Jag skäms nästan inför det faktum att jag bodde i Jönköping under ett halvår utan att ta mig till Visingsö en enda gång. Det låg liksom för nära, vilket gjorde att jag istället åkte på utflykter till typ Eksjö, Göteborg och Linköping. När jag många år senare satte mig ner för att skriva en bucketlist för resor i Sverige var Visingsö ett givet alternativ på min önskelista. Det tog uppenbarligen sin lilla tid att komma dit, men bättre sent än aldrig!
För ett par veckor sedan, precis innan det började våras på riktigt, tog jag och mina vänner bilfärjan över till Vätterns största ö för en spontan utflykt över dagen. Här äter vi vår medhavda lunch omgiven av ruiner och njuter av lugnet före turiststormen. Och tro det eller ej, men en spegelblank Vättern lockar oss – något motvilliga badkrukor – att ta årets första dopp!
Att åka till Visingsö (och tips på saker att göra där)
Visingsö är alltså Vätterns största ö och mäter 14 kilometer på längden och som mest tre kilometer på bredden. Ön ligger sex kilometer väst om Gränna och tre mil norr om Jönköping. Vill du ha en riktigt fin vy över ön kan du ta dig till Brahehus – där omslagsbilden är tagen. Härifrån går det också att ana hur det gick till enligt legenden när Visingsö skapades, då Jätten Vist kastade ut en grästuva i Vättern för att hans gumma skulle ha något att sätta foten på när hon skulle kliva över den stora sjön.
För oss som inte är skapta till jättar går det istället att åka färja från hamnen i Gränna för att ta sig ut till Visingsö (det är bra skyltat från vägen). Färjorna avgår regelbundet året runt, men går tätare under sommartid. Det tar cirka 25 minuter att åka över…
… och så snart du har visat biljetten från bilen går det att kliva ut på däck. Vi förbokar våra biljetter online, men det går också att köpa ombord (det är dock billigare att förboka). Alla biljetter gäller tur och retur.
Visingsö är egentligen en perfekt cykelö, platt och full med vackra platser att stanna till vid en stund. Har du inte med egen cykel går det att hyra av Visingsö Cykeluthyrning, som ligger endast 75 meter från färjelägret. Vi har dock tight tidsschema och tar med bilen på färjan.
Första stoppet blir Kumlaby kyrka, där vi hoppas gå uppför de branta trapporna för att avnjuta utsikten från kyrktornet.
Nackdelarna med att undvika högsäsong (jo, det finns sådana också) är dessvärre att du riskerar att gå miste om vissa upplevelser. Den här kyrkan är öppen för allmänheten under vissa perioder, i år gäller 15 juni till 22 augusti. Under den här perioden är kyrkan öppen varje dag klockan 10:30-17:30, med gratis entré till själva kyrkan och 20 kronor/pp för den som vill upp i tornet.
OBS: Det går dock att besöka Kumlaby kyrka under övrig tid förutsatt att du ringer kontaktpersonen Gerhard Zander (tel 070- 237 36 84). Kostnad för extra öppning är 400 kr/vardag och 600 kr/efter kl 19 samt helg.
Stoppet är dock inte förgäves trots att vi missar insidan av kyrkan. Vi försöker tyda texten på gamla gravstenar…
… och promenerar runt i den fridfulla miljön.
Därefter tar vi oss upp mot Sandudden – som ligger vid öns nordöstra hörn. Här finns perfekta bänkar för vårt förmiddagsfika, och även en grillplats för den som önskar.
Den ljusa sandstranden lockar många badsugna gäster under sommartid, men under vårt besök i början av maj är vi helt ensamma bortsett från ett annat sällskap lite längre bort på stranden.
Solen värmer gott, fåglarna sjunger ikapp och efter en lång vinter får vi äntligen känna varm sand under fotsulorna igen! Efter viss tvekan bestämmer vi oss också för att doppa oss i Vättern – vars badtemperatur knappast är känd för att vara behaglig varken vår eller sommar.
När baddräkterna har fått torka en stund i solen packar vi ihop och åker mot…
… Näs slottsruin som ligger längst söderut på Visingsö. Näs är Sveriges äldsta (!) kungaborg och förtjänar sin plats i historieböckerna. Härifrån styrdes hela riket under början av medeltiden.
Makt och kungariken inbegriper såklart alltid dramatiska fejder, så även här. 1167 mördades kung Karl Sverkersson just här av Erik den heliges son Knut – som tydligen inte var så helig? Om du har läst böckerna om Arn av Jan Guillou tas förövarnas båtfärd upp i första boken Vägen till Jerusalem.
Tydligen var Magnus Ladulås en flitig besökare på Näs, kanske sitter vi på samma plats under vår lunch och beundrar samma utsikt som han gjorde när det begav sig?
Faktum är att Magnus Ladulås spenderade sina sista dagar i livet i dessa trakter, 1290 dog han (en naturlig död ska tilläggas) på Näs. Mer information om historian finns här.
Jag och mina vänner hinner inte så mycket mer än så här under vår utflykt till Visingsö, men upplevelserna och intrycken räcker gott och väl! Båda mina vänner har tidigare besökt ön under ett flertal tillfällen, och tipsar bland annat om att ta tur med Remmalagen (häst och vagn), att uppleva omgivningarna vid Visingborgs slottsruin och Kungsladugårdarna – samt att bekanta sig närmare med ekskogen.
Fler tips med saker att göra på Visingsö finns bland annat hos resebloggaren Linda/Resa medvetet samt givetvis på Visingsös egna hemsida.
Bra att veta om Visingsö:
- Hur åker man till Visingsö? Bilfärja avgår regelbundet från Gränna året runt.
- Vad kostar bilfärjan till Visingsö? Aktuell prislista finns här.
- Besöker du Visingsö med barn? / Vill du ha tips på bra restauranger och fik på Visingsö? Spana in det här inlägget från Gränna-profilen Elna/Cykellycka som tipsar om Mat runt Gränna och att ta sig runt på Visingsö med lådcykel.
Har du några bra tips på saker att göra på Visingsö med omnejd får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler reseskildringar och tips framöver! (Omslagsfoto taget över Visingsö från Brahehus.)
7 comments
Blir så innerligt glad över att bli tipsad om hos dig!
Det är ju en självklarhet!! Nästa gång jag är i krokarna hoppas jag kunna hälsa på dig.
Tänk, vilken fin resa!
Ja, och så otippad! Vi hade egentligen planerat Dumme Mosse, men hamnade på Visingsö istället… Så glad för det.