Close
Jurist i resebranschen – hur ska jag gå tillväga?

Jurist i resebranschen – hur ska jag gå tillväga?

Med jämna mellanrum dimper det ner frågor i min mejlkorg om allt från bästa tipsen till en thaimout till vilket resmål som är mest lämpligt för en barnfamilj. Jag har dessvärre inte tid att svara på alla frågor, även om jag mellan varven försöker samla ihop några av dem till specifika frågeinlägg. Häromdagen fick jag dock en kommentar som jag gärna utvecklar i ett blogginlägg:

Det är så att jag själv är juriststudent och jag ÄLSKAR allt som har med resor att göra. Min dröm är att få jobba som jurist i resebranschen! Jag vet däremot inte riktigt hur jag ska ta mig vidare, är fortfarande i ett för tidigt stadium i min utbildning för praktik men vill gärna börja ta kontakt med eventuella arbetsgivare redan nu. Min fråga är; vet du möjligtvis vad jag skulle kunna göra rent konkret och praktiskt som jurist inom just resebranschen? Vad det finns för typer av tjänster? Jag är t.ex. inte så förtjust i att sitta med försäkringar men däremot skulle jag gärna jobba med avtalsskrivning eller liknande, mot andra länder.

annika myhre
Profilbild från min tidigare tjänst som förbundsjurist på en ideell organisation.

Jurist i resebranschen – hur ska jag gå tillväga?

#1. Min egen väg från jurist till reseskribent

Jag är själv utbildad jurist och tog min juristexamen vid Stockholms universitet år 2005. För snart två år sedan valde jag, bortsett från specifika konsultuppdrag, att ta en paus från juridiken på obestämd tid för att istället satsa på att vara egenföretagare med fokus på resor.

Min egen väg från juridiken till resebranschen var inte spikrak, men ändå ganska självklar när jag tittar tillbaka. Resorna lockade ständigt och under juridikstudierna var jag flera gånger nära att hoppa av, för att istället söka jobb som flygvärdinna, läsa till polis eller plugga i USA – möjligheterna var oändliga i min värld!

För att väva in reseintresset med juridiken bestämde jag mig till slut för att plugga ett år i Berlin inom ramen för juristlinjen (första terminen via Erasmus, andra terminen genom valbara kurser på Humboldt). Studierna, bland annat i internationell rätt och Europarätt, kombinerade jag med att jobba som legal trainee på en tysk affärsjuridik byrå. Hade jag velat stanna inom juristvärlden i Berlin hade jag förmodligen kunnat söka mig vidare därifrån. Uppsatsen kombinerade jag med praktik på polishögskolan, för att en gång för alla bestämma mig för om polisvärlden var min grej eller inte. (Det var det inte, men det är en annan historia.)

Efter tiden i Berlin gjorde jag min tingstjänstgöring, först på Länsrätten i Jönköping, därefter på tingsrätten i Varberg. Efter avslutad tingstjänstgöring fick jag en tjänst som junior bolagsjurist på Telenor, där jag främst jobbade med avtalsskrivning. Efter kortare en tid som jurist på ett eventbolag sökte jag mig till ett drömjobb som förbundsjurist på en ideell organisation – som även jobbade med internationella frågor. Strax innan jobbet som förbundsjurist hade jag börjat blogga om resor, vilket en gång för alla öppnade en dörr till ett nytt kapitel i mitt liv.

jurist i resebranschen

#2. Tips under studierna för att jobba som jurist i resebranschen:

  • Rikta så tidigt som möjligt in dig på internationella studier på annan ort än Sverige under delen av studierna där kurserna är valbara.
  • Gör praktik utomlands och nätverka så mycket du bara kan, för att på så sätt visa att du är tillgänglig för en tjänst efter avslutade studier.
  • Läs språkkurser vid sidan om dina juridikstudier. Ju fler språk du talar, desto fler möjligheter öppnar sig.

#3. Vilka jobb finns det som jurist i resebranschen?

Som jurist finns det en hel ocean av möjligheter, det gäller att inte stirra sig blind på de traditionella vägarna som åklagare, domare eller försvarsadvokat inom det svenska rättsväsendet. Visst finns det möjlighet att jobba på en svensk advokatbyrå mot stora internationella företag och på så sätt få sin beskärda del av resor utomlands, men i slutändan handlar ändå mycket om avtalsskrivande från kontorsrummet på byrån. Många byråer erbjuder dock möjlighet att få testa utlandsplacering, förutsatt att byrån även har kontor i andra delar av världen. Ett annat tips är att söka sig till en tjänst som bolagsjurist på ett stort internationellt företag, där arbetet innebär allt från avtalsskrivande till interna styrfrågor. Beroende på vilket företag det är förutsätter jag att det finns möjligheter att resa eller få utlandsplacering inom ramen för tjänsten.

Även ideella organisationer med världsomspännande nätverk såsom Röda Korset har personer i ledningsgruppen med en jur. kand. i bagaget. Vill du hålla dig till den svenska resebranschen finns bland annat juristtjänster på Apollo Travel Group, där jag gissar att frågorna rör allt från ”vanlig” avtalsskrivning till GDPR-frågor.

Tjänsterna jag nämner ovan är bara ett litet axplock av de möjligheter som öppnar sig med en juristexamen! Jag har nytta av min utbildning i stort sett varje dag, oavsett om det gäller vardagsjuridik eller avtalsgranskning/avtalsskrivande inom ramen för mitt egenföretagande. En juristexamen är aldrig bortkastad!


Läs mer om mitt beslut att bli egenföretagare här: Sista pendlingsveckan till Stora Essingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close