Close
Veckans fem om beslutsångest deluxe

Veckans fem om beslutsångest deluxe

Det är fredag, och efter den här veckan är temat givet på dagens inlägg. B-e-s-l-u-t-s-å-n-g-e-s-t. Känner ni igen fenomenet? Allt känns fel, inget känns rätt, valen är oändliga, alla du frågar om tips säger olika, och kvar är du och vet varken ut eller in. ”Vad är det värsta som kan hända?”, frågade Tobias häromdagen när jag satt och velade fram och tillbaka. Well. Att det blir FEL!? Det konstiga är att jag inte tvekar särskilt länge när det gäller större livsval som gäller jobb och flytt. Ju fånigare beslut, desto svårare blir det. Någon som känner igen sig? Här kommer några av grejerna jag/vi har grubblat på under den senaste veckan.

Veckans fem om beslutsångest deluxe

#1. Longstay på Koh Lanta 2022?

relax beach koh lanta relax bay

Det här samtalsämnet har återkommit ofta här hemma, med tillhörande beslutsångest som ett brev på posten. Den ursprungliga planen (ni vet, pre-corona) var att åka januari-mars 2021. När det inte blev av blockade vi lägenheten på Koh Lanta samma period nästa år, alltså 2022. Vi har allt sedan dess argumenterat och funderat, och efter MÅNGA om och men bestämde vi oss i veckan för att avvakta. Vi släpper alltså bokningen på vår lägenhet jan-mars 2022, men hoppas ändå att vi kan komma dit på något vänster nästa år.

#2. Renoveringsbeslutsångesten

kakel

Jo, men vi flyttade ju till hus i januari. Beslutsångesten gällande själva flytten behövde dock inte bli så stor, med tanke på att vi flyttade ett kvarter – och dessutom till ett hus jag har spanat på länge. Men sen började valen. Färg på heltäckningsmatta, kakel och klinkers till badrum (finns ca femton triljarder om ni inte visste det), färg på väggar, soffmodell… Alltså jag känner inte igen mig själv, nu i veckan kändes det som det gällde liv och död när jag skulle välja FÄRG PÅ FOGEN? Tobias skakar på huvudet och tycker att jag beter mig irrationellt. Gaaah, jag skulle typ behöva en universitetskurs i beslut.

#3. Sommarplanerna – hur, var och när?

roadtrip vättern

Efter att ha planerat cirka noll under många långa månader blir det helst plötligt övermäktigt att fundera över hur sommarlovet ska se ut för vår familj. Det känns ändå som att resor inom Sverige (och kanske till och med längre än så?) kommer att vara okej – vilket öppnar upp för oräkneliga möjligheter. Några rutter är redan spikade: Östergötland (vi skulle egentligen dit den här helgen, men sköt upp pga ”personlig lockdown” i regionen), samt Skåne, Blekinge och västkusten.

I övrigt undrar jag om energin finns där till mer? Jag verkar inte vara ensam om att ha låga energinivåer, även om de fylls på varje gång solen skiner på mig. (Hela jag är som en enda laddstation som suger åt mig varje stråle jag kan få.)

#4. Allmän beslutsångest för www.internet.se

I takt med att den digitala världen integreras med den ”riktiga” (tycker våra barn ens det är någon skillnad mellan dem!?) blir det allt svårare att själv hitta en plats som känns ”lagom”. Jag älskar att hänga på nätet – det digitala samhället har öppnat så många dörrar på så många sätt. Samtidigt känner jag hur vissa kommentarer kommer åt mig på ett helt annat sätt nu, de kryper närmare på ett sätt jag tidigare inte har behövt se eller höra.

födelsedag
Pannkaksfrukost för Tobias för ett tag sedan.

För ett tag sedan la jag upp en instastory med en nutellamacka. Eller alltså, jag vet inte ens om det var Nutella. Kanske var det en überekologisk och totalt palmoljefri megasupermiljövänlig variant, vet inte riktigt eftersom jag plockade från hotellfrukostbuffén. Däremot gjorde jag misstaget att skriva ”Nutellalover 4-ever” som caption till bilden. Eh, det skulle jag tydligen inte ha gjort pga palmolja, cancerogent, skövlad regnskog etc etc. Jag vill inte behöva ha beslutsångest om varenda liten grej jag lägger ut i mina kanaler. Samtidigt vill jag heller inte hamna i en filterbubbla där alla tycker, säger och skriver exakt samma lika.

