ronneybyån och avsluta med finmiddag
#1. Omgivningarna och boende
Korrö, som ligger ca 40 minuter sydöst om Växjö, är alltså en ö som vilar på självaste Ronnebyån. I mitten av artonhundratalet fanns här både garveri, färgeri, kvarn, bysmedja och skomakare.
Idag vilar fortfarande en anda av konstnärsskap i trakterna, vilken vi gäster också har möjlighet att ta del av genom att boka hantverkskurser i keramik, betong och ljusstöpning.
Anläggningen på Korrö ägs av Tingsryds kommun, men arrenderas och drivs av familjen Abrahamsson. För personer som vill övernatta på Korrö finns boende som drivs i STF:s regi (STF Korrö Hotell).
Vi börjar dagen med en sväng till receptionen som ligger inhyst i Korrös gamla handelsbod. Efter instruktioner och upphämtning av kanoter och flytvästar är det dags för dagens första aktivitet – paddling på Ronnebyån!
#2. Att paddla kanot på Ronnebyån
Vi rullar våra respektive kanoter från receptionen, över den vackra stenbron, och vidare mot parkeringen där det finns en bra påstigningsplats. Vårt sällskap består av sex personer som delar upp oss i tre kanoter.
Vi packar med oss matsäck och paddlar därefter ut på Ronnebyån…
…som denna julidag till ära är inramad av lummig högsommargrönska.
Paddelvanan hos oss syskon varierar, några är ganska vana medan andra är nybörjare.
Jag skulle säga att den första passagen som börjar vid Korrö är väldigt snäll – även om det finns ett par ställen där vi får vara lite extra uppmärksamma på stenar i vattnet. Vi är borta i drygt 2-3 timmar inklusive lunch/fikastopp…
…och vänder alltså halvvägs för att sedan paddla tillbaka till Korrö.
Tips! Ta med myggmedel, vi håller stundtals på att bli uppätna av mygg när vi la till längs ån för att fika.
Efter avklarad paddling med noll kantringar är vi snart tillbaka där vi började. Vi rullar våra kanoter till uthyrningsstället, tvättar av dem efter anvisning och svidar sedan om i bilen för en efterlängtad lyxmiddag i restaurangen.
#3. Korrö Restaurang & Café
Korrö Restaurang & Café ligger precis intill Ronnebyåns kant, strax bredvid den gamla kvarnen.
Korrös schnitzel toppad med räkor har ett gott rykte, jag vet att min pappa brukade åka hit enkom för den.
Både service och servering presenteras med det lilla extra…
… och även om schnitzeln är god är det pavlovan som får min tiopoängare den här kvällen.
Vill du åt en trevlig utflyktsdag i Smålandstrakten (nästan på gränsen till Blekinge) är Korrö definitivt ett alternativ att kika närmare på!
#4. Bra att veta och tips på saker att göra i närheten
- Badtunna: Det finns möjlighet att boka badtunna på Korrö, bokningen kräver dock att du är hotell- eller konferensgäst alternativt äter på restaurangen.
- Gillar du folkmusik? Spana i så fall in Korrö Folkmusikfestival som detta år firar 40-årsjubileum! Festivalen går av stapeln 25-27 juli 2024, läs mer på Korröfestivalens hemsida.
- Övriga aktiviteter på Korrö: Det finns en hel massa roligheter att göra under din vistelse på Korrö. Utöver badtunna och festivalen ovan finns bland annat vandring, cykling och hantverkskurser – läs mer på Korrös hemsida.
- Ett dygn i Växjö (11 tips på saker att se och göra under din Smålandsresa)
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!