Close
Lata, skotska juldagar med snö och choklad

Lata, skotska juldagar med snö och choklad

Det finns ingen hejd på våra juldagar här borta. Vi värmde upp med en svensk julafton enligt konstens alla regler och gick sedan vidare mot traditionellt brittiskt julfirande på juldagen. På annandag jul (Boxing Day) vaknade vi upp till ett fluffigt snötäcke utanför fönstret.

Jag kan knappast påstå att julkänslan har uteblivit trots att vi firar jul utomlands i år, för oss har det snarare blivit tvärtom. Julkänslan infann sig i samma sekund vi steg innanför min systers ytterdörr här i Piperdam. Våra juldagar fylls av god mat, julsånger, chokladfrossa och familjespel – och jag vaggas sakta in i behaglig semesterlunk som gärna får fortsätta i all oändlighet.

juldukning

Julafton gick över i juldagen, med ny dukning och nya gäster.

christmas crackers

Sådana här ”Christmas Crackers” är obligatoriska vid julmiddagen. De smäller när man drar itu dem, och innehåller en julhatt, en liten julgåva och en gåta.

juldagen

Ingen slipper undan julhattarna!

juldagen skottland

Redo för julfirande, igen.

julmat skottland

Och den skotska julmaten då? Den ser ut så här. Kalkon, ugnsrostad potatis, brunsås, brödsås, stuffing, brysselkål, minimorötter, silverlök, sylt, och inlagd rödkål.

stavning merry christmas

Julia fick i uppgift att hälsa alla välkomna med en julhälsning på engelska: ”MÄRY KWIS MUS”. Så väldigt sött.

christmas day

Efterrättsbordet innehåller diverse desserter, bland annat minifruktpajer, Christmas Pudding och Trifle (en dessert bestående av frukt, jelly och grädde). Jag är väl måttligt intresserad av just de här dessertvarianterna om jag ska vara ärlig, och håller mig istället till chokladen…

julafton i skottland

… men det gör jag å andra sidan mer än gärna. Generellt verkar skottarna väldigt angelägna om att ge bort chokladkartonger och julgåvor åt alla håll och kanter. Grannar, släktingar, bekanta – alla delar med sig av små paket och påsar till varandra.

juldagar i skottland

Som sagt, snön kom ändå, om än lite sent. På Boxing Day (annandag jul) är reorna en stor grej här i Skottland liksom hemma i Sverige.

merry christmas

Vi struntade dock i allt vad reor heter och begav oss istället till..

piperdam

… den lokala simhallen som ligger nere vid golfbanan. Det kändes befriande att simma av sig den värsta julmatskoman och samtidigt passa på att njuta av de fantastiskt vackra omgivningarna.

Efter badet kände vi oss redo att åka vidare på nästa juläventyr, den här gången mot en finmiddag hos min systers vänner i grannbyn. Vi blir verkligen fint omhändertagna här borta!

12 comments

 1. Klart man måste ha kungakronorna på! 🙂 Ja det där med chokladkartonger är nog ännu större hos britterna. Ingen jul utan Quality Street.

  1. Jag tror att jag ätit en hel burk själv, ojojoj…

 2. Idylliskt! Men på boxingday tittar man väl på fotbll? Eller har jag fattat fel?

  1. Ja du, folk kollar på fotboll så snabbt de får chansen, Boxing Day är inget undantag (om det går någon bra match det vill säga).

  1. JAAAA! På alla sätt.

 3. Vad mysigt det ser ut att vara, och när du beskriver det så låter det ännu härligare! Underbart dessutom att snön kom 🙂 Själv glömmer jag bort titt som tätt att det är juletider. Det känns inte riktigt så när det är 25 grader ute..

  Njut av resten av julen och Skottland. God fortsättning!

  1. 25 grader låter verkligen inte fel det heller. Du ser ut att ha det fantastiskt där borta. God fortsättning till dig också!

 4. Härligt att läsa om! Haha gillar julhattarna – och äälskar MÄRY KWIS MUS, så underbart! 😉

  1. Ja, den skrivningen kommer jag inte glömma i första taget… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close