Få svenska personligheter har skapat större intryck i våra svenska hem än de äkta makarna Carl och Karin Larsson givet deras känsla för färg, form och estetik. Tillsammans skapade paret en relativt enkel stil med klara färger som i allra högsta grad lever vidare i svensk heminredning. Familjen Larssons alster har på flera sätt kommit att bli själva sinnebilden av Sverige. Carl Larsson-gården i Sundborn, Dalarna, står numera öppen för allmänheten och är en kulturskatt värd att besöka.
Vårt semestersällskap, som sträcker sig mellan åldrarna 20 och 70+, förbokar en guidad visning på gården – en utflykt jag personligen tycker borde ingå i någon slags svensk allmänbildning.
Läs mer: Roadtrip i Dalarna – generationsresan som äntligen blev av!
TÄNK PÅ att förboka din guidade visning under högsäsong. Vi bokade vår guidning två dagar före vårt besök i början av augusti och lyckades precis knipa de sista platserna till den aktuella dagen. Mer information finns på hemsidan.
Carl Larsson-gården i Sundborn, Dalarna
#1. Om Carl Larsson-gården i Sundborn, Dalarna
Carl Larsson-gården / Lilla Hyttnäs är alltså namnet på det hem som makarna Larsson tillsammans skapade i den charmiga byn Sundborn, som i sin tur ligger utanför Falun i Dalana. Karins far gav stugan till paret redan år 1888. Grannfolkets gård, som låg på andra sidan Sundbornsån, var större och kallades för Stora Hyttnäs – vilket är bakgrunden till namnet Lilla Hyttnäs. I början använde Carl och Karin gården mest för sommarboende, men 1901 flyttade familjen dit för gott. Åren gick och tja, resten är väl historia. Idag anses Lilla Hyttnäs vara ett av de mest uppmärksammade hemmen i Sverige genom tiderna.
Efter det kända konstnärsparets död bildades år 1946 en släktförening som fortfarande förvaltar och vårdar Lilla Hyttnäs. En eloge till efterlevande släktingar som verkligen såg till, och för all del fortfarande ser till att dela med sig av denna kulturskatt till eftervärlden.
Att gå en guidad visning inne i hemmet är ett måste om du frågar mig. Vi får verkligen en inblick i familjen Larssons värld, både rent fysiskt men också historiskt.
Välkommen kära Du, Till Carl Larsson och hans Fru!
– Välkomsthälsning på dörren in till hemmet
När vi kliver in över tröskeln får kameran ligga kvar i väskan eftersom fotografering är förbjudet inne i hemmet. Det gör att vi kan ge full fokus till guiden och hennes målande berättelser om familjen Larsson och alla gäster som besökte hemmet under åren.
Och låt mig säga så här. Om familjen Larsson hade levt idag hade deras Instagramkonto fullkomligt exploderat. (Hej då familjen Wahlgren?). Vilka inspirationskällor, vilka influencers. Media hade slängt sig med uttryck som “power couple” och “dream team” och produkter från de egna kollektionerna hade sålt ut på mindre än två röda sekunder. De här båda personerna var konstnärer ut i fingertopparna, ständigt med nya idéer redo att förverkligas. De var dessutom goda vänner med andra samtida “kändisar” som paret Zorn och prins Eugen.
Jag gillar att höra berättelserna om hur paret arbetade tillsammans. Karin formgav, vävde och sydde medan Carl målade och gjorde många av Karins möbelidéer till verklighet.
Efter visningen dröjer vi oss kvar i trädgården (som för övrigt förtjänar ett eget inlägg, Larssons var föga förvånande också trädgårdsintresserade) och får även en skymt av släktingarna som fortfarande har tillgång till en privat del av gården.
Vi ser såklart också till att botanisera inne i museibutiken som ligger i anslutning till Carl Larsson-gården. Här lever konstnärsskapet vidare i form av reproduktioner, textilier, böcker och andra produkter.
#2. Utställning i Konsthallen Kvarnen
Efter vår guidade tur i konstnärsparets hem går vi en kort promenad till Konsthallen Kvarnen och dess utställning…
… som under vårt besök sommaren 2022 fokuserar på Karin Larsson. Här är det däremot fritt fram att fotografera Karins fantastiska verk. Vilken textilkonstnär!
Jag kommer från en familj där sömnad, vävning, stickning, virkning och andra handarbeten har varit ett naturligt inslag i vårt hem sedan barnsben. Under vårt besök går mina två äldre systrar storögda omkring och njuter i fulla drag av att vistas bland Karins designklassiker. Jag har inte alls samma intresse (sist jag sydde var väl i syslöjden på högstadiet), men har ändå vett att uppskatta ett konstverk när jag ser det.
Efter guidad visning, en sväng i konsthallen och efterföljande lunch känner vi oss mer än nöjda med dagens insats i allmänbildningens tjänst.
Tänk vilket arv de lämnade efter sig till världen, både Karin och Carl. Tack! Det gjorde ni utomordentligt bra.
#3. Mer läsning om paret Larsson och deras hem
- Konstnärsparet Carl & Karin Larsson (Minnenas Arkiv)
- “Ett Hem” (Skriven av Carl Larsson)
#4. Fler tips på saker att göra i Dalarna
- Falu Gruva: tips för en familjeutflykt i Dalarna
- Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg: Sveriges bästa familjeäventyr?
- Kulinariet, Stora Skedvi: besöksvärt matstopp i Dalarna
- Tomteland i Mora: sagovärld bland tomtar, troll och häxor
Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips om att resa i Sverige.