Close
Att resa-podden om hållbar turism

Att resa-podden om hållbar turism

Podcastavsnittet om hållbar turism sponsras av Sisco Via.

Hållbar turism är ett känsligt ämne, inte minst för mig själv. Med ett flertal flygresor både inrikes och utrikes på mitt samvete varje år är jag knappast en god hållbarhetsambassadör. I det senaste avsnittet av Att resa-podden ger vi oss in i diskussioner som är långt ifrån lätta, men väldigt intressanta.

Världens politiker har (uppenbarligen) inte koll på läget, klimatfrågan har aldrig varit mer aktuell och samtidigt sitter jag bakom en datorskärm i en naiv tro om att jag inspirerar folk att resa ut och uppleva världen. För jag tror ju, på riktigt, att allas vår människosyn, tolerans och förståelse vidgas genom att resa. Men är det verkligen möjligt att försvara mina flygutsläpp med att ”jag får en bättre förståelse om världen” för att jag reser? Hur tänker ni? Jag kan inte, och vill inte, sticka under stol med att jag givetvis också reser av själviska skäl – jag älskar att resa! Med det sagt, är det överhuvudtaget möjligt att resa hållbart? Den frågan låter jag vara obesvarad, tillsammans med klyschan ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”.

Transporten:

bästa flygplatsen i världen

Flygplansutsläppen bidrar knappast till en bättre värld, det kan vi väl alla vara överens om. Efter att ha hört Lisas kompis tillika klimatexperten Tove Ahlström berätta mer i det aktuella podcastavsnittet om hur våra flygvanor borde se ut är det lätt att bli deppig. Det som många glömmer bort i sammanhanget är att resor inte nödvändigtvis behöver göras med flyg. Tåg är ett utmärkt färdmedel, och jag har flera vänner som har tagit cykeln (!) ut i Europa. Att resa inom Sveriges gränser för att upptäcka sina närområden lär bli allt vanligare framöver, vilket är en trend jag hoppas att många hakar på!

Vår påverkan på resmålet:

hållbar

På resmålet finns det flera sätt att bidra till ett hållbart resande, i allt från stort till smått. Val av hotell, val av restaurang, val av utflyktsarrangör – vi kan faktiskt vara med och påverka. Jag kommer bland annat att efterfråga lokala varor i minibaren på de hotell jag besöker framöver, efter inspiration från ett besök på Hotel Henry i Manila (se ovan).

hållbar1

Jag vill också bli bättre på att uppmuntra hotellen att undvika små plastflaskor med badrumsprodukter till förmån för pumpflaskor (som ovan på Hotel Amorita, Filippinerna). På Amorita kunde jag som hotellgäst också lägga fram det lilla spökdjuret på sängen om jag önskade byta lakan, eller använda strandväskan som stod på hotellrummet istället för att använda släpa på platspåsar med strandprylar. I förhållande till själva flygresan är det här såklart småpotatis, men alla medvetna val gör skillnad i slutändan, det är jag övertygad om.

Djurhållning:

delfiner9

Om vi turister efterfrågar djur i bur kommer vi att serveras djur i bur, så enkel är logiken. Efter att ha sett dokumentären  ”Blackfish” om späckhuggaren Tilikum har jag vid flera tillfällen gjort aktiva val att inte besöka vissa djurparker, och numera är exempelvis elefantridning en av turistattraktionerna i Thailand som min familj konsekvent undviker.

Människorna på resmålet:

Behandla personerna på resmålet med respekt och tänk på att du är en gäst! Respektera den lokala kulturen, men skyll för den sakens skull inte på kulturen för att stödja sex- och/eller drogindustrin. Som resenär har du ett ansvar att lämna ett schyst avtryck efter dig, så är det bara.

Så här lyssnar du på hela avsnittet Att resa hållbart:

Fler lästips:

Fler tips inom ämnet hållbar turism hittar du på sajten ”Schyst resande” som är ett samarbete mellan sju organisationer vilka lyfter frågor om hållbar turism. Jag kan även tipsa om bloggen 155cm.se som löpande lyfter frågor om medvetet resande, samt Swedish Nomads inlägg om ansvarsfullt resande.


Det aktuella podcastavsnittet om att resa hållbart sponsras av Sisco Via som är en söktjänst där resenärer som vill resa hållbart och medvetet kan hitta tips och inspiration hos researrangörer som erbjuder hållbara resor. Tankarna och åsikterna är som vanligt mina egna.

6 comments

 1. Så svårt område – men så viktigt! Jätteglad att vi vågade ta diskussion om ämnet.

  1. Verkligen! Och hälsa Tove och tacka igen, så häftigt att ha med en riktig expert!

 2. Tummen upp för detta avsnitt! Tyckte som sagt ni avhandlade ämnet bra 🙂

  1. Tack snälla, det gör oss glada att höra!

 3. Tack för länk, såg det här inlägget precis nu! Ska in och lyssna på podden också. Det är ett viktigt ämne och det behöver både mer uppmärksamhet, men också olika vinklar.

  Det finns massor man kan göra för att klimatkompensera sina egna resor, exempelvis äta mindre kött. Men även sluta konsumera onödigt mycket. Vårt konsumtionssamhälle är ju en stor bov i klimatfrågan. Samtidigt som det driver vår värld framåt, så förstör det också i snabb takt.

  Jag tror att det är jätteviktigt att man får ut tänket att vi ska jobba tillsammans. Idag är det på tok för många som tror att de inte kan påverka, eller att deras åsikt och handlingar inte spelar någon roll. Får vi bort det tänket så tror jag att vi kommer en bra bit mot en bättre och mer hållbar värld!

  Finns så mycket att säga om det här ämnet. Tack för att du tar upp det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close