Close
Att göra i Amsterdam: Restipsen för en lyckad weekend

Att göra i Amsterdam: Restipsen för en lyckad weekend

Det råder inte brist på saker att göra i Amsterdam. Den här staden tycks vara Nederländernas motsvarighet till Stockholms ”Söder”. Trendiga butiker, caféer med ett brett ekologiskt utbud och unga hipsters med pimpade cyklar. Lägg till ett gäng kanaler, unik arkitektur och hinkvis med färgglada tulpaner så får ni receptet på en lyckad weekend.

tulpaner amsterdam

Att göra i Amsterdam

1. Gå på tulpanjakt!

I mitten av april slår Nederländernas tulpanfält ut i full blom. I centrala Amsterdam är det inga tulpanfält att tala om, däremot gör naturligtvis nationalblomman avtryck även här. Tulpanlökar är en perfekt present att köpa med sig hem. Vi slår till på ett par påsar vars omslagsbilder visar tulpaner jag bara trodde fanns i fantasin (om de sen slår ut i blom hemma i Sverige är en annan historia). För att shoppa loss kvalitetslökar rekommenderas den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt som ligger vid Singelkanalen mellan broarna Koningsplein och Muntplein. Vill du se riktiga tulpanfält kan du tåget från Amsterdam till Den Helde för att åka genom tulpanerna i provinsens norra del.

SONY DSC

Amsterdam

2. Häng i Vondelpark

Hotellet vi bor på ligger bredvid en av Amsterdams ögonstenar. Vondelpark är vacker och inbjudande. Amsterdamborna verkar själva vallfärda hit och självklart kommer de cyklandes. Oavsett om du tar med dig joggingskorna eller en picknickkorg, eller kanske båda, kommer du att trivas i denna grönskande oas mitt i staden.

SONY DSC

pommes

3. Ät, drick och var glad!

I Amsterdam finns något ätbart för alla smaker och plånböcker. Jag reagerar för och imponeras av det stora ekologiska utbudet. Finns möjligheten tycker jag absolut att du ska kika in på matbutiken Marqt som verkar vara Nederländernas motsvarighet till det amerikanska Whole Foods. Här hittar man ekologiska och fräscha varor i alla storlekar och utformanden. Vi ser också att många Amsterdambor plockar med sig en ekovänlig macka eller en soppa från den lilla butiken Stach som ligger på Nieuwe Spiegelstraat 52.

För mig som älskar bagels är lyckan gjord när jag hittar Bagels & Beans, som finns på flera ställen i Amsterdam. Jag föredrar den på Van Baerlestraat 40, som är lite lugnare än de andra. Det vore väl också tjänstefel att inte nämna strutarna med syndigt feta pommes frites som med fördel äts med en stor klick majonäs. Dessa omåttligt populära ”vlaamse frite” säljs lite varstans längs Amsterdams gator.

att göra i amsterdam

4. Hyr en cykel

Visst har jag hört att ”alla” cyklar i Amsterdam – och det är sannerligen ingen överdrift. Alla cyklar verkligen, och snabbt går det. Amsterdam kan självklart också upplevas till fots, men för att göra det med livet i behåll får man se sig om över axeln både en och två gånger innan man går över en gata.

Själva hoppar vi över cyklarna den här gången (både jag och mitt resesällskap är gravida och tar det säkra före det osäkra) och slår oss istället ner på en bänk i solen. Där sippar vi på varsin kall dricka och tittar förundrat på de olika cykelekipagen som susar förbi. Vi ser nyblivna föräldrar med sina små bebisar i bärsjal, cyklister med hundar på pakethållaren och lådcyklar lastade med i stort sett hela hushållet. Cykelhjälmar är dock betydligt sällsyntare, vilket känns märkligt för en trafikpolisdotter som jag själv.

att göra i amsterdam

5. Besök Anne Franks museum

En sak som bör vara obligatorisk att göra i Amsterdam är att besöka Anne Franks museum på Prinsengracht 237. När vi kommer dit ringlar sig kön lång, och då har vi ändå stigit upp i ottan för att vara på plats en dryg timme före öppningsdags. Anne Franks historia lockar med all rätt besök från hela världen.

