Är det verkligen läge att börja prata om framtidsspaningar om vårt resande efter Corona när vi befinner oss mitt i stormen? Allt pekar väl snarare på att det här viruset inte kommer att försvinna, rubriken skulle väl snarare kunna vara något i stil med “Framtidsspaningar om vårt resande efter att Coronavaccinet har lanserats”. Däremot behöver vi redan nu diskutera och fundera över hur resebranschen kommer att se ut framöver, både här hemma i Sverige och i övriga världen. För en sak är säker. När den här pandemin lugnar sig kommer vi att se förändringar på sättet för hur vi reser, vart vi reser och när vi reser. För att få en samlad bild av hur vårt resande framöver kan tänkas se ut framöver kontaktade jag sex svenska reseexperter tillika branschkollegor som yrkesmässigt arbetar med resebranschen på ett eller annat sätt, för att be om deras version av framtidsspaningar om vårt resande efter Corona.
Framtidsspaningar om våra resor och vårt resande efter Corona
Niklas Kämpargård (resejournalist)
Gällande framtidsspaning och resande efter Corona så är jag pessimistisk och optimistisk samtidigt – kan man vara det? Fenomenet med påkostade långresor och återkommande weekendresor tror jag kommer att dröja. Åtminstone den typen av resor som innebär att man betalar rejält för en upplevelseresa långt bort i världen. Många av deltagarna på den typen av paketresor är äldre och man kommer förmodligen att vara försiktig med att utsätta sig för risker under flera år framöver. Det tragiska med det är att incitamenten för att skydda världens natur minskar och tjuvjakten tar fart liksom att sjukt duktiga guider, viltvårdare och lodger slås ut och blir arbetslösa. Vi ser redan idag att tjuvjakten tar fart i Afrika då ingen är där för att hindra den. Resenärer har dessutom en lugnande effekt på tjuvjakten då människor i trakten får tjuvjägarna att ligga lågt.
I Sverige däremot kommer resandet att öka markant. Året om. Många har insett att man får ganska mycket upplevelser i Sverige för vad en Thailandsresa skulle ha kostat, och när man reser långt för solens och värmens skull och inte för upplevelserna kan lätt schyssta svenska upplevelser på nära håll slå ut längtan av värme. Åtminstone tillfälligt. Jag läste i dagarna att skidorterna är fullbelagda över jul, nyår och sportlov och priserna är högre än någonsin. Det som i några år varit standard i Åre och Sälen sprider sig nu också till andra skidorter. Men trängseln är kontraproduktiv och jag tror att vissa människor (däribland jag) undviker trängseln, en del gör det av risken för att drabbas av Corona/Covid-19 och andra för att man helt enkelt vill ha unika upplevelser utan att behöva trängas med andra. Dessutom är det en kostnadsfråga. Utöver klassiska skidresor ökar behovet av naturturismarrangörer, guidade vandringsturer, ridturer, MTB-turer – you name it. Men det kräver ett proffsigt upplägg och ger fina möjligheter att få fler folk på landsbygden att kunna njuta av naturens under.
Här kan du följa Niklas Kämpargård på Facebook och Instagram. Jag kan också tipsa om Niklas nysläppta bok “Svemester Vinter, läs mer här: 5 tips på resor att göra i Sverige på vintern.
Lina Skandevall (resejournalist)
Hur vårt resande efter Corona kommer att se ut kommer att präglas av hur länge vi få dras med pandemin. Handlar det om ytterligare ett år – eller om fem? Sverige har drabbats av svåra kriser förr som vi tilltufsade men relativt helskinnade tagit oss igenom. Men de statliga stöden kommer inte att fortsätta i all evighet och arbetslösheten stiger. Med svagare privatekonomi kommer vi förmodligen inte vara lika resebenägna som tidigare. Än värre är det för länder beroende av turismen om krisen blir långvarig. Däremot syns redan satsningar där destinationer ställer om. Mallorca är ett tydligt exempel där man uttalat har ändrat strategi under krisen och satsar på att bli ett hållbart resmål.
Med ett osäkert världsläge satsar vi på en trygg hemester. Naturen är lika lugnande som trendig och det nyupptäckta intresset för naturen försvinner förmodligen inte även om viruset gör det. Vi ser Sverige med nya, nyfikna ögon och köper MTB och tält som aldrig förr. Förhoppningsvis ger det här den svenska besöksnäringen en viktig skjuts framåt. Jag vill se på kraftfulla samarbeten över regiongränserna, fler entreprenörer som satsar på upplevelser och unika hotell i orörd natur med lokal mat på menyn och att vi fortsätter att paketera den helt makalöst fantastiska resursen vi har i Sverige – naturen. Bygger vi upp infrastrukturen nu har vi alla möjligheter att stå ännu starkare när världen åter öppnar upp.
