Close
Karlskrona Skärgårdsfest och Barnens ö på Stumholmen

Karlskrona Skärgårdsfest och Barnens ö på Stumholmen

För sjunde året i rad gick den av stapeln nu i veckan, Karlskrona Skärgårdsfest. Den här gången lyckades vi (till skillnad från de flesta år) pricka in vår Blekingevistelse under festen – som pågår i flera dagar med hundratals programpunkter på schemat.

Karlskrona Skärgårdsfest och när Stumholmen blev ”Barnens ö”

Karlskrona skärgårdsfest

Vi har lyxen att kunna åka med skärgårdsbåten ”Flaggskär” från Sturkö/Bredavik direkt in till Karlskrona, båthamnen på ön ligger bara några hundra meter från vårt hus. Den här dagen passade det extra bra med båtresa, med tanke på att det i princip är omöjligt att hitta parkeringsplatser under festligheterna.

Karlskrona skärgårdsfest

Biljettpriserna är överkomliga, 77 kr för en duobiljett (två vuxna och två barn) för enkel resa. Själva båtturen över tar bara någon kvart, lite beroende på väder och vind – och om båten gör ett extra stopp vid grannön Tjurkö eller inte.

Karlskrona skärgårdsfest

Båtturen i sig blir som en sightseeingtur över Karlskrona från vattnet. De två kyrktornen som tittar upp tillhör den nyrenoverade Fredrikskyrkan, som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Karlskrona skärgårdsfest

En av kronorna på verket under båtturen, utöver kyrkan, är synen av Marinmuseum vid ön Stumholmen. Handelshamnen, där skärgårdsbåtarna ligger till, ligger bara några hundra meter från Stumholmen.

Karlskrona skärgårdsfest

Under festivaldagarna förvandlas Stumholmen till ”Barnens ö”, vilken blev huvudmålet för vår utflyktsdag.

Karlskrona skärgårdsfest

I vanlig ordning får barnen höra min nostalgiska version om att det var just precis här, på Marinmuseum, som vi gifte oss en iskall vinterdag i slutet av 2007…

Karlskrona skärgårdsfest

… och i vanlig ordning måste jag gå in på museet för en liten nostalgitripp (jag kom förresten gående nerför trappan, mycket brudaktigt)!

Jag brukar också ta en runda in i museumbutiken, som är en av de bästa presentaffärerna jag vet. Är ni ute efter fina gåvor – till bröllop, födelsedagar eller andra roligheter – är det här ett givet stopp om ni är i Karlskrona.

Barnens ö på Stumholmen

Karlskrona skärgårdsfest

Under skärgårdsfesten omvandlas den stora gräsytan framför muséet till en enda stor lekplats. Det finns bland annat möjlighet att testa på cirkusskola…

Karlskrona skärgårdsfest

… och gå på barngympa med Bamse (V-Ä-L-D-I-G-T uppskattat av vår fyraåring!).

Karlskrona skärgårdsfest

Barnen fastnar en stund vid hinderbanan, men det finns också elbilar, draktillverkning och vattenlek.

Karlskrona skärgårdsfest

Roligast för de äldre barnen är möjligheten att prova på SUP-paddling och kanot/kajak.

Karlskrona skärgårdsfest

Sådan oerhörd lyx att få paddla runt i de här omgivningarna!

Karlskrona skärgårdsfest

Ja, ni ser ju. Nöjdheten är total. Tack för det, Karlskrona skärgårdsfest!

Fler utflyktstips i Karlskrona skärgård

Karlskrona skärgårdsfest

En annan skärgårdstur jag kan rekommendera från Karlskrona handelshamn är den till Aspö – dit går de karaktäristiska gula vägfärjorna som man ser åka skytteltrafik fram och tillbaka vid handelshamnen. Vägfärjan är gratis och båtturen över till Aspö tar ca 25 minuter. En av huvudattraktionerna på ön är Drottningsskärs kastell, som är ett välbevarat och riktigt pampigt försvarsverk från stormaktstiden.

I år blir det inget Aspö för oss, däremot tänker jag försöka ta en runda ut till Hasslö (Lilla Hawaii!) för att hälsa på en kompis. Det finns massor med fina utflykter i Karlskrona skärgård, utöver öarna är idylliska lilla Kristianopel en stående favorit!


Här kan du läsa mer om saker att göra i Karlskrona.

2 comments

  1. Maria Svensson says:

    Älsk på att du nämnde Aspö…även om ön nästan sjönk i tisdags då Carola uppträdde på Kastellet! 😄 Hur som helst var det en fantastisk konsert. Tänk, min barndomsidol på min gamla lekplats! Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig den där kvällen i februari 1983, när jag som mycket ung fick min första stora idol ! 💃

    1. Carola på Kastellet – det är stort!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close