Inlägget om att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland är ett reklamsamarbete med Tyska Turistbyrån.
I det senaste avsnittet av Att resa-podden spanar jag och Lisa en del om framtida resor, och hur resandet kommer att se ut när världen är redo för oss igen. Vi konstaterar att våra svenska favoriter alltid kommer att locka (tänk Thailand och Kanarieöarna). Vi lyfter också åter igen Tyskland som intressant resmål för svenskarna – särskilt de som bor i södra Sverige. Inför min egen 40-årsdag var norra Tyskland, och specifikt ön Amrum i förbundsstaten Schleswig-Holstein, ett av resmålen som lockade:
Min tyska Schwester (som vanligtvis bor i Berlin) spenderar massor med tid på Amrum, en ö med osedvanligt vackert ljus vid Tysklands nordkust. Hennes uppdateringar därifrån lockar och pockar, tänk att få spendera otaliga timmar på stranden med havet som slår in mot den vita sandstranden.
– Resfredag, mars 2020
Läs mer: Födelsedagsresan (och vad hände egentligen med Antarktis?)
Efter en inspirationsmiddag med Tyska Turistbyrån med tema Schleswig-Holstein för ett tag sedan blev jag ännu mer övertygad, och började prata med min man Tobias om möjligheterna att ta bilen och göra en roadtrip med familjen.
Läs mer: Nytt decennium (och nya drömmar, planer och mål?)
Det blev som bekant aldrig någon resa till Tyskland, vare sig med mina syskon eller min familj. Corona/Covid-19 kom emellan. Min research är dock inte förgäves! Det kommer en tid då vi kan resa igen, och då kommer mina planer att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland att sättas i verket. Här är några av anledningarna som lockar mig dit.
Om mina planer att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland
#1. Vad är Schleswig-Holstein och var ligger det?
Schleswig-Holstein är Tysklands nordligaste förbundsstat och gränsar till Danmark i norr, och flankeras av Östersjön och Nordsjön på varsin sida. Förbundsstatens smeknamn “Das Land zwischen den Meeren”, alltså “landet mellan haven” indikerar ett landskap med vattnet som gemensamt tema.
Förbundsstatens mest välkända större städer är Kiel och Lübeck, men dessa städer till trots har den här delen av Tyskland mest kommit att bli en genomfartssträcka söderut för oss svenskar. Ni vet, man kommer med färjan till Puttgarten och tar sig sedan så snart som möjligt ut på Autobahn för att åka vidare. Jag känner själv igen beteendet! Nu vet jag bättre, och kommer nästa gång jag reser hit att uppleva mer av det platta landskapet, närheten till vattnet, de söta småstäderna, konstlivet och framför allt öarna. Det okuperade landskapet gör sig dessutom väldigt bra för cykelsemester.
Förbundsstaten Schleswig-Holstein är uppdelad i elva distrikt (“Kreise” på tyska). Jag har hört allra mest om Nordfriesland i norr, förmodligen eftersom öarna jag helst vill resa till ligger i detta upptagningsområde.
#2. Öarna Sylt, Amrum, Föhr och Halligen
Det som lockar mig allra mest med att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland är alltså öarna längs den nordvästliga kusten i Nordhavet; Sylt, Amrum, Föhr och Halligen.
Jag har alltid, och kommer alltid, att romantisera ö-livet, och har hört att öarna i norra Tyskland erbjuder minnesvärda promenader längs havet, vackra solnedgångar och ett bekymmersfritt strandliv.
SYLT
Sylt, den nordligaste ön, får väl sägas vara Nordtysklands svar på Gotland – och av de nordtyska öarna verkar det också vara den här som är mest välkänd för oss svenskar. Den fyra mil långa ön och dess inbjudande sandstrand är otrolig vacker, och precis som Gotland lockar Sveriges överklass lockar Sylt Tysklands motsvarighet (ön kallas för övrigt “German Hamptons”).
Som barnfamilj hade vi gärna planerat in ett besök på Sylt Aquarium (vi tyckte mycket om Havets Hus i Lysekil, intressant och roligt för barnen att få se fisk från området på nära håll), gått till badhuset Sylter Welle (en stor vattenrutschkana lockar alltid våra barn, oavsett om havet ligger i närheten!), och definitivt vandrat ute på Ellenbogen – ett näs som bjuder både på vackert landskap och en möjlighet att bocka av Tysklands nordligaste punkt!
Boende då? Hade vi haft en maxad resebudget hade jag bokat in i vart fall en natt på Severin’s Resort & Spa i Keitum, ett lyxigt hotell med skyhöga recensioner. Ett annat snällare alternativ för plånboken, som ser både ombonat och hemtrevligt ut, är pensionatet Landhaus Severins.
