Close
Byta namn på bloggen: ja eller nej?

Byta namn på bloggen: ja eller nej?

Jag har under ett par år funderat på att byta namn på bloggen. Efter att ha stött och blött olika förslag med mina syskon (även kallad ”mobben” eftersom de alltid säger sanningen) landade jag i Expedition Myhre som alternativ till Resfredag. Det funkar för hela familjen, för mig själv och för mig + Tobias. Jag smygstartade med att hashtagga våra familjefoton på Instagram med #expeditionmyhre, men längre än så kom jag inte.

Så började det

Bloggheader från min gamla blogg.

Jag har bloggat sedan 2011, då under namnet ”Yesterday you said tomorrow” (vilket var en slogan från Nike om jag inte minns fel). Mycket fokus låg med andra ord på träning, men också på familjeliv och givetvis resor. Vår långresa till Thailand var huvudanledningen till att jag bestämde mig för att starta bloggen från första början. När jag kikar på headern från min dåvarande blogg ser jag att bilderna lika gärna skulle kunna vara tagna idag = thailändska stränder, träning och småbarnsliv. Skönt konstaterande ändå, att Annika 2011 vs 2019 är ungefär en och samma person.

Någon gång på vägen bytte jag webbadress till Aniika.se, eftersom ”Aniika” varit mitt cybernamn allt sedan jag skapade min första hotmailadress. På bloggen skrev jag renodlade reseskildringar på fredagar och på den vägen skapades bloggnamnet Resfredag.

Resfredag är numera väl inarbetat och sedan länge har jag haft en jordglob som kännetecken för resebloggen. Alldeles nyligen hjälpte min systerdotter Elina mig att skapa den ultimata loggan. Hon utgick från den jordglob hon tidigare har ritat till bloggen, och kompletterade med det skrivmaskinsliknande typsnitt jag hade redan 2011.

byta namn på bloggen
Ny logga anno 2019.

Byta namn på bloggen: ja eller nej?

Den nya loggan var egentligen tänkt för nylanseringen av bloggnamnet Expedition Myhre, men jag fick såklart kalla fötter igen. JAG KAN INTE BESTÄMMA MIG! Jag frågade mina följare om råd på Insta Stories för några månader sedan, och i veckan frågade jag igen. Båda gångerna har majoriteten röstat för Resfredag:

resfredag vs expedition Myhre
68 röster på Resfredag och 51 röster på Expedition Myhre.

Sådant som talar för Resfredag

 • Namnet är inarbetat och väletablerat (både för mig personligen, mina följare och mina samarbetspartners).
 • Jag har kallat min bloggserie om Sverige för ”Resfredags Svenska Pärlor” (… men har å andra sidan mer och mer börjat glida över till Svenska Pärlor.)
 • Namnet är lätt att stava! (Varken ”Expedition” eller ”Myhre” har givna stavningar.)
 • Min blogg-url blir kort och koncis (till skillnad från ”Expedition Myhre” som är i längsta laget).
 • Att byta namn på bloggen innebär alltid en massa sifferknas och jag riskerar länkstrul. (Nu har jag legat på 17.000 unika besökare i månaden, och jag vill gärna behålla de trevliga siffrorna!)
 • Flera av er har kommit med superfina motiveringar till varför jag borde behålla namnet, ett par exempel:
 • ”Det ligger skönt i munnen, älskar också fredagar och tänker då att man kan drömma sig bort om fredagen till andra världar!”
 • ”Bloggen bör fortsätta heta Resfredag!! Vad ska jag annars leta efter på fredagen när jag vill åka bort från vardagen…”

Sådant som talar för Expedition Myhre

 • De allra flesta fattar inte alls vad ”Resfredag” står för: – Vadå, reser du bara på fredagar!??
 • Namnet Expedition Myhre är ett riktigt bra bloggnamn! ”Myhre” står för det personliga, och ”Expedition” tar ett samlat grepp om att bloggen handlar om resor som ofta går utanför de färdiga paketkoncepten.
 • Namnet fungerar både för oss som resande familj, men också för mig själv alternativt mina resor med Tobias.
 • Resfredag fungerar noll och ingenting internationellt! Expedition Myhre är dock gångbart på både svenska och engelska.

Så ja. Insta Stories har sagt sitt. För- och nackdelar har börjat utkristallisera sig. Nu hoppas jag på era kloka inspel. Ska jag byta namn på bloggen? Hjälp!


Omslagsbilden är tagen i Skottland 2011 (jag fick bästa sortens nostalgitripp av att scrolla igenom min gamla blogg i veckan!). 

