Du har säkert varit en av de där resenärerna själv, en som suckar och himlar med ögonen när du upptäcker att medpassageraren bredvid dig kommer släpande på en bebis. Du som precis hade sett fram emot en härlig långflygning utan en massa störningsmoment!
Livet går sin gilla gång och en dag kanske du sitter där själv med en liten i knät. Låt inte suckande medpassagerare hindra dig från att uppleva världen med en bebis som resesällskap. Världen ligger öppen för både stora och små. Här är några tips för att underlätta dig som planerar att flyga med en bebis.
Flyga med en bebis: fem tips för att underlätta flygresan
#1. Planera ditt handbagage
Att flyga med en bebis går lättare om du har en plan och är väl förberedd. Checklistor ska inte underskattas, de kan göra livet betydligt enklare för dig. Ett handbagage med många fack är en fördel, så att du slipper extra stressmoment när allt tycks ligga i en enda röra. Saker som alltid finns i mitt handbagage är:
Extrakläder: till både mig och bebisen. En bajs/kiss/kräkolycka är väl snarare regel än undantag. Dessutom skiftar temperaturen rejält på flyget, så lager på lager principen brukar aldrig kunna bli fel.
Blöjor: hellre för många än för få, våtservetter och blöjpåsar. Att lämna en bajsblöja på toaletten utan att försluta den i en påse är ingen höjdare för varken personal eller medpassagerare.
Nappflaska, färdigdoserat vällingpulver, bebismat, haklapp + egen sked.
Favoritleksaker och böcker, gärna i en egen tygpåse.
Filt: Det kan stundtals bli ganska kallt inne i planet, glöm inte ta med en gosig filt!
#2. Investera i en bärsele
Det finns få saker som inger lika mycket lugn hos både mig och min bebis som att ha den lilla i en sele på bröstet. Dessutom är det näst intill nödvändigt att att ha händerna fria för att rota efter passet i väskan eller dubbelkolla flygbiljetten för tusende gången. (För jag är väl inte den enda som kollar biljetten otaliga gånger, trots att jag egentligen vet vad det står där?) Den bästa bärselen vi har provat kommer från märket ErgoBaby.
#3. Boka en barnkorg
En barnkorg (även känd som baby bassinette/baby cot) är en liten resesäng som fästs på väggen framför dig och fungerar bra upp till ca ett års ålder. Denna plockas bort under start och landning. En långflygning utan en barnkorg kan bli tuff, både för liten och stor. Se till att boka i förväg eftersom det finns ett begränsat antal av dessa resesängar.
Var dock uppmärksam på att det inte är säkert att du är garanterad en barnkorg, trots att du har betalat extra för ett “spädbarnspaket” när du bokar resan via en reseförmedling. Reseförmedlaren kan inte gå i god för att flygbolaget garanterar dig en barnkorg. Mitt tips för att underlätta när du ska flyga med en bebis är därför att du hör av dig direkt till det aktuella flygbolaget och kollar upp vad som gäller.
#4. Res med rätt förväntningar
Hur ofta jag än flyger är en längre flygresa tillsammans med en bebis ett stressmoment för mig, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men det gäller också att skapa rätt förväntningar på resan. Packar du ner ett par pocketböcker som du räknar med att läsa klart under flygresan blir du förmodligen besviken. Att resa med en (vaken) bebis är som att springa ett långlopp – det kräver koncentration och prestation! I våras reste jag till Taiwan tillsammans med en kompis som hade en jämngammal dotter. Det kan jag verkligen rekommendera. Vi hade samma förväntningar på resan och kunde dessutom hjälpas åt.
#5. Boka en hotellnatt
Många timmar på resande fot kan gå hur bra som helst, men det kan också bli en mardröm. Har ni en flight med flera byten och mycket tid mellan bytena kan det absolut vara en idé att ta in på hotell och samla nya krafter inför nästa resa. När vi flög hem från Taiwan delade vi upp resan i två etapper. Först Taipei – Peking där vi tog in på hotell, för att nästa morgon utvilade hoppa på flyget från Peking – Stockholm.
Flyger ni tidigt på morgonen kan det också vara kul och smidigt att smygstarta semestern genom att sova på ett hotell i nära anslutning till den flygplats ni flyger i från.
Visst kan flygresan bli katastrofal, trots både perfekt packat handbagage och tillgång till en barnkorg. Men det blir bättre, jag lovar! Min värsta flygupplevelse hittills var när min son, då runt ett år, gallskrek hela vägen från Skavsta – Edinburgh. När vi kom fram var vi helt slut, både han och jag, men resten av semestern blev jättefin. Fler tips hittar ni under kategorin Resa med barn. Foto: Pernilla Förnes.
Nu har jag ju aldrig åkt någon långflygning med barnen men några kortare med båda två utan någon annan vuxen med. Jag log lite när jag läste det där om att kolla biljetten massor med gånger och att det är smidigt att ha bebisen på magen. Igenkänningsfaktor på det 🙂 Det blev knepigare när båda ville gå/springa 🙂
Hälsningar Linnea i Bayern
11 comments
Nu har jag ju aldrig åkt någon långflygning med barnen men några kortare med båda två utan någon annan vuxen med. Jag log lite när jag läste det där om att kolla biljetten massor med gånger och att det är smidigt att ha bebisen på magen. Igenkänningsfaktor på det 🙂 Det blev knepigare när båda ville gå/springa 🙂
Hälsningar Linnea i Bayern
Linnea, våra stora barn är nu 5 och 7 år – jag får anlita dem som superbarnvakter när vår lilla blir stor nog att gå och springa! 🙂