Tankarna om någon slags digital detox hade snurrat länge och efter nyår gjorde jag slag i saken och föreslog skärmfria söndagar för barnen.
I samma veva körde vi också igång ett gemensamt familjeprojekt som i grunden går ut på att spendera mer tid tillsammans. Alltså, inte enbart som i att tillbringa tid under samma tak – utan verkligen spendera (kvalitets)tid tillsammans.
Att skapa ett familjeprojekt av skärmfria söndagar
Vi är fem familjemedlemmar i spannet 3 – 44 år. Vi har med andra ord helt olika förutsättningar och är uppenbarligen intresserade av helt olika saker. Vi bor i ett kedjehus med tre våningar och spenderar mycket tid under samma tak, men det betyder inte nödvändigtvis att vi gör saker tillsammans. En av de absolut bästa grejerna med att resa som familj är att det skapas utrymme att umgås i stort sett dygnet runt – aldrig är vi så tighta som efter en gemensam resa. När vi är hemma i Nynäshamn är det alltid fullt ös på ett eller annat sätt. Något av barnen har ofta kompisar över (alternativt är borta hos kompisar), är iväg på aktiviteter, röjer runt eller tittar på någon typ av skärm. Vi vuxna lagar mat, tvättar, jobbar, läser, chillar i soffan, scrollar på mobilen, är iväg och tränar/umgås med kompisar eller pysslar med vad-det-nu-är-vi-gör. Men menar jag verkligen att det måste till en gemensam resa för att spendera “kvalitetstid” tillsammans som familj? Givetvis inte. Vi har många bra stunder tillsammans (och försöker alltid äta gemensam middag allihop!), men veckorna har ändå en tendens att bara susa förbi.
När jag växte upp hade vi periodvis en dag i veckan där hela vår stora familj, det vill säga de som råkade vara hemma just då, samlades i vår luggslitna gröna hörnsoffa. Det här var min absoluta höjdpunkt på hela veckan! Vi hade familjeråd, pratade igenom veckan, fikade och ibland lekte vi eller spelade spel. Vi hade till och med en grön bok där familjens ständiga sekreterare Tina flitigt antecknade vad som bestämdes och dryftades under vårt mer eller mindre seriösa familjemöte. Någonstans i bakhuvudet har jag alltid tänkt att min egen lilla familj skulle göra något liknande, men det blev liksom aldrig av. När vi nu introducerade skärmfria söndagar i början av året kom det där tillfället jag hade väntat på. Att skapa traditioner blir allt viktigare för mig (kanske handlar det åter igen om en längtan tillbaka till rötterna!?) och i början av mars körde vi igång vår första familjedag. Nu har vi kört fjorton veckor i rad och hela familjen är engagerade i vårt projekt.
Upplägg för vår familjedag
Vi låter var och en av familjemedlemmarna, även Nelly, vara ansvarig för familjedagen (eller snarare “familjestunden”, det handlar om några timmar framåt eftermiddagen/kvällen) med ett rullande schema. Aktiviteten hålls hemlig in i det sista och presenteras sedan för hela familjen. Aktiviteten måste funka för hela familjen och viktigast av allt är att alla måste vara med – ingen får komma undan med ursäkten “att det är tråkigt”. Sebastian var först ut och därefter har vi kört en gång i veckan, nästan alltid söndagar om det inte krockar med något annat.
Hittills har våra teman sträckt sig från orientering till att baka och bygga legostäder. Det är lika spännande varje gång och det är kul att se barnens påhittighet för att hitta något som funkar för alla. Jag tog också idén om en gemensam familjebok rakt av från min egen uppväxt – men gjorde en egen variant där respektive ansvarig för familjedagen får skriva några rader (alternativt rita) om “sin” dag. Som bonus blir vårt familjeprojekt också ett roligt sätt att skapa en familjedagbok. För att få ett hum om vad vi har pysslat med de senaste veckorna kikade jag igenom vår “familgebok”:
Sebastian: Bygga en gemensam legostad, vika flygplan (och tävla vem som kommer längst), pricka tomburkar med Nerfpistoler och avsluta med Nerf-krig på skolgården.
