Close
Ett dygn på Österlen: Backåkra, Backagården och Löderups Strandbad

Ett dygn på Österlen: Backåkra, Backagården och Löderups Strandbad

Har du börjat planera önskelistan för stundande sommarsemester? Det har jag, och i vanlig ordning finns Skåne med på ett hörn. Den här gången står bland annat Dalby Söderskog nationalpark och The Lodge med på listan, men jag är tämligen övertygad om att det också blir en sväng till Österlen. Det brukar ju bli det!

roadtrip österlen

Jag älskar att köra runt under fluffiga sommarmoln och åkrar på båda sidan vägen, med siktet mot en av otaliga badplatser längs Sveriges sydliga kustremsor. Förra året gjorde jag flera resor till Skåne, där Österlen-varianten blev en av höjdpunkterna. Här kommer några tips jag gärna skickar vidare för dig som (liksom vi) planerar att spendera ett dygn på Österlen!

Att spendera ett dygn på Österlen: Örum 119, Backåkra, Backagården och Löderups Strandbad

#1. Hotell Örum 119

Till att börja med måste jag såklart slå ett slag för själva huvudanledningen till förra sommarens Österlenresa…

örum 119 österlen

… nämligen en övernattning på Örum 119. Själva infarten gör väl inte direkt något större intryck, men väl inne på gården väntar en boendeupplevelse som jag lätt utnämner till sommarens (och årets!) bästa.

Anledningen? Stilren inredning, vänligt bemötande, ofantligt god hotellfrukost och en genomgående känsla av småskalig elegans och lokal stolthet.

Det är väldigt fint att se den gamla skolan leva vidare i en annan verksamhetsform som innefattar allt från hotell till restaurang, glasskiosk, bageri och butik.

Läs mer: Örum 119 – recension av Österlenhotell med hög klass

Adress: Örumsvägen 119, 271 76 Löderup

#2. Dag Hammarskjölds Backåkra

Alldeles i närheten av Örum 119 ligger Dag Hammarskjölds Backåkra, en fridfull Skåne-oas där Sveriges före detta FN-generalsekreterare bodde under somrarna. Hammarskjöld lär ha älskat Österlen och specifikt Backåkra, en gammal gård från 1840-talet som han förvärvade 1957. Planen var att dra sig tillbaka här efter det ärofyllda uppdragets slut, men Hammarskjöld hann tyvärr omkomma i en flygolycka innan den drömmen blev verklighet.

dag Hammarskjöld backåkra österlen

Enligt testamentet tillföll Backåkra till STF (Svenska turistföreningen), men ägandet gick senare över till en stiftelse.

Idag är området ett uppskattat utflyktsmål bland både Skånebor och turister, inte minst under midsommarfirandet som brukar hållas på Backåkra.

En annan höjdpunkt i krokarna är den meditationsplats som upprättades till Dag Hammarskjölds minne. Här, mitt i landskapet omringad av kohagar, hålls inte helt oväntat en del vigslar men också barnvälsignelser.

Läs merhemsidan för Dag Hammarskjöld, Backåkra.

Adress: Backåkravägen 73, 271 77 Backåkra

#3. Löderups Strandbad

Från Backåkra promenerar vi vidare bort i kohagar och naturreservat ner mot Löderups Strandbad, en av Österlens oräkneliga strandpärlor längs havet. Inramningen av tallskog precis intill strandremsan i kombination med campingen i området gör att jag drar paralleller till Böda Sand på Öland.

Löderups strandbad österlen

Löderups Strandbad kan dock, till skillnad från Böda Sand, stoltsera med vyn bort över Ale Stenar som skymtar till väster om stranden där vi står och blickar ut över havet. Mäktigt!

Läs mer om Löderups Strandbad på deras hemsida.

Adress: Södra Strandbadsvägen, 271 77 Löderup

#4. Backagården, Löderup

Backagården, som ligger längs kustvägen mellan Ales stenar och Österlens vita sandstränder, är ett tips vi får från personalen på Örum 119. Vi åker hit för att äta lunch under välmående vinrankor på caféet…

…och njuter för fullt av miljön bland prunkande växthus och trädgårdar.

Backagården österlen fik

Under sommaren hålls det uppskattade liveframträdanden i växthuset, mer information finns på Backagårdens hemsida.

Adress: Östra Kustvägen 987, 271 77 Löderup

#5. Ale Stenar, Kåseberga

Under just den här resan nöjer vi oss med att spana på Ale Stenar på avstånd från Löderup Strandbad, men faktum är att jag aldrig kommer att tröttna på att gå upp på Kåseberga för att beundra den här skeppssättningen bestående av 59 rejäla stenar. Har du ännu inte varit där är det verkligen dags!

österlen tips

En av de bästa stunderna jag hittills har haft vid Ale Stenar är en flygtur över området med en gyrokopter. Det är sannerligen en upplevelse utöver det vanliga att se de maffiga stenbumlingarna från luften.

Läs mer: Att flyga gyrokopter över Österlen (och älska känslan!)

Adress: Killevägen 52, 271 78 Löderup


Vill du ha mer läsning om Österlen? Läs det här inlägget: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd. Omslagsfoto från Backåkra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close