25 comments

 1. Gillade ditt förra namn ”Yesterday you said tomorrow” men Expedition Myhre, nej för mig låter det bara som en resa. Föredrar då Resfredag – lätt att komma ihåg.

  1. Tack Pernilla, SÅ skönt att höra lite resonemang utifrån!

 2. Tänk vad mycket tid (=pengar) du har lagt ned på att marknadsföra Resfredag som varumärke. Jag tycker att plussidan för ett byte måste vara väldigt tung för att det ska göras. Tänk vilka summor t ex TUI fick lägga för att byta från Fritte.

  1. Jadu, jag får verkligen överväga det här namnbytet… så svåååååårt!

 3. Jag gillar namnet Resfredag. Kanske just för att man blir lite nyfiken på varför den heter som den heter. Samtidigt som det är lätt att komma ihåg och väl inarbetat. Expedition tycker jag är lite missvisande, det betyder något helt annat för mig. En forkningsresa till en plats som ännu är outforskad. Och då menar jag inte av er, utan i största allmänhet. Dessutom är det ju rätt kass ur ett googleperspektiv att byta. Tycker hon med det svåraste bloggnamnet av dem alla 😀🇸🇪

  1. Det är nyttigt med synpunkter från er som faktiskt har följt bloggen ett tag. Resfredag, ja, det finns ju uppenbarligen en anledning till att jag inte riktigt kan släppa det…

 4. Älskar nya loggan!! jag som redan varit avis på din förra…. Men jag gillar nog faktiskt resfredag. Körde ju själv ett byte och vet hur det känns, men den var långt ifrån lika inarbetad och jag hade tvärtom den svårstavade webbadressen före…
  Så jag tillhör skaran som röstar på resfredag! Det innehåller ju inget som är å,ä,ö eller något stötande eller missförstånd på engelska, så varför skulle det inte funka internationellt?

  Ta hjälp av nån snitsig kommunikatör så får du till en bra mening på engelska typ ”the name origins from my bla bla klart kort och koncist”

  Och även om du bloggar oftare nu och mer renodlat resor kunde ju fredag få fortsätta vara en dag för publicering? eller happening?
  Hette förresten inte robinson cruses kompis fredag?

  1. Så kul med beröm för loggan, tack! Jag är helnöjd med den och tycker att Elina precis lyckades fånga in min vision om hur den skulle se ut. Hon är grym!

   Och kul insikt med Robinsons kompis Fredag, visst är det så – hade helt förträngt det. Finns fler kopplingar än vad jag kunde ana till mitt bloggnamn, haha! Kanske bör bli ännu tydligare med mina fem x punkter/veckosvepet på fredagar… eller som du säger, göra någon slags renodlad happening då. Tack snälla för all input, uppskattar verkligen att du tog dig tid att svara!

 5. Jag tycker du har många bra argument både för och emot namnbyte och gillar båda namnen, men jag har ingen stark åsikt om det ena eller det andra.

  1. Tack Linda! Så svårt att veta, tycker som sagt det finns argument åt båda håll…

 6. Behåll Resfredag och försök inte tänka mer på det. 🙂

  1. Jadu, det lutar nog mer och mer åt det… tack för input!

 7. Du har ju typ ett av de bästa namnen, jag tycker du gör helt rätt i att behålla det 🙂

  1. Åh, tack Ann! Det känns fint att höra.

 8. Jag gillar verkligen namnet på din blogg och tycker absolut du ska behålla det. Och den nya loggan är såååå fin!

  1. Ja, men är SÅ nöjd med loggan. Stort tack för din input Ann-Louise!

 9. Nej byt inte namn

  1. Hahaha okej – jag lutar nog att behålla vid det här laget!

 10. Jag tycker du ska behålla Resfredag. Som du själv säger är det inarbetat och du har ju jobbat hårt för det. Det finns ju hur många som helst resebloggar nu och varför lämna ett namn som är relativt känt? Har du planer ”internationella planer”? Ok, att expeditionMyhre då kan vara bra men nja… Internationellt vet de väl inte vad Myhre är heller. Jag röstar alltså för Resfredag för det är där jag känner dig.

  1. Blir mer och mer övertygad för varje kommentar… tack Anita! Bra tankar.

 11. Tycker också du ska behållla resfredag, helt klart.

  1. Det verkar vara en rejäl majoritet här i kommentarsfältet för Resfredag! Tack för feedback – det är extra skönt att höra andra resebloggare uttala sig.

 12. Expedition Myhre är väldigt snyggt – men långt. Behåll Resfredag och skapa något specifikt inlägg varje fredag för att ytterligare koppla det till namnet.

  1. Tack Ylva, väldigt bra tankar som jag tar vidare. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close