Det har blivit söndag och dags att se tillbaka på veckan som gick. Jag vet att jag borde låta bli att snegla på almanackan, men det är liksom oundvikligt att hålla koll på hur lång tid som har gått och hur mycket tid som är kvar. I helgen har vi nått fram till halvlek/halvtid av det här äventyret. Nu finns det olika sätt att angripa det faktum att halva tiden har gått. 6 veckor ligger bakom oss, och 6 veckor har vi framför oss – är då glaset halvtomt eller halvfullt? Jag föredrar halvfullt, allt över en månad i Thailand är faktiskt en hel oändlighet.
Det jag däremot kan konstatera är att tiden går fort när man har roligt. Så här såg veckan ut på ett ungefär!
Halvtid & en massa restauranger! (Thaimout 2023, v. 7)
Måndag började i vanlig ordning med skolsamling, matmarknad och diverse ärenden.
Jag har numera en utstakad rutt som bland annat innehåller stopp för ananas, vattenmelon, mango, gurka, tomater och lime. Allt betalas såklart med kontanter, allt annat är orimligt här.
Det blir en hel del häng med våra vänner som till vår glädje är på besök från London.
Den här veckan har de bott längst ner vid vår grannstrand Long Beach, och vi måste givetvis ta med dem till alla favoritställen…
… i det här fallet grill och chill på Thai Cat. Vi fick oss ett gott skratt när Tobias fick in tre stora tallrikar fulla med kycklingspett. Sex gyllene spett med tillhörande sås och sallad på varje tallrik, alltså 18 (!) stycken totalt. T var i sin tur helt övertygad om att han hade beställt tre stycken spett snarare än tre tallrikar spett, och hade därför även säkrat upp med allt från majskolv till bakad potatis. Mätt blev han i alla fall (och jag ska tillägga att min beställning hann stoppas så att jag kunde delta i Tobias kycklingfest).
När man är åtta år och livet leker = poolbad och krabbjakt i timme efter timme.
Varje kväll laddas det för olika varianter av “fire shows” runt hela ön. I veckan satte vi oss utanför restaurangen Fat Turtle för att kolla på en av dem…
… som dagen till ära hade alla hjärtans-tema. Den hjärtformade bakgrundsrekvisitan såg väl ut att rimma sådär bra till Halloween-masken killen bar över ansiktet, eller så passade det utmärkt att förena dessa båda kommersiella högtider i en och samma akt!
Det blev i alla fall en lyckad kväll och en sista sådan i våra vänners lyxhus på Malee Beach. (Funderar på att bygga en sådan “liten” sala vid stranden på Sturkö, hur får jag med mig kommunen på det tror ni!?).
Det blev den 14 februari och därmed den officiella kalenderdagen för alla hjärtan i världen. Det är inte vår familjs mest uppmärksammade dag, nej. Å andra sidan vill jag ta alla tillfällen i akt att fira det som firas kan, så jag och Tobias drog till Living Room för att äta frukost ute för första gången sedan vi kom hit. Frukost är och förblir min bästa måltid på dygnet.
Jag gick förbi den här Valentine-installationen på stranden, förmodligen riggat för ett kärlekspar. Här går det alltså förbi många personer varje morgon, dag och kväll, undrar just hur romantiskt det blev till slut!? (Jag föredrar frukost på Living Room, tackar som frågar.)
Min man fortsätter att fylla dagarna med beachvolleyboll, padel och jobb och ser ganska nöjd ut med den kombinationen. (Foto: Helene, Slow Down).
Barnen tragglar på med skolarbete både i skolan och hemma – och fler utflykter blev det med klassen även den här veckan. Skolbussen körde över dem till grannön Lanta Noi där de fick baka kakor hemma hos en thailändsk kvinna. Tydligen hade flera elever undrat var köket låg, innan de förstod att “köket” bestod av en gasollåga. Eleverna fick räkna och måtta olika ingredienser, “24 skopor socker” enligt Nelly. Slutresultatet ser ni ovan, två typiska friterade thailändska kakor varav den ena påminner om våra svenska struvor i både smak och form.
Det blev fredag och vi slog på stort genom restaurangbesök på Yang Garden, en av öns absolut bästa restauranger. Den ligger längs Long Beach, fast på andra sidan vägen bort från stranden.
Strandmyset vägs istället upp av en explosion av djungelgrönska.
Vi åt i vanlig ordning extremt god mat (personlig favorit blev Tempura Corn med grön chili cheese, charlottenlök och koriander). Min och Tobias nota för en riktigt bra fine dining slutade på 1700 baht = 570 SEK inklusive dricka. Det är inte så konstigt att vi äter ute oftare än hemma.
