Close
Grand Travel Awards, Skottlandsinspiration och sportlov

Grand Travel Awards, Skottlandsinspiration och sportlov

Veckan som gick bjöd på en potpurri av reserelaterade händelser, här kommer några spaningar.

Grand Travel Awards har gått av stapeln, vi har livepoddat på Caravan Stockholm, sportlovet är på ingång och min syster lockar med Skottlandsinspiration deluxe.

RESFREDAG: 16 februari 2018 om Grand Travel Awards, Skottlandsinspiration och allmänna resespaningar

#1. Grand Travel Awards 2018
scandic by haymarket grand travel awards
Tidigare event på Haymarket by Scandic. Foto: Katarina Wohlfart/Äntligen vilse

I veckan var det dags för resebranschens ”Oscarsgala” när Grand Travel Awards 2018 gick av stapeln. Priset för bästa enskilda hotell gick till Haymarket by Scandic som ligger vid Hötorget i centrala Stockholm. Jag har varit här på otaliga event och har ofta möten/jobbar på hotellet (senast i går). Scandic har lyckats med konststycket att få ett relativt trött varumärke att rebranda sig själva totalt genom nytänk i form av genomarbetade hotellkoncept som blir stora snackisar. All eloge till Scandic, de förtjänar priset. Jag skulle tippa att nästa års vinnare blir Steam Hotel i Västerås eller Downtown Camper by Scandic. Jag vill också passa på att hylla Mörrums Kronolaxfiske från mina hemtrakter i Blekinge som knep det prestigefyllda priset Årets ekoturismpris. Här kan du läsa mer om alla vinnare från Grand Travel Awards 2018.

#2. Livepodd på Caravan

livepodd

Igår var det dags för mig och Lisa att spela in en livepodd från Caravan Stockholm på Kistamässan. Vårt upplägg bestod i att lyfta allmänna resetrender som det pratas om under 2018, bland annat hållbart, slow travel och secondary cities. Dessvärre strulade våra mikrofoner vilket innebar mer föreläsningskänsla än samtal på scen, men det fick gå ändå. Avsnittet kommer ut i etern om ett par veckor.

#3. Sverige populärt på sportlovet

vinter i Nynäshamn

Om en vecka smyger sportlovet igång här i Stockholm med omnejd. Enligt en undersökning från Sifo är Sverige en klar favorit bland sportlovsfirarna, 27 procent väljer att resa inom Sverige medan 16 procent åker utomlands. (Vad de resterande procenten gör framkommer inte, men jag antar att de stannar hemma.) För egen del packar vi ihop familjen och åker ner mot Malmö några dagar, därefter väntar ett sportlov på hemmaplan i Nynäs.

#4. Skottlandsinspiration
skottlandsinspiration
Lossiemouth, Skottland. Foto: Kristina Murray (som också har tagit omslagsbilden)

Även i Skottland har barnens kusiner skollov just nu. Min syster och hennes familj passar på att utforska mer av sina enastående vackra omgivningar och befinner sig just nu i norra Skottland i en kustort som heter Lossiemouth. Bilderna talar sitt eget språk och jag påminns åter igen om varför jag envisas med att resa till Skottland. Det landet är en del av himmelriket på jorden!

#5. A Panorama view over Nordic Market
solo travel
Ytterligare spaningar från dagens föreläsning, soloresandet förväntas öka framöver.

Tidigare idag var jag och lyssnade på lite aktuella spaningar från den svenska resebranschen som en kickoff inför helgens stora resemässa Panorama World Festival. Uppe på scen stod bland annat Anna Lennhammer, VD/Generalsekreterare på Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen samt Hans Remvig, VD Resurs AB/TDB rese- och turistdatabasen. Några intressanta siffror jag tar med mig från dagen (baserade på en Sifoundersökning från 2017):

  • 85 procent (!) av svenskarna använder internet för att leta efter/eller boka sin resa.
  • 35 procent av svenskarna reser utomlands minst två gånger om året. (50 procent reser utomlands minst en gång om året.)
  • Bara ett fåtal procent har slutat resa mot bakgrund av terrorattackerna, 40 procent svarar att attackerna inte alls har påverkat deras vilja att resa.

Enligt EU:s organ Eurostat kommer den starkast växande gruppen resenärer framöver att finnas i åldersgruppen 65+. I denna grupp hittar vi de som gör minst en långsemester varje år, åker på flest antal resor varje år, stannar flest hotellnätter och spenderar mest pengar på sina resor. Varför? Den här generationen har inte rest så mycket i sin ungdom, har pengar och vill nu uppfylla sina drömmar. De tar också med sin familj/släkt på tre-generationsresor.

#6. Bloggvänner och jämförelsesyndromet
riga
Katarina Wohlfart/Äntligen vilse.

Idag bjuder jag på en sjätte bonusspaning! Förra veckan var jag på bloggkonferens i Riga och blev påmind om hur tacksam jag är över alla vänner har jag fått genom bloggcommunityt (ingen nämnd, ingen glömd, Katarina ovan får representera hela gänget). Ibland är det alldeles för lätt att dras med i hetsen över diverse läsarsiffror, SEO-optimering, unika samarbetspartners, coola jobbuppdrag och drömresor… men i slutändan får jag påminna mig själv att inte jämföra mig själv med andra (Jennifer/Forever abroad har skrivit mer om jämförelsesyndromet här). För ganska exakt ett år sedan sa jag upp mig från jobbet för att bli min egen chef – det kanske är läge att emellanåt stanna upp och faktiskt njuta av det faktum att jag uppfyllde min dröm. Det ska jag fira med att ta helg här och nu!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

3 comments

  1. Tack så mycket för att dela en sådan underbar blogg. Utmärkt fotografi. Håll utstationering fler uppdateringar på din webbplats.

  2. Många många tack för att ge en sådan fantastisk blogg. Jag uppskattar din fina fotografering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close