#5. Clubhouse – övergående trend?

En sak jag faktiskt inte hade beslutsångest över (hör och häpna!) var huruvida jag skulle regga mig på Clubhouse eller inte. Jag lockades inte alls av konceptet faktiskt, och visst verkar trenden ha lagt sig innan den riktigt hade hunnit peaka. Eller?


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Bild från förra årets resa till Östergötland, även den med beslutsångest pga corona.

20 comments

 1. Är det något som jag upplever har ökat under pandemin med lockdowns och karantän, så är det människor bedömmande av varandra. Kanske har vi fått för mycket tid vid sociala medier, vi kanske är tillräckligt uttråkade att inte riktigt tänker på hur vi ska formulera våra kommentarer.
  Men jag känner igen din känsla, det är inte riktigt lika enkelt att bara kasta upp en händelse längre…

  Koh Lanta kan ju inte bli fel? 😀

  1. Precis så Ann, känner exakt samma… Koh Lanta, vi får se! Just nu avvaktar vi och håller dagligen koll på uppdateringar därifrån.

 2. Hoppas ni kommer till Thailand och får lite utlandspepp. Reggade mig på Clubhouse, spanade in men nej, inte min grej.

  1. Ja, utlandspeppen är efterlängtad. Clubhouse verkade inte heller vara min grej, lite skönt ändå att jag inte behöver bekymra mig över FOMO när alla också verkar svala nu.

 3. Ja vi har också lagt ner våra planer på longstay i vinter. Just nu hoppas jag på två veckor över påsk men det kommer nog inte bokas förrän tidigast kring nyår. Får längta ett tag till helt enkelt.

  1. Vi längtar tillsammans, och förhoppningsvis ses vi där…

 4. Kör Android så Clubhouse löste sig ganska smärtfritt. 😉 Vad gäller Nutella så har jag iofs aldrig förstått hajpen och duckar även för palmolja där det går (har kollat mina favoritlivsmedel så där har jag koll) men förstår dig helt och hållet i resonemanget. Och allt det där skammandet? Orka.

  1. HAHA på Android, bra för dig att du behövde inte bekymra dig över den delen. 🙂 Fick tips av Lisa på liknande nötkräm utan palmolja – så ska spana in den istället. Finns ju olika sätt att säga saker på så att säga, som gör att jag blir mer eller mindre mottagliga för dem…

 5. Först. Älskar att du ”bloggar” mer igen 😍
  Känner igen mig i mycket. Har en märklig känsla av tidvis (kort) nedstämdhet trots att jag har mycket fint runt mig. T ex har jag under denna låånga pandemitid haft ett större socialt PRIVAT umgänge. Alltså, av vänner – inte ”bara kollegor”. Samtidigt har jag inte träffat flera vänner på JÄTTELÄNGE 😔 Och tyvärr blir det lite så som tesen säger: ”Det du inte underhåller får du mindre intresse för”. För vissa, absolut inte alla! Märker nämligen att vissa vänner verkar ”besvikna” på mig. De ser att jag har ett rikt socialt liv. Men jag har föreslagit så många utomhusaktiviteter, att vara spontan, ”bara ta en promenad med take away kaffe”, ta bilen dit, osv som det inte har nappats på. Och då var ändå förra sommaren kanonfin ☀️ Tillslut orkar jag inte anstränga mig när HAR vänner som i 1,5 år älskar att umgås frekvent under dessa förutsättningar (stor fördel med vänner/bekakta som gillar att träna och bor nära – då kan man hänga tillsammans flera timmar varje vecka).

  Sommarplaner ja. Jag märker att vissa ifrågasätter att jag är ganska tydlig med att jag vill utomlands. Det är faktiskt inte bara för ”nya miljöer” etc. Det kan jag även få i Sverige. Men jag får smått panik när tänker på ett GIGANTISKT SOMMARLOV efter ett jätteintensivt +jobbÅR där jobb delvis ska skötas samtidigt som barn/ungdomar hemma. Alla luncher, middagar, mellanmål. Nä, jag trängtar och längtar efter 2 veckor ”riktig” semester utan alls matlagning, städa, fixa, plocka.
  Kram till dig Annika

  1. TACK Rosita, för dina återkommande kommentarer och för att du tar dig tid att skriva mer än bara två ord. Uppskattar det! Angående det du skriver om pandemitid vs vänner har vi nog alla fått utvärdera våra relationer före och efter tiden vi befinner, och har befunnit oss, i. Det kommer att utmynna i beslut – mer eller mindre uttalade. Jag tror vissa har svårt att acceptera att andra faktiskt kommit ut med något ”fint” efter pandemin, men de ser ju inte hela bilden med den där nedstämdheten – utan bara det ”glittriga”. Tycker du inspirerar att ta tillvara på livet! Hoppas att ni kommer iväg utomlands som ni längtar efter. KRAM!