Vi kommer att vilja resa och upptäcka igen. Däremot kommer vi inte ta resandet för givet. Om massturism och flygskam var de största frågorna innan krisen så kommer hållbart resande, sjukförsäkringar och sjukvård på destinationen bli viktiga diskussionsfrågor. Resor kommer att bli mer förmånliga för resenärerna med transparens kring avbokningsregler och återbetalningsprocesser. Det är mycket möjligt att charter får mer luft under vingarna med tryggheten som argument.
Kanske får vi se galna prisdumpningar väl världen öppnar upp igen och vi kastar oss ut huvudet före för att stilla vårt uppdämda resebehov. Men förmodligen har vi fått oss en rejäl tankeställare och insett att upplevelserna även finns precis runt hörnet.
Följ Lina Skandevall på Facebook och Instagram.
Lottie Knutson (reseprofil)
Jag tror att vårt resande kommer att ändras radikalt på grund av pandemin. Just nu undviker många att röra sig över huvud taget och allt fler länder stänger ner helt, vilket förstås är sorgligt.
När tillräckligt många har antikroppar, det finns ett vaccin och vården inte längre är ansträngd lär reslusten så sakteliga komma tillbaka, om än i en begränsad omfattning eftersom arbetslösheten stiger. Några spaningar om vårt resande efter Corona:
- Många lär fortsätta utforska vårt närområde i allt högre grad.
- Svenska fjällen får en besöksnäring som räcker året runt. Därmed blir prisökningen på lägenheter och hus lika brant som den i Åre, men pensionat, stugor och hotell får goda tider.
- Södra Sverige, främst Skåne och Halland, fortsätter att utveckla turismen kring närodlat och ekologiskt i form av Gourmet Trails.
- Städerna fortsätter att tappa och betraktas som smutsiga och sjukdomsspridande. “Bonnalandet” är det nya svarta och lockar hipsters med Gröna Vågen-drömmar.
- När vi beger oss utanför landet har Polen och Baltikum goda förutsättningar att bli attraktiva sommarresmål med långa stränder och bra prisnivå.
- Folk som reser med elbil eller laddhybrid kräver laddmöjligheter på färjor, bensinmackar (krångligt i dag) och hotell.
- Elbilsturismen tvingar fram enkla och täta moderna värdshus med laddmöjligheter och god mat samt sömn för chauffören att ”tanka”. Tyvärr har inte den tunga trafiken minskat så köerna ökar på vägarna när allt fler dessutom tar bilden på semestern.
- Flyget tappar men också tåget på grund av strul och förseningar.
- Alla som skaffat hund under pandemin måste ta med sig älsklingen på semestern, vilket gör att utbudet hundrum ökar över hela landet. (Redan stort i England, alltid mot extra kostnader).
Följ Lottie Knutson på Facebook och Instagram.
Lola Akinmade Åkerström (fotograf och reseskribent)
Coronapandemin har definitivt visat oss att resebranschen är en av få återstående branscher där det krävs att vi faktiskt är fysiskt på plats för att den ska fungera.
När vi pratar om resande efter Corona kommer det att bli mer fokus på “storytelling” snarare än snygga Instagrambilder. Fördelen med året som gått är att vi har fått tillfälle att utforska vårt eget närområde och land och därmed insett och lärt oss att uppskatta de fantastiska kulturupplevelser och vyer som faktiskt finns på nära håll.
Fortsättningsvis kommer resebranschen att behöva utforska möjligheter för att digitalisera både upplevelser och erbjudanden. Den här situationen vi befinner oss i skapar enorma möjligheter för lokalhandeln att börja fokusera på kvalitet och lokalproducerade varor framför kvantitet och billiga souvenirer när de i framtiden ska sälja varor till framtida resenärer som besöker deras respektive destinationer. Det här är också anledningen till att jag lanserar Local Purse för att stötta reseguider och lokala hantverkare över hela världen genom digitala upplevelser.
Framöver, när vi pratar om resande efter Corona, kommer ansvarsfullt och hållbart resande bli centralt avseende storytelling och marknadsföring via influencers. Destinationer kommer att börja lyfta både wellness och naturupplevelser, med stort fokus på välmående. Jag vågar också påstå att vi nu ser början till slutet för “the mega Cruise ship Industry”, det vill säga den stora kryssningsindustrin.
Följ Lola på bloggen Lola Akinmade/Geotraveler’s Niche och på Instagram.
