Förra sommaren spontanbokar vi en familjeresa till Gotland över midsommar på vinst och förlust. Resan visar sig bli succé för alla inblandade! Eftersom vi bor i Nynäshamn, nästgårds med Gotlandsbåtarna, är det en lyx att kunna följa väderappen och boka färja när andan faller på. Nackdelen med vårt infall är att det finns noll bilplatser kvar på färjan, men det ordnar vi med hyrbil på plats. Att få tag i ett ledigt boende visar sig däremot vara enklare än vad jag har trott. Efter att ha scannat Airbnb:s hemsida faller jag för en grön liten stuga strax utanför Visby. Den bokar jag sekunden efter min man har gett klartecken från genomförd färjebokning.
Här kommer en reseberättelse från våra fyra dagar på plats, förhoppningsvis med både inspiration och konkreta tips för dig/er som vill göra en liknande familjeresa till Gotland! Vi som reser är jag, min man Tobias och våra tre barn som under tiden för resan är 13, 11 respektive 7 år gamla.
En familjeresa till Gotland över midsommar: reseberättelse, tips och inspiration
Dag #1: Visby, Högklint och Fridhems strand
Både biljetter och boende för hela familjen bokas alltså tre dagar innan avresa. Spontant fungerar inte alltid, men ibland klaffar allt! Färjan från Nynäshamn med Destination Gotland avgår 07:00 och kommer in till Visby vid 10:15. Jag och barnen blir avsläppta vid färjeterminalen av Tobias som kör tillbaka hem och parkerar bilen på uppfarten – för att sedan promenera ner till färjan (en av fördelarna med att vara bosatt i Nynäshamn!). Båtresan över är väldigt smidig. Vid ankomsten hämtar vi upp vår hyrbil vid hamnen och skrattar en del åt beskrivningar som “Vi lämnar INGA garantier på att AC fungerar i de bilar som har det” och “Vissa är mer slitna än andra, defekter och skönhetsfel finns…” Det där hade aldrig fungerat i Stockholm!? Vi är dock mer än nöjda med vår ganska skruttiga, men väl fungerande, Saab 9-5 som tar oss runt Gotland med den äran.
Startskottet för sommarens semester börjar med en promenad inne i Visby. Det vore nästan brottsligt att åka härifrån utan att guida runt barnen bland kullersten, medeltida bebyggelse och beskrivningar om Almedalens betydelse genom tiderna (innan det mest blev ett PR-jippo det vill säga). Vi äter lunch på ett av många mathak och tar oss vidare till vårt Airbnb-boende som ligger på promenadavstånd till…
… den här magnifika vyn uppe vid Högklint. Den berömda utsiktsplatsen bjuder på guldskimrande magi varje kväll under vår vistelse.
Här stupar klinten nästan 50 meter lodrätt ned i havet – vilket gör att solnedgångarna över horisonten såklart blir oemotståndliga så här års.
Alldeles nedanför klinten ligger ”vår” badstrand Fridhems strand, som är nästgårds med dryga fem minuters promenad från vår stuga.
Första dagen går mot sitt slut och vi kan konstatera att både läge, boende och känsla är lika bra som vi hade hoppats på!
Dag #2: Midsommar på Fårö
Andra dagen vaknar vi upp till självaste midsommarafton och bestämmer oss för att dra över till Fårö. Det visar sig vara ett smart drag eftersom alla midsommarfirare redan verkar vara på plats på sina respektive festligheter.
Det innebär i sin tur att vi kan köra rätt på bilfärjan över utan att stå i en endaste kö (vilket i vanliga fall verkar vara mer undantag än regel under sommartid).
Dagens första stopp blir Sudersand, omtalad som en av Sveriges finaste sandstränder. Här brukar vara knökat med folk under sommaren – men midsommarafton är uppenbarligen lugnare. Jag har saknat känslan av att gå runt i sand lika finkornig som potatismjöl (med tillhörande gnisselljud).
Det blåser rejält och jag blir i vanlig ordning nojig över att barnen går alldeles för långt ut i vågorna. I övrigt är jag nöjd över att få uppleva Sudersand i sin sommarprakt.
