Jag börjar nästan varje morgon med en promenad längs “vår” hemmastrand Klong Dao och möter alla möjliga människor längs strandkanten. Vissa tar sig fram på egen hand, medan andra har olika typer av hjälpmedel för att komma framåt. Under våra två månader på plats har jag bland annat mött föräldrar komma dragande på dubbelvagnar med tvillingpar, en äldre man med rullator och en kvinna med kryckor.
Under några morgnar i rad noterade jag en tjej i rullstol som verkade vara på semester tillsammans med en kvinna (kompis eller släkting var min gissning). Jag blev glad av att se dem med varsin blomma bakom örat, badande i vågorna. De verkade ha ett så fint band mellan sig och utstrålade också glädje över att vara här på ett sätt som berörde mig. Efter ett par dagar vågade jag mig fram för att hälsa (har jag blivit min mamma!?), och sa ungefär precis det jag tänkte: “Hej, jag blir glad av att se er!”. Det öppnade upp för en lång pratstund, utbyte av både mejladresser och erfarenheter – och slutändan även flera konkreta tips som de tyckte att jag att kunde dela med mig av här på resebloggen.
Att resa till Thailand med funktionsnedsättning
De båda kvinnorna visade sig vara mor och dotter hemmavarande i Belgien, som just nu befinner sig på semester i Thailand. Dottern L är 28 år och har en medfödd hjärnskada/CP-skada som innebär att hon är rullstolsburen. Innan dottern föddes reste mamma S mycket och hade sett framför sig ett familjeliv fullt med äventyr. Så blev det, även om resorna numera kommer med vissa utmaningar. Båda två har längtat efter att resa till Thailand och i år var det äntligen dags! Faktum är att paret planerar att skriva en bok om sina reseerfarenheter framöver, de har samlat på sig ett helt gäng vid det här laget.
#1. Klong Dao på Koh Lanta
Jag mötte alltså L och S längs strandkanten på Klong Dao, stranden som ligger längst norrut på Koh Lanta. De valde att bo på en resort precis intill havet, vilket gör att S kan dra L:s rullstol ner till vattenbrynet. På Klong Dao blir sanden så pass hårt packad att det fungerar hyfsat att dra en rullstol i sanden ner till vattenbrynet. (Detta skiljer sig dock en del under dygnet beroende på ebb och flod.) Stränderna längre söderut är inte alls lika promenadvänliga, varken med eller utan rullstol. L kan hjälpa till en del med fötterna för att komma ur rullstolen och vidare ut i vattnet, men det kräver att S får stötta upp och hjälpa till. S berättar att hon regelbundet tränade på gym under ett år för att bli stark nog att kunna hjälpa sin dotter ut i vattnet. Tänk vilken fantastisk målbild med styrketräningen att få uppleva de där baden i Andamanhavet!
#2. Ao Nang och tips om FreeWheel
Innan S och L kom till Koh Lanta besökte de Ao Nang, Krabi, i södra Thailand. Här tipsar de om en schyst asfalterad strandpromenad (“boardwalk”) som fungerar fint för promenader med L:s rullstol. Promenaderna blir extra smidiga när de sätter på ett extra däck framme vid fotstödet, vilket ger mer stabilitet och underlättar framförandet av rullstolen. Däcket köper de från ett företag som heter FreeWheel Wheelchair Attachment.
#3. Baan Khaolak Beach Resort – tillgänglighetsanpassat hotell i Khao Lak
Efter besöket på Koh Lanta har L och S (efter många timmars research!) bokat ett hotell i Khao Lak de ser fram emot att besöka. Hotellet i fråga heter Baan Khaolak Beach Resort och anledningen till att de valde just det hotellet är att många av hotellets faciliteter är tillgänglighetsanpassade.
Baan Khaolak Beach Resort is one of the few wheelchair accessible beach resorts in Thailand. The ideal accommodation for disabled persons is that we are willing to see those who disabled are able to enjoy their holiday in Thailand-South, especially at real beachfront resort at the most beautiful beaches.
– Baan Khaolak Beach Resort
Hotellet i fråga har fått en hel rad utmärkelser genom åren, bland annat det prestigefyllda “Wheelchair Friendly Resort Award”. På hemsidan finns utförlig information om själva boendet (accessible accommodation) och specifika faciliteter på hotellet (accessible resort facilities), men också om lämpliga utflykter för personer med funktionsnedsättning (accessible excursion).
Läs mer om hotellet på deras hemsida Baan Khaolak Beach Resort.
#4. Tillgänglighetsanpassade taxibilar och thailändarnas mottagande
Rent transportmässigt menar S och L att Bangkok är överlägset tack vare tillgång till tillgänglighetsanpassade taxibilar. Här på Koh Lanta har det löst sig ändå eftersom thailändarna de har mött under resans gång har varit väldigt tillmötesgående och har gjort allt de kan för att skapa en bra vistelse åt både mor och dotter. Detta bekräftar också den bild jag har av Thailand och thailändare = människorna här är överlag väldigt vänliga, generösa och hjälpsamma på alla sätt och vis.
#5. Fler tips om att resa med olika typer av fysiska utmaningar
Vill du veta mer om hur det är att resa med olika typer av fysiska och psykiska utmaningar har jag tidigare publicerat fler inlägg i både blogg- och podcastform.
- Resa med rullstol: Att resa mot alla odds – intervju med den rullstolsburna äventyraren Aron Andersson
- Resa med diabetes: tankar och specifika tips från Peter Jihde
- Resa med barn som har autism/funktionsnedsättning/CP-skada: erfarenheter, tips och råd
Omslagsbild från Klong Dao, Koh Lanta. Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023. Fyll gärna på med fler tips om att res a till Thailand med funktionsnedsättning i kommentarerna om du har!