Alex Waltner (fotograf och reseskribent)
Jag tror och hoppas att omställningen mot en mer hållbar turism kommer att få mer fokus. Förhoppningsvis pratar man då inte bara om flygresor, utan om alla aspekter från hem och under resan tills man är tillbaka hemma. Även etiska frågor blir viktigare då många inom turismsektorn drabbats hårt under pandemin, särskilt i fattiga länder där turism står för en stor del av inkomsten.
Reslusten kommer nog vara stor bland många, inte minst hos svenskar. Till en början blir det nog något avvaktande. Vaccinationskrav har kommit på tal från vissa håll och kan tänkas bli ett troligt scenario framöver, alternativt negativt covid-19 test. Där har man ett gyllene tillfälle att marknadsföra udda resmål som är relativt enkla att ta sig till. Jag kan tänka mig att det kommer bli fullt ganska snabbt på destinationer som länge varit klassiker. Detta såg man exempelvis i somras på Santorini, med ett packat Oia, trots pandemi. Det verkar också vara många som fått upp ögonen för sina hemländer, vilket givetvis är kul. Troligtvis kommer hemester hänga kvar ett tag till, både i Sverige och andra länder.
Avseende resande efter Corona i Sverige ser jag framför mig att trenden med friluftsliv håller i sig och detsamma gäller för husbil och campingsemester. Jag kan tänka mig att det blir mer populärt att åka iväg på weekendresor, eller att man utforskar grannländer istället för att åka iväg på långresor till en början. Men sedan dröjer det nog inte länge innan många drömmer sig bort till mer exotiska resmål. Det är så jag tänker personligen, att jag gärna avvaktar med längre resor och passar på att utforska Sverige och förhoppningsvis Norge, Danmark och andra närliggande länder när det blir möjligt igen.
Min förhoppning är också att man kommer ta tillfället i akt att utveckla tågindustrin, både i Sverige och andra länder. Kan vi få snabbtåg som i Asien skulle nog många åka på längre tågresor utan att tveka. Även att det ska bli enklare att boka resor från A till B utan att det ska bli för många byten på vägen.
Följ Alex på bloggen Swedish Nomad och Instagram. Alex har också startat upp Facebookgruppen Resa i Sverige – Tips och inspiration.
Towe Ahlin (reseskribent och arbetar med marketing på TUI)
Jag tror vi kommer hitta tillbaka till resande efter Corona, men det kommer ta ett par år och det kommer säkerligen bli en ny typ av resande. Det kommer inte gå över en natt och det kommer till stor del bero på när vaccin är klart. Alla kommer inte börja resa samtidigt utan det kommer att vara förknippad med personliga känslor. Vi kommer se färre aktörer på marknaden och därmed dyrare flygbiljetter. Från att kunna välja mellan fem flygbolag med direktflyg till Thailand från Stockholm kommer det eventuellt inte finnas direktflyg alls. Bolag kommer inte kunna erbjuda 10 olika flyg till London per dag och att vi kan nog glömma en weekendresa till Hong Kong för 3 000 kronor.
Paketresor kommer få ett uppsving då trygghet är viktigare än någonsin. Vi vill ha paketreselagen i ryggen och bra om-och avbokningsvillkor. Många har gått miste om mycket pengar i våras när resor ställdes in och jag tror man drar sig för att boka med ombud eller lågprisföretag en lång tid framöver. Billigast pris kommer inte vara den självklara vinnaren.
Vi kommer att dras mer mot natur än stad där vi slipper trängsel. Vi kommer överväga mer noga vart vi reser och väljer mer säkra ställen. Att göra en egen roadtrip i Sydamerika där vi inte riktigt vet hur sjukvården ser ut eller om vi kan ta oss hem får nog vänta. Istället reser vi till mindre hotell eller hyr hus/lägenhet på Mallorca eller i Thailand där det känns tryggt, dit fler svenskar reser och vi vet hur infrastrukturen fungerar. Men när väl resandet kommit igång rejält igen då tror jag vi kommer boka in den där drömresan vi längtat efter för man vet aldrig om världen stänger igen.
Sverige fick ett rejält uppsving i år och så fortsätter det nog det kommande året – men vi måste hitta en hållbar lösning för detta. När alla turister ska besöka samma ställen under samma tidpunkt blir det kaos. Jag tycker alla aktörer inom turism i Sverige har ett ansvar att visa upp hela sin region och inte enbart de stora turistattraktionerna som ger mest pengar. På sikt tror jag inte pandemin får alla att stanna i Sverige utan vi vill fortfarande se mer av världen och få den där veckan med sol och riktigt värme. Själv drömmer jag varje dag om att besöka mitt älskade Thailand igen.