Resten av dagen är planerna vaga, vi kör runt och njuter av landskapet innan vi efter en snabb googling bestämmer oss för att äta lunch på Lauters. Det fejas och donas på alla håll och kanter innan vi förstår att vi hamnat mitt i förberedelserna för ett midsommarfirande som är öppet för alla. Perfekt ju!
Vi slår oss ner på en av alla trasmattor som läggs ut på gräsmattan…
… och får sedan vara med på ett osedvanligt härligt midsommarfirande där barnen får hjälpa till att klä midsommarstången för att sedan dansa runt densamma.
Folk köar till gräddtårtan med jordgubbar och vi får ett traditionellt midsommarfirande av det bättre slaget.
Dagen fortsätter med bilkörning längs vackra kuststräckor…
… innan vi kommer fram till Langhammars.
De ståtliga raukarna på stranden vid Klajvika är utan tvekan de mest fotograferade raukarna på Gotland. Raukarna finns även avbildade på baksidan av den svenska 200 kronorssedeln. Men Langhammars naturreservat har så mycket mer att bjuda på än raukar. Det 480 hektar stora naturreservatet omfattar själva Langhammars, som sticker ut som en drygt 2,5 kilometer lång halvö mellan Aursviken i väster och Tällevika i öster, men även alvarmarkerna närmast söder om Langhammars.
– Länsstyrelsen Gotland
Vi spanar på raukar med uppnäsa och försöker roa barnen som av någon anledning inte tycker det är lika spännande att beundra stora stenformationer som vi vuxna.
På vägen tillbaka kör vi förbi Helgumannen, ett gammalt fiskeläger som gestaltar Gotlands kustlinje i ett nötskal. De röda hamnbodarna jag är van vid känns långt bort – de femton fiskebodarna som ligger samlade tillsammans är något helt annat. Här väntar stilrena linjer, det är både kargt och ensligt med naturfärger som under den här tiden på året bryts av med lila färgexplosioner av blåeld.
Även här får vi vara i princip ensamma på plats vilket gör upplevelsen extra speciell.
Fyllda av nya upplevelser, vyer och intryck kör vi sedan hemåt för att fixa iordning grillmaten vi har handlat i en av öns matbutiker. När maten har lagt sig drar vi på oss badkläder och promenerar åter igen bort mot Frihems strand. Under promenaden…
… stannar jag också för att fota ett av de sötaste husen i trakten. Vilken idyll!
Kvällen har nu blivit nästan helt vindstilla och vårt midsommarbad i solnedgången blir ett minne att vårda länge. Här, vid stranden, spenderar vi sedan de sista timmarna av 2022 års upplaga av midsommarafton och konstaterar både lust till livet och fägring stor…
… och att vårt land i sommarskrud kan vara ungefär det vackraste som finns.
Dag #3: Fullt ös på Kneippbyn
Tredje dagen är det dags för barnen att välja aktivitet. En kombinerad vatten- och nöjespark är given i deras värld och vi sätter därmed av till Kneippbyn som ligger ett par ynka kilometer från vårt boende.
Kneippbyn är förmodligen mest känd för att husera Pippis färgglada kändiskåk från filmatiseringen av tv-serien.
Jag tycker personligen det är fantastiskt roligt att äntligen få se det där huset, medan barnen i sin tur verkar mest nöjda med vattenlandet.
Vi spenderar många timmar bland vattenrutschbanor, Pippi-hus, gokart-banor och diverse karuseller innan det är dags att åka hem igen.
Läs mer: Tips om Kneippbyns sommar- och vattenland i Visby, Gotland
Jag tar en springtur ner mot Fridhems strand för ett dopp…
… och Gotlands guldskimrande sommarkvällar fortsätter.
Dag #4: Stora Karlsö, Tofta camping och kvällshäng i Visby
Den fjärde och sista dagen på Gotland är det dags att checka ut från vår stuga. Färjan hem går inte förrän sent på kvällen, vilket innebär att vi har en lång dag framför oss att fylla med roligheter. Jag har föreslagit en båttur till Stora Karlsö, men barnen verkar mer intresserade av att leta upp pool eller strand – helst både och. Det slutar med en fantastiskt bra kompromiss…
… vilken innebär att jag får min drömresa till Stora Karlsö, medan resten av familjen spenderar dagen vid Tofta Camping.
Stora Karlsö är ett av världens äldsta naturskyddade områden och är inte särskilt stor (ca 6 km i omkrets). Under min lilla dagstur njuter jag i fulla drag av vandring, bad och en lunch i restaurangen som ligger i samma område som båten lägger till. Det känns oerhört lyxigt allting och jag får Australien-vibbar när jag står och kikar ner på kustlinjen från de lummiga branterna som störtar rakt ner i vattnet. Vilken dag. Vilken utflykt! Tobias och barnen är i sin tur väldigt nöjda med sina timmar vid Tofta camping, upplägget blir en win-win för alla inblandade.
Läs mer: Stora Karlsö utanför Gotland – sommarens bästa utflykt!
Efter att ha blivit upphämtad av min familj vid färjelägret Klintehamn är det dags att återvända till Visby. Solen gassar dagen till ära och den medeltida staden kråmar sig i vanlig ordning. På morgonen har Tobias varit förutseende och föreslagit en kvällsbio i väntan på vår sena färjeavgång. Den svalkande AC:n inne i biosalongen är efterlängtad och känns som en skön “mellanlandning”…
… innan vi gör oss redo att promenera ner mot en sista middag nere vid hamnen. Bilen lämnas tillbaka, rejäla glassar intas på Glassmagasinet och sedan börjar vi bli redo för 22:20-turen över havet hem till Nynäshamn. Perfekt sätt att maxa sista dagen på Gotland om ni frågar mig!
Är vi nöjda med resan som helhet? Jodå, såpass jättenöjda att jag för ett par dagar sedan bokade ännu en familjresa till Gotland över midsommar – den här gången på andra sidan ön. Det här gör vi gärna till en tradition!
Bra att tänka på inför en familjeresa till Gotland
Hyra bil i Visby:
Priserna för bilhyra är förmånliga, uppdaterade priser från januari 2023 ligger på 480 SEK per dag om du har möjlighet att hämta bilen vid hamnen (du får dessutom rabatt för flerdagshyra, i vårt fall hade vi med dagens priser fått betala 1650 SEK för fyra dygn). Vår SAAB 9-5 är inte den flashigaste bilen vi har hyrt, det känns snarare som att biluthyraren har ringt runt hela släkten och frågat om de möjligtvis har en bil stående på gården att hyra ut till turisthorderna i Visby. Men bilen fungerar, vi tar oss runt och uthyrningstjänsten är precis vad vi vill ha och behöver. Mer information om biluthyrningsfirman vi använde oss av finns på hemsidan Wisby.se.
Kostnad för färjetur med Destination Gotland:
Vi åker färja via Destination Gotland, vilket för närvarande är den enda operatören som finns att välja på från Nynäshamn respektive Oskarshamn. Färjebiljetter ToR Nynäshamn – Visby (Försalong): 3 333 SEK. (Avgång Nynäshamn – Visby kl 07:00, returbiljetter Visby – Nynäshamn kl 22:20).
Boendetips via Airbnb strax utanför Visby:
Stugan vi hyrde ligger 6,5 kilometer från Visbys hamnterminal. Stugans läge var perfekt för oss. Vi hade nära till både Visby, Kneippbyn och Högklint – och som extra bonus en alldeles ljuvlig liten strand en kort promenad hemifrån. Stugan har två sovrum, ett badrum och ett kombinerat kök och vardagsrum plus en stor terass perfekt för utemiddagar. Vi fick dessutom proffsigt bemötande från värden genom hela processen från bokning till utcheckning. Priset landade på 4600 SEK för tre nätter. Länk till det aktuella Airbnb-boendet finns här.
Fler tips om familjesemester på Gotland finns här: Gotland med barn – tips för familjesemestern!
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips. (Omslagsbild från Högklint.)
2 comments