Innan vi drog oss tillbaka fick vi en pratstund med svenska Frida, som äger och driver restaurangen tillsammans med Martin. Hon bekräftade det vi har hört på så många håll nu = det var helt omöjligt att driva restaurang under pandemin. De bommade igen och åkte hem till Sverige, och återvände nu i november för att åter igen öppna upp. Klätterväxterna hade gått bananas och stället hade blivit en djungel på riktigt – i övrigt var allt intakt bortsett från en stege som var puts väck. Frida och Martin bad alla i personalen (som var utspridda för vinden) att komma tillbaka till Lanta och jobba. Hur många som återvände? Alla utom en, vilket får sammanfattas som ett fantastiskt bra betyg till ägarna. Januari var typ som vanligt, medan februari inte har haft riktigt samma tryck som tidigare. Det är inte lika smidigt att ta sig till Koh Lanta som tidigare plus att världsekonomin är skakig – det märks såklart.
Helgen fortsatte och våra vänner flyttade till Malee Highlands med dess fantastiska utsikt över ön. Framåt kvällen förvandlas den här vyn till…
… den här. De gröna ljusen i fjärran är alltså varken motorväg eller en upplyst partybro, utan lampor på fiskebåtarna som balanserar längs horisonten.
Lördagen fortsatte med middag på en annan restaurang vi gillar – The Lazy Lodge borta på Klong Khong.
Vi drack färgglada alkoholfria drinkar och blev glatt överraskade av att servitrisen visade sig vara Natalie, Tobias volleybollpartner som vi träffade första gången vi var i Thailand. Han/Hon kommer över till oss och spelar inom kort, ser fram emot att se det radarparet på volleybollplanen igen!
Solen tackade för sig…
… och vi mådde och åt gott.
Vi tog en promenad längs stranden, men var hemma ganska tidigt i helgmått mätt eftersom det vankades arla uppstigning.
Efter en vecka full med höjdpunkter blev nog det här den bästa! Vi drog med våra vänner på båtutflykt med longtailbåt, från Mangroveträsken till piratgrottan Emerald Cave och vidare mot paradisön Koh Kradan (bilden ovan) – för att avsluta med lite snorkling vid Koh Ngai.
Vi hyrde båten privat och körde nästan exakt samma upplägg som förra vistelsen, vilket då resulterade i ett eget blogginlägg: Hyra egen longtailbåt på Koh Lanta: tips på heldagsutflykt. Både telefonen och kameran är fulla med bilder från dagens tur, men de får vänta tills någon annan gång. Nu ska vi nämligen duscha av oss, käka middag och förbereda oss inför en ny skolvecka. Måndagsångest? Förlåt, men faktiskt ingen alls just idag. Veckorna med vänner på plats blir det av naturliga skäl lite extra utsvävningar, men nu väntar ett något lugnare schema. Är så oerhört glad att vi har möjlighet att vara här igen och är fullt medveten om att vi har det oförskämt bra. Jag tar inget av det här för givet och njuter nog mer än någonsin av våra Lanta-dagar. Det känns fint!
Omslagsbild från The Lazy Lodge, Klong Khong. Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023.
10 comments
Ni verkar onekligen njuta till fullo av er vistelse på Lanta och så roligt att få dela glädjen med goda vänner. Roligt att få en inblick och se bilder därifrån, tack!
Tack själv för att du läser och lämnar en kommentar, det gör mig glad!
Men åh, alltså åh!
SÅ lyxigt kunna njuta av så mycket restauranger!
Ja, den biten är verkligen precis hur lyxig som helst. Såg en kompis lägga upp bilder från frukt- och grönsaksdisken hemma i Sverige igår – en paprika och lite tomater där kostar ungefär lika mkt som vi får en hel grönakspåse för här på marknaden. Passar på att äta gott och billigt, även om priserna förstås har gått upp en del här också jämfört med tidigare.
Thailand är verkligen helt otroligt fantastiskt! Vilka bilder du bjuder på, magiskt.
Tack snälla Cathinka, blir så glad att höra det från dig!
Allt ser sjukt gott ut!
Vi njuter i fulla drag av fantastiskt god mat, varvat med frukt och grönt. Lyx!
Hej,
Vad härligt ni verkar ha det!
Jobbar ni på distans eller är ni tjänstlediga?
Hur gör det flesta som är på longstay som bor på slow down? Jobbar eller är lediga?
Ha en fortsatt trevlig vistelse!
Tack, vi har det jättebra här! Vi jobbar på distans, både jag och min man. Jag skulle säga att de flesta jobbar (eller vidareutbildar sig) mer eller mindre, men det finns också de som är tjänstlediga alt föräldralediga.