Julia: Baka och pyssla, testa och betygsätta nya godisar, plantera växter och spela kort.
Nelly: Leka kurragömma och dansa, gå på Gröna Lund och fixa överraskningmiddag på mors dag (ni kanske kan ana att Nellan får viss hjälp på traven i vissa fall.)
Annika: Äggjakt och påskpyssel, åka till den nyöppnade lekparken Lilla Kvarnholmen i Nacka och åka på utflykt till Knappelskär.
Tobias: Göra vikgubbar och orientera.
Jag kan verkligen rekommendera ett liknande upplägg (det behöver inte kosta en krona i slutändan, det finns så många saker att hitta på som inte kostar pengar!) och jag hoppas för allt i världen att vårt familjeprojekt håller i sig i någon form – kanske till och med ända till sista ungen flyger ut ur boet!?
Läs mer: Digital detox: nödvändighet eller skräckpropaganda?
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av mer inspiration och restips för familjen framöver.
16 comments
Inspirerande! Upplever verkligen att inte minst Stella fokuserar cirka 100% på kompisar (mellan matcher) på helgerna. Tror vi ska kopiera detta! Iallafall halvdag! (Däremot kör vi alltid skärmfritt före 18)
Kul att höra att du blir inspirerad. Ja, halvdag är väl snarare det vi gör också – om ens det (fick förtydliga i inlägget). Vi brukar köra någon gång från eftermiddagen och framåt. Vi försöker också köra tidsgräns vad gäller skärmtid på vardagar, men alltså… det går sådär. Ett steg i taget!
Älskar det här! Ni kommer att få igen det mångfalt. ❤️
Ja, men det känns så himla kul – hela familjen har verkligen tagit sig an det.
Så himla himla roligt! Vi har Ipad-fritt i veckorna, Ipad-tiden är fre, lör och sön från kl 16 fram till kvällsmaten. TVn får sättas på kl 17 alla dagar och tittas på till kvällsmaten och sen efter för en gemensam filmstund på fre och lör. Den får även sättas på en stund på helgmorgnar fram till frukost. Dessa relativt snäva skärmtider har gjort att det pysslas, klipps, ritas, läses och lyssnas på sagopoddar väldigt mycket mer än innan. Vi passade på att införa detta när vi flyttade tillbaka till Sverige och det funkar finfint! Att låta en i taget bestämma aktivitet ska jag nog försöka införa 🙂 Det låter supermysigt.
Jätteintressant att höra hur andra familjer gör med skärmtid, tack för att du delar! Och ja, det är riktigt roligt att se barnens kreativitet när de själva får välja – rekommenderas!
Så kul! Det ska jag också införa.
Det ser jag fram emot att följa! <3
Det här är tusen tummar upp.
Tusen!? Bra betyg! 🙂
kul idé! Jag gör en egen liten variant där jag skriver en lång lista för en viss period där barnet får önska aktiviteter och så gör vi någonting tillsammans på helgerna. Nu till våren är det utflykter på schemat, en del enklare saker som picknick, fiska, bada men även lite dyrare som nöjespark eller turistgrej som åka båt. Ungefär så delar jag in året i 4-5 perioder. Vår, sommar, höst, jul, vinter… för att aktiviteterna ska passa årstiden/traditioner.
Jag skulle vilja ha lite tydligare regler kring skärmtid, får fundera på det till hösten. Jag har t.ex. bestämt mig att vi ska läsa bok varje kväll så det brukar jag avsätta tid för även att ha en stund när vi leker/pysslar/spelar spel.
Jättekul att höra, det där med perioder är ju en bra grej. Vi läser också böcker varje kväll, delar läggningen så att en förälder tar stora barnen (just nu läser vi Harry Potter för dem) och en tar lilla – där blir det mest Pixiböcker… 🙂
Jag brukar även kolla upp vad som händer i Göteborg för att kunna gå på olika saker, t.ex. vetenskapsfestival, Hanami i Botaniska, museum etc.
Ja, det finns bra sådana evenemangskalendrar att hålla span på! Så mycket kul, så lite tid…
Hur bra grej?? Mycket inspirerande, det här borde ni få pris för!