Vår midsommarhelg på Närsholmen visar sig bli en av våra bästa midsomrar någonsin. Den gotländska heden brinner av blåljus, vågorna skvalpar in och den blinkande fyren utanför köksfönstret inger en bekant känsla av trygghet och barndom. Här kommer en recension av vårt boende på STF Närsholmen Fyr & Logi som vi besökte i juni 2023.
STF Närsholmen Fyr & Logi: en recension
Plötsligt händer det! Strax innan skolavslutningen klickar jag för en gångs skull in på ett av miljoner nyhetsbrev i mejlboxen, vilket visar sig leda till en fullträff i semesterplaneringen. Jag gissar att rubriken i mejlet från STF (Svenska turistföreningen) lockar lite extra och jag vågar knappt tro mina ögon när ett familjerum står ledigt över midsommarhelgen. Vi bokar färja med bilplats i samma veva och några veckor senare rullar vi in på grusvägen mot Närsholmen.
#1. Läge, känsla och allmänt om STF Närsholmen Fyr & Logi
Att se konturerna av fyrplatsen på avstånd känns lite som att se en hägring. Är det på riktigt…
… eller har vi hamnat någonstans på den afrikanska savannen? För visst går det att dra sådana paralleller till denna väderbitna hed där de ensamma enarna och tallarna ser ut att höra hemma på världskartans sydligare breddgrader.
Men just här, längst ut på en udde på sydöstra Gotland, ska vi alltså checka in i ett gammalt fyrvaktarhus inramat av en vacker kalkstensmur med När fyr som närmsta granne. För en gångs skull överträffar omgivningarna och miljön de bilder jag har sett från platsen.
Ljuden av fågelsång utmärker sig – visslande, pipande, skorrande och kraxande. Det kvittras, sjungs och lockas i alla möjliga och omöjliga oktaver, allt ackompanjerat av vågskvalp. Vi har uppenbarligen hamnat mitt i naturens egen symfoniorkester.
Platsen utsågs som naturreservat redan 1986, