Close
Resa aktivt: så reser jag, hur reser du?

Resa aktivt: så reser jag, hur reser du?

Det senaste podcastavsnittet ägnade vi åt ämnet ”att resa aktivt”. En gemensam nämnare för mig och min poddkollega Lisa verkar vara att vi gärna utmanar oss själva under våra resor (även om Lisa är betydligt modigare än mig när det handlar om skidbackar).

I avsnittet om att resa aktivt fick vi nöjet att gästas av Sara Rönne som har gjort sig känd över hela Sverige genom bloggen Träningsglädje. Det här energiknippet springer, cyklar och skidar sig igenom livet och var ett självklart val för oss att ha med i podcasten för att diskutera ämnet aktivt resande. I slutet av inspelningen passade jag och Lisa på att ställa några snabba frågor om vilka aktiviteter Sara föredrar på resande fot, vilket gjorde mig sugen på att skapa en personlig lista med ungefär samma upplägg.

Att resa aktivt:

#1. SNORKLA, ja/nej

koh_haa

Absolut! Jag passar på att snorkla så fort jag har möjlighet, jag älskar känslan att ha kontroll samtidigt som jag får insyn i en helt ny undervattensvärld. Konstiga fiskar, färgglada koraller och en känsla av tyngdlöshet- perfekt aktivitet som jag gärna ägnar mig åt. Bästa snorklingen någonsin? Karibien, Filippinerna och Thailand står högt upp på listan.

#2. DYKA, ja/nej

Snorkla ja, dyka nej. Varför? När jag snorklar har jag ändå kontroll på läget – men under mina två provdyk i Stora Barriärrevet/Australien kände jag mig livrädd precis hela tiden. Kanske har jag inte gett dykningen en ärlig chans, men så får det vara ett tag till. (Kanske kommer jag på andra tankar i anslutning till fyrtioårskrisen!?)

#3. VANDRA, ja/nej

Ja, ja och åter ja, ges chansen att vandra så tar jag den – även om jag kan bli betydligt bättre på att göra det oftare. En av mina finaste naturupplevelser någonsin här i Sverige var en vandring på Kungsleden tillsammans med mina kusiner och min morbror. Tält, triangakök, nakenbad, svenska fjäll och en total känsla av frihet – det gör jag gärna om! En annan svårslagen vandring är givetvis Inkaleden i Peru, där jag kände ständig tacksamhet över att få uppleva en sådan dröm.

#4. SPRINGA, ja!/nej

träningsresor

Löpning är det absolut enklaste sättet att uppleva ett nytt land under enklaste möjliga förutsättningar. Ett par löparskor (som jag brukar ha på mig under resten av resan också) och någorlunda anpassade träningskläder är allt som behövs. Mina bästa löpturer någonsin gick av stapeln i Cornwall, England och i de schweiziska alperna. Sällan har jag känt mig mer levande än där!

#5. ÅKA SKIDOR, ja/nej/nja…

skidor

Jag har så blandade känslor inför det här med skidor. Ser jag en skidbacke får jag hjärtklappning (dessvärre inte i positiv bemärkelse). Däremot kan jag uppskatta ett pass med längdskidor, även om jag typ grät mig igenom Tjejvasan för några år sedan. På min bucketlist #100resmålattnå har jag plitat ner: Åka orädd ner för en skidbacke, må det vara i Sverige eller någon annanstans. En dag ska det hända!

#6. CYKLA, ja/nej

cykla

Jag gillar verkligen att cykla och grämer mig fortfarande över att jag inte fick åka med mina syrror på den där cykelsemestern till Gotland för eviga evigheter sedan. Jag fick min revansch genom att så småningom cykla Tjejvättern – ett lopp jag njöt av från början till slut. Jag skulle älska att dra iväg på cykelsemester till Danmark (eller kanske Frankrike?) framöver.

#7. PADDLA, ja/nej

paddla

Jag var iväg på flera kanothajker när jag var yngre och gillade verkligen konceptet. En av min och Tobias mest lyckade dejter var några dagar på Emån i Småland. Tält, kanot 0ch korv över öppen brasa = bra ingredienser för en aktiv semester!

#8. RIDA, ja/nej

nya zeeland

Alltså, hade min man inte varit superduperallergisk mot hästar hade jag sett till att sätta både mig och min dotter Julia på ridskola här i Nynäshamn. Jag älskar hästar! En oförglömlig upplevelse på resande fot var ritten med en av hästarna som var med i inspelningen av Sagan om Ringen på Nya Zeeland (vilket i och för sig inte är något att skryta över med tanke på att de flesta nya zeeländska hästar verkar ha figurerat i den filmen på ett eller annat sätt).

#9. SIMMA, ja/nej

Jag spenderade en hel sommar i Upstate New York som badvakt och fick genomgå en massa tuffa simtester för att bli godkänd. På något sätt klarade jag mig igenom de där testerna, vilket innebär att steget att träna och genomföra Vansbrosimmet (tjejvarianten) flera år senare inte var så långt. Att jag är en riktig badkruka är en helt annan historia.

#10. HOPPA FALLSKÄRM ja/nej

 

fallskärm

Ges möjlighet till äventyr är jag inte sen att haka på, i Nya Zeeland bestämde jag mig för att övervinna min höjdrädsla och kasta mig ut från ett flygplan över Lake Tahoe. Endorfinerna rusade – jag kände mig hög flera dagar efteråt!

Så här lyssnar du på hela avsnittet ”Att resa aktivt”:

att resa aktivt

Vill ni höra oss prata aktiva resor i synnerhet och att resa aktivt till Åre i synnerhet rekommenderar jag er att lyssna på det senaste avsnittet av Att resa-podden! Ett stort tack till Sara Rönne som ville vara med som gäst!


Det aktuella avsnittet sponsras av Holiday Club Åre. Använd kampanjkoden ”attresapodden” och få 30 procent rabatt på din bokning på träningshotellet Holiday Club Åre under hela maj och juni. Bokningarna gör ni på www.holidayclub.se.

3 comments

  1. Visst kan det vara kul att göra aktiva saker på resan! Nu när vi var på Malta blev det dykning (för Peter, jag vill inte), mountainbike och klättring! Kul 🙂 Annars är min favorit att rida häst tror jag!

    1. Känns som aktiviteter jag skulle kunnat testa allihop, vilken rolig resa ni verkar ha haft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close