Det är inte helt enkelt att hitta aktiviteter och sevärdheter där samtliga familjemedlemmar mellan 5 och 45 år kan få ut något av utflykten. Vårt gemensamma besök vid Falu Gruva blir dock en positiv överraskning för våra yngre barn som var något skeptiska inför besöket. Jag kan med andra ord varmt rekommendera gruvan som tips för en lyckad familjeutflykt i Dalarna.
Jag och min man besöker Falu Gruva under december månad tillsammans med våra barn i åldrarna 11, 9 och 5 år, och spenderar flera timmar på plats. Det här är en viktig pusselbit i vår svenska historia, och jag vågar påstå att de allra flesta kommer att få ut något av ett besök på platsen.
Falu Gruva: tips för en familjeutflykt i Dalarna
#1. Falu Gruva – ett av Sveriges 15 världsarv
Falu Gruva är, tillsammans med Falun och Kopparbergsslagen, sedan 13 december 2001 utsett av Unesco som ett av Sveriges 15 världsarv:
Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa.
– Unescos motivering
Gruvan stängde sin verksamhet under 1992, efter nästan ofattbart lång och trogen tjänst. Förmodligen har gruvverksamheten varit igång i över tusen år. Enligt sägnen gick Kåröbocken runt och bökade i jorden, och kom tillbaka med röda horn. Den röda färgen var ett tydligt tecken på att det fanns mer än jord att hämta här.
För länge, länge sedan kom människor till denna plats. Förmodligen på jakt efter järn. Kanske bodde de i närheten. I Tina eller Torsång, där jorden var lättare att bruka. Eller så kom de längre bort ifrån.
I skogen letade de efter tecken. Vilka växter fanns runt deras fötter? Sågs någonstans bergsrået i skepnad av en vacker dam? Fanns det jord som färgats röd av järn? Kanske hade de förberett sig med en tids fasta och avslutat med drömgröt? En näve mjöl. En näve salt. En kopp vatten. Drömmen skulle ange platsen.
Det vi vet är att någon fann skatten.
– Gruvmuseet om hur gruvan upptäcks någon gång 500-1000
Under medeltiden räknades Falun med sina 6.000 invånare till Sveriges näst största stad, efter Stockholm med sina 10.000. Av dessa 6.000 invånare arbetade drygt 4.500 med gruvan på något sätt.
Den tekniska kunskapen och ingenjörskonsten i området var världsledande under lång tid, och Falu Gruva är en av anledningarna till att Sverige senare kunde titulera sig stormakt under 1600-talet. Vår guide berättar att 2/3 av all koppar i västvärlden under en period kom från Falun. Det sades till och med att “Riket står och faller med det stora Kopparberget”. Inte undra på att kungligheter kommit hit med med jämna mellanrum för att inspektera verksamheten och landets “skattkista”!
Det som gör området så unikt idag är att miljöerna fortfarande är så pass välbevarade, det gäller allt från själva gruvan till kringliggande byggnader, gårdar och kyrkor och vattendrag.
Idag är gruvan en del av vår svenska turistnäring – hit kommer drygt 50.000 besökare varje år. Faktum är att gruvområdet också är bas för Falu Rödfärg, vilken framställs av de slaggprodukter som finns kvar från kopparmalmsbrytningen.
En annan rolig kuriosa som måste nämnas i sammanhanget är att vi även har Falu Gruva att tacka för vår svenska falukorv! Alla tunnor som användes för transporter i gruvan fästes med starka linor tillverkade av oxhud, och av oxköttet som blev över tillverkades förlagan till dagens Falukorv.
#2. Guidad tur i Falu Gruva
För att få bästa möjliga inblick om historian och omgivningarna rekommenderas en guidad tur i Falu Gruva. Turen tar drygt en timme och det är inga problem att hänga med i varken tempo eller historiebeskrivningar för vår femåring.
Turen börjar med att vi får sätta på oss skyddshjälmar och regncape, orange för de stora och gula för de små.
Därefter får vi en kort introduktion till själva verksamheten…
… och vi får också känna på en bit malm (som är förvånansvärt tung!).
Stora Stöten och det stora raset
En av de historier som fascinerar mest är guidens redogörelse i början av guideturen om det stora raset i slutet av 1600-talet. För till slut hände faktiskt det som alla fruktade – det som absolut inte får inträffa. Det stora raset skedde den 25 juni 1687, på självaste midsommarafton, kanske som en påminnelse om att människornas utarmande av jorden är villkorad. Inte en kotte blev skadad under raset, eftersom raset inträffade under en av få arbetsfria dagar. Var det änglavakt, eller kanske höll gruvfrun ett vakande öga över gruvan?
Raset kom att bilda det enorma dagbrottet Stora Stöten som vi besökare möts av när vi kommer till området.
Brottet går inte att undgå – det är hela 95 meter djupt och 1,6 kilometer i omkrets.
Efter att ha fått lära oss mer om raset fortsätter vi ner…
… för att faktiskt stiga ner i gruvgångarna på riktigt. Det ryktas om att varje gruva har en egen Gruvfru – så även Falu Gruva. Vi får, för säkerhets skull, knacka tre gånger på dörren innan vi kliver på för att berätta att vi är på ingång. Gruvfrun gillar för övrigt varken visslingar eller svordomar.
Nere i gruvan berättar guiden Johanna den ena spännande historien efter den andra om det hårda arbetet ner i gruvan, medan oljelamporna hon tänder effektfullt fladdrar nere i gångarna.
Fet-Mats hittas i Falu Gruva
En av historierna handlar om Fet-Mats, den mest omtalade gruvarbetaren genom Sveriges historia. Han, som försvann innan han skulle gifta sig, hittades död 42 år senare i gruvan. Vid identifieringen möttes hans dåvarande fästmö Margareta av en kropp som till skillnad från hennes egen var oförändrad av tidens gång. Kopparvitriolen hade bevarat Mats kropp i så gott skick att det såg ut som att han nyss hade omkommit. Så snart kroppen kom upp till marknivå lär den ha blivit hård som trä.
Julklappen – en gästbok för kungligheter
En av de mer kända utrymmena i gruvan är “julklappen”, som lär ha fått sitt namn efter att det hittades värdefull malm på julafton här en gång i tiden. Nere vid Julklappen finns också en vägg som har kommit att bli gästbok för kungligheter – de som senast har fått äran att föreviga sina namnteckningar på gruvväggen är Carl Philip och Sofia. En annan kändis i Juklappen är julgranen, som står så grön och grann i gruvan trots att den byts så sällan som en gång om året.
#3. Gruvmuseet vid Falu Gruva
På gruvområdet ligger också Gruvmuseet, där vi besökare kan få en djupare inblick i gruvans betydelse under åren.
Gruvmuseet är ett interaktivt museum med många roliga stationer för barnen. Våra barn fastnar redan i första rummet, där de bland annat får prova på det hårda jobbet som gruvarbetare.
Här finns också hörna med utklädningskläder…
… och spel.
Längre in i museet finns fler interaktiva stationer, men också intressanta utställningar om hur gruvarbetarna hade det, hur tekniken fungerade och hur det svenska industrisamhället växte fram. Faktum är att gruvarbetet faktiskt kom att lägga grunden till allt från reglerade arbetstider till företagshälsovård.
En av mina största wow-upplevelser blir en interaktiv skärm med en översikt över det enorma gruvsystemet under jord. Tänk om den där Kåröbocken hade anat vad hans bökande i jorden skulle leda till…
#4. Familjen Myhres höjdpunkter i Falu Gruva
Det bästa med besöket?
- Tobias (45 år): Att få en förståelse över hur stor betydelse gruvan faktiskt har haft för Sveriges historia genom åren.
- Annika (39 år): Jag är beredd att hålla med min man, jag hade faktiskt dålig koll på att gruvan la grunden till hela vår stormaktstid. Jag tycker också det är enormt spännande att faktiskt få möjlighet att gå nere i gångarna, och röra samma väggar som gruvarbetare har hackat sig igenom hundra- och åter hundratals år före mig.
- Sebastian (11 år): Det bästa med själva museet var att man verkligen fick känna hur det kändes att vara där. Det var intressant och coolt att vara så långt under jorden och lära sig vad de använde för grejer när de arbetade. Det bästa med museet var att det var väldigt barnvänligt och att man kunde testa olika grejer.
- Julia (9 år): Det bästa var att jag fick lära mig mer om koppar! Vi hade precis lärt oss om gruvan i skolan, bland annat om att den röda färgen som många hus är målade i här i Sverige kommer från gruvan.
- Nelly (5 år): Det bästa var att snurra på en grej på museet så att en tunna åkte upp och ner och ringde ding dong på en klocka – samma tunna som fanns inne i gruvan! Det läskigaste i gruvan var att det fanns skelett där inne. (Eh, undrar var hon såg de skeletten? Jag gissar att hon gjorde sin egen tolkning av historien om Fet-Mats.)
#5. Bra att veta om Falu Gruva
- Förbokning av guidade turer (rekommenderas verkligen!) gör du på den här länken.
- Den guidade turen tar ungefär en timme, räkna med många trappsteg. Klä dig i oömma kläder och skor, min dotter insisterade på att ha sina nya vinterskor på sig och får bittert ångra det när skorna blir både orangeröda, leriga och blöta under turen. Temperaturen nere i gruvan ligger på cirka 5 grader året runt, vilket kräver varma kläder för att inte gå runt och huttra.
- Missa inte en sväng inne i butiken inne på området, där du hittar riktigt fina presenter med dalatema till dig själv eller någon annan.
- Mer information hittar du på gruvans hemsida.
Tips – läs mer om barnvänliga utflykter i Dalarna:
- Orsa Grönklitt – familjevänlig vintervistelse i Dalarna
- Romme Alpin
- Tomteland
- Sahlins Struts i Borlänge
- 2047 Science Center (fd Framtidsmuseet) i Borlänge
- Lisa/Let’s go Explore: Att göra i Dalarna med barn – tips till roliga sommaraktiviteter
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!
2 comments