För ett par veckor sedan var det exakt 70 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades från Röda Armén. Vi får aldrig ALDRIG glömma det som hände där. För den som besöker Amsterdam borde ett besök på Anne Franks museum vara obligatoriskt. Under två år gömde sig Anne och hennes familj i annexet till byggnaden som nu är museum. Det går en rysning genom kroppen när jag sakta går igenom rummen där Anne och hennes familj höll sig gömda från omvärlden. Det är omöjligt att föreställa sig den ångest och rädsla de måste ha utstått under så lång tid tills de slutligen blev upptäckta.

Ett bra tips för att undvika köerna är att  förboka biljetter online för en specifik tid, alternativt besöka museet sen eftermiddag/tidig kväll. Inträdet kostar 9 euro för en vuxenbiljett.

amsterdam att göra

att göra i amsterdam

6. Njut av arkitekturen

För den som är intresserad av arkitektur har ni definitivt valt rätt resmål. Amsterdams kanaldistrikt är numera upptaget på UNESCO:s lista över världsarv. Många av byggnaderna är sneda och vinda vilket bidrar till känslan av att varje hus bär på en unik historia. Längs ringen av Amsterdam ligger ovanligt många smala hus. Ett av de mest kända är huset med adress på Singel 7 (inte huset på bilden). Detta leksaksliknande hus, vars bakre fasad endast mäter en meter, brukar föräras titeln ”det smalaste huset i världen”.

I am Amsterdam

Fler tips på saker att göra i Amsterdam:

 • Platser värda att besöka: Museumplein, det stora torget som den svenske landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson har varit med och utformat, är absolut värt ett besök. Ni får heller inte missa Spiegelkwartier med dess otaliga konstgallerier och mysiga butiker. Har ni tid över rekommenderas en båttur på någon av alla otaliga kanaler. Ett annat tips är att besöka en av Amsterdams åtta väderkvarnar.
 • Shopping: Min resa är inte inriktad på shopping, men jag kan ändå inte låta bli att snegla på skyltfönsterna som lockar med de senaste trenderna. P.C. Hooftstraat är lyxgatan no 1 och stoltserar med de flesta lyxmärkena. Är du mer marknadstypen får du inte missa Albert Cuyp-marknaden som har uppemot 300 marknadsstånd.
 • Boende: Efter att ha googlat runt ett tag fastnar jag och mitt sällskap för det trendiga designhotellet Piet Hein, vilket visar sig vara ett bra val. Hotellet är fräscht, priset överkomligt, hotellfrukosten riktigt bra (ett av mina viktigaste kriterier) och läget centralt.

Saker ni gärna kan hoppa över att göra i Amsterdam: 1) inhalera suspekta ångor utanför stadens otaliga coffeeshops 2) beskåda de levande och extremt lättklädda skyltdockarna i Red Light District. Vidrigt om ni frågar mig. Samtidigt kan jag liksom inte låta bli att gå mot dessa gator och kika lite från avstånd. Dubbelmoral? Absolut.

9 comments

 1. Inspirerande inlägg 🙂 Pommesen ser god ut 🙂 flytande blom marknad?! 🙂

  1. Tack Katarina! De där pommesen var riktigt, riktigt goda! Japp, flytande blommarknad, blommorna säljs från flytande pråmar vid kanalen.

 2. Jag älskar Amsterdam, trevliga tips! 🙂

  1. Tack Emma! Ja, Amsterdam är klart värt ett besök. Perfekt för en weekend!

 3. Vilka härliga tips! Tack snälla du! Kram

  1. Tack Lina. Hoppas att ni kommer i väg på en härlig weekend!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close