AMRUM
Hela idén att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland började med uppdateringar från min tyska extrasyster från “hennes” paradisö. Bilderna jag har sett härifrån är hänförande vackra, och i samband med soluppgång och nedgång verkar ett speciellt ljus lägga sig över ön. Här är tempot och stämningen lugnare än på Sylt, och den vita stranden lär vara silkeslen.
Här hade ett givet stopp varit Amrumer Leuchtturm, för beundra (och föreviga!) öns bildsköna fyr. Vi hade också hyrt cyklar för att ta oss runt på cykellederna, men mest av allt hade vi promenerat – för den här ön verkar göra sig bäst till fots. Våra barn hade kunnat spendera hela dagarna med att leka i sanden. Fikat hade vi också gjort, bland annat på Café Schult i Norddorf och Friesencafé i Nebel. Boende då? Kanske på Seemannsbraut Fruhstuckshotel Amrum, det ser trevligt ut.
FÖHR
Sydöst om Sylt ligger Föhr, 12 km lång och 6 km bred, och därmed den näst största ön i Nordsjön. Även här lockar strandliv, men också de många pittoreska små byarna och fokusen på konst (det går att uppleva konstrunda både med buss eller cykel).
Här hade vi checkat in i ett gulligt vitkalkat fritidshus nära stranden, gått på Museum Kunst der Westkueste (som håller hög internationell klass!), hyrt cyklar för att se oss omkring och givetvis fikat tyska bakverk på Kleine Sünden Föhr.
HALLIGEN
Halligen är samlingsnamnet för en intressant samling mindre öar som har uppstått i samband med stormfloder.
De här öarna översvämmas vid högvatten, vilket innebär att bebyggelsen ligger på konstgjorda kullar. När tidvattnet rullar in syns med andra ord bara husen sticka upp, medan resten av landskapet ligger under vatten. Tyskland har tio halligar, samtliga ligger i det fascinerande och UNESCO-upptagna världsarvet Nationalparken Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer – för oss svenskar känt som “Vadehavet”.
Jag utgår från att hela familjen hade gillat både vidder och vyer och framför allt varit förundrade av ebb- och flodleken som utspelar sig här var sjätte timme. Öarna är förbundna med både varandra och med fastlandet genom en smal banvall, vilken kan trafikeras med små motorvagnar. Vi hade checkat in på den största av Hallig-öarna, Hallig Hooge. Här hade jag bokat in oss på ett av de typiskt nordfrisiska hus med “Reetdachhaus” alltså halm/stråtak – förslagsvis det här fina huset omgivet av en stor fruktträdgård!
#3. Att resa till Schleswig-Holstein
Om, eller snarare när, våra planer att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland går i lås kommer vi att resa med bil, och har då tre alternativ att välja på: 1) färja mellan Göteborg-Kiel 2) färja Rødby-Puttgarten eller 3) landvägen ner genom Jylland. Jag hade gärna haft minst ett par veckor tillgodo, för att hinna uppleva landskapet utan att behöva stressa oss igenom resan. I den bästa av världar hade vi hunnit med alla öarna under en och samma resa, men jag tror det är rimligare att satsa på ett par under en och samma resa.
Är du nyfiken på fler resmål i norra Tyskland? Fler tips och massor med inspiration finns på Tyska Turistbyråns hemsida.
Inlägget om att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland är ett reklamsamarbete med Tyska Turistbyrån. Omslagsbild: sunrise at Lighthouse List East on Sylt (samtliga bilder från Shutterstock).
4 comments
Vadehavet är en annorlunda upplevelse. Det fortsätter ju både norrut till Danmark och sydväst in i Nederländerna, med långa låga sandöar. Jag vill också tipsa om ytterligare sätt att åka till Tyskland, eftersom det ofta kommer frågor om det i olika sammanhang, tex facebookgrupper. Jag bor sen några år i Nederländerna, så vi har testat en del. Vår bästa väg är via Malmö till Travemunde, med Finnlines. Det är en fraktfärja, så det finns ingen fancy restaurang eller butik, men hytterna är fräscha och lika som på alla färjor. Detta är oftast det billigaste färjealternativet. Man kan också åka med TT-line från Trelleborg till Travemunde, eller Rostock. Alla dessa har både natt-och dagfärjor, vi tycker det är praktiskt att åka över natt, det passar våra tider.
Ja, Vadehavet är en sådan plats jag verkligen hoppas kunna få uppleva framöver! Bra tips med Finnlines, kikade lite på dem i höstas – har vänner som tydligen åker med dem en del. Bra tips ovan, det uppskattas. Tack!
Åh, vill dit!
Vi åker tillsammans!??