 6. Det är lite svårt att göra val just nu när allt är så osäkert. Vi är glada att vi har husbilen och bara kan rulla. Å andra sidan är det en massa andra saker som vi måste ta beslut kring, som inte är helt enkla. Det där med nutellamackan, där förstår jag dig till 100 procent. Det är hopplöst att vara korrekt, perfekt och totalt påläst om varenda detalj i livet precis hela tiden. Vi kan inte ha de kraven på oss som människor, det är inte rimligt.

  1. Nej, det är inte rimligt – tack för påminnelsen. Er husbil har väl aldrig inneburit så mycket ”freedom” som nu – heja er!

 7. Ja, det är inte lätt det där livet! Jag upplever att det är vissa personlighetstyper som gillar att undervisa andra människor. De ÄR lärare oavsett om de har utbildning eller ej. Det kan vara svårt för en sådan person att se skillnad på hur man kan sprida kunskap och hur man sätter sig själv på en piedestal, svävande som Mikael Ärkeängel henself… Nu läste jag den där kommentaren och kan kommentera att det vår en människa med stor inneboende passiv aggressivitet eller ren elakhet som tog sig uttryck, och det är inte alltid helt enkelt att värja sig mot den sortens känslomässiga pilar. Du jobbar fint mot högre mål! Och jag säger som Rosit (a?) – roligt att du bloggar mer igen!

  1. Tack… jag förstår att alla har rätt till sina åsikter på rätt och fel, men det finns ju mer eller mindre smidiga sätt att uttrycka dem.

 8. 1. Varför undrar jag men det tar vi i en egen konversation
  2. Mörk. Ljus är svårare att städa
  3. Planera lite, öka/intensifiera om energi finns
  4. Se det som en upplysning. Jag visste inte och nu har jag lärt mig det inför nästa gång jag vill äta den älskade nutellan!
  5. Håller med! Kände att jag inte orkade en ny plattform. Men det gör jag också jämt. Tror det kan blomma om några år så då får vi väl erkänna oss sist på bollen.

  1. Haha, TACK för ordentlig feedback på varje punkt. Du är alltid lika klok…

 9. Härligt inlägg, beslutsångest är inget jag lider av – jag är precis tvärtom, tar nya beslut hela tiden. Finns ju ingen begränsning i hur många beslut en kan ta så jag resonerar som så att om ett beslut inte blev riktigt bra kan jag ta ett nytt, när jag fått mer kunskap och erfarenhet. Utan att du bett om råd så hoppas jag du tycker det är ok. Ang. fogen. Jag skulle valt den mörkaste då ljusa fogar är svåra att hålla ljusa med tiden.

  Att vara korrekt i allt vi säger och gör är inte möjligt. Vi gör alla så gott vi kan och mer går inte att göra. Men med öppna ögon och sinnen så lär vi oss hela tiden. Nutella är otroligt gott, hur skadligt det än är för våra kroppar och jorden. Jag tar alltid en stor klick sista morgonen på en hotellvistelse och njuter. Jag tröttnar allt mer på sociala medier, men älskar dem samtidigt. Just nu fyller de en fantastisk funktion i och med allt vi vill lära oss om vårt nya land.

  1. Härligt att höra om din inställning! Landade förresten i en kompromiss med betonggrå fog (lite mittemellan på skalan), hörde att det kan bli ljusa kalkavlagringar på de mörka fogarna.

   Känner igen mig SÅ i dina resonemang om att tröttna vs älska SoMe. Ständig balansgång… Tack för din kommentar!

 10. Jag stannar hemma, varför åka bort när Sverige är som vackrast?

  1. Ja, det är verkligen jättefint just nu med alla träd och blommor som exploderar! Men åååh vad efterlängtat att träffa släkten på västkusten i helgen som gick – vilket gör att jag längtar ännu mer efter min syster i Skottland och extrasyrran i Tyskland. Hoppas få träffa dem SNART! Förmodligen inte i sommar, men förhoppningsvis innan året är slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close