Följ Towe på Instagram och resebloggen Come Fly with Me.
Vad tror du själv om vårt resande efter Corona, håller du med reseprofilerna ovan? Kommentera gärna! Omslagsfoto Shutterstock.
11 comments
Jag tror också som flera ovan att man kommer att ligga lågt med resandet tills ett vaccin finns och det är mer säkert.
Men jag tror resandet generellt kommer att öka inom landet man bor i för de flesta. Upptäcka närliggande pärlor i större utsträckning.
Kommer man att resa utomlands ser man sig nog extra om, om bra försäkringar.
Fint inlägg.
Trevlig kväll,
Kram
Tack Lina! Ja, finns många fina pärlor i närheten att upptäcka. <3
Vilket spännande inlägg!
Tack! Tycker det var jättespännande att läsa de olika spaningarna som har olika infallsvinklar, samtidigt går det som en röd tråd genom svaren. Känns liksom lite mer hoppfullt, allt.
Jag tror nog ärligt talat att svenskarna ganska snart kommer bli trötta på Sverige. Visst, här finns mycket att se och uppleva även här och jag har nog själv vid något tillfälle innan Coronan påpekat att om Västra Götalands tomma medeltidskyrkor varit i Italien så hade det varit både köer och inträde. Å andra sidan är det ju inte Sverige vi egentligen vill,. Vi vill ju ut och bort, oavsett om det är stränder och komfort i Thailand eller bergsvandringar i Nepal. Sen kan vi ju försöka övertala oss själva om motsatsen.
Förhoppningsvis kommer både folk och länder snart inse att Corona är nya normalen. Och när viruset rasat genom världen och förhoppningsvis inte muterat för många gånger, då öppnas världen sakta men säkert upp igen. Frågan blir då förstås hur mycket av resebranschen som kommer finnas kvar. Jag som förr lätt hade kunnat sysselsätta mig själv 300% som reseledare kommer till exempel inte finnas kvar, åtminstone inte i samma utsträckning. Frågan som då tycker up och jag tycker är roligt att tänka på är: Hur kan vi resa utan den så kallade resebranschen?
Verkligen intressant frågeställning Johnny. Tror du inte att “ni” kommer tillbaka då, om än med ett annat upplägg?
Jag tror också att vi kommer att längta utomlands… just nu befinner vi oss i något slags vakuum som fortfarande känna overkligt. I första hand reser vi förmodligen till de platserna vi känner till och känner oss trygga med, dvs Kanarieöarna, Spanien, Grekland och Thailand lär väl knappast bli mindre populärt bland svenskarna efter det här. (Tror det lär dröja innan dina “-stan” länder är i ropet igen… konstiga tider!)
Njae jag är nog inte jättemycket för hemester.. vill fortfarande åka till städer, gå på konserter…o så fort det går återse mitt älskade New York.. men kanske lite mer tåg nu när man.är pensionär o inte behöver tänka semesterdagar.. men börjar i kryssningsväg kanske mer längta efter flodkryssning med lite mindre båt än jätte-kryssare..
Tack för dina tankar Evy, intressant att läsa! Jag tänker nog också – precis som Lola ovan – att jättekryssarna lär bli mindre intressanta framöver…
Spännande läsning, och lite förvirrande också. Vågar inte tänka på att det ”aldrig skulle bli som förut” endast för att det LÅTER så läskigt. Trots att jag de senaste åren inte rest så hejvilt 😅 Känner mig plötsligt också så tacksam över att jag fått göra många längre resor tidigare. Som om det faktiskt räcker?
Lite underliga känslor.. men tänker inte alls på när jag får resa igen eller var jag skulle åka? Känner mig konstigt tillfredsställd med Finland och Sverige. Undra om det är en överlevnadsinstinkt som kickat in? Och hur länge den håller i… 😉
Haha, ja – förvirrande är väl rätt ord. Hela den här världssituationen är just FÖRVIRRANDE!
Vi människor har en otrolig förmåga att glömma och gå vidare vilket skulle tala för att det så småningom blir som vanligt igen. Men då kommer nästa fråga, vad är som vanligt? För det otroligt frekventa resandet som föregick coronan är ju ett ganska nytt fenomen och egentligen kanske inte normen? Jag hoppas på ett mera lagom resande, där kanske vi gör lika många resor men att vi sprider ut oss mer både vad gäller geografi och färdsätt. Både för att slita mindre på vår värld men även för att låta vår reskassa ska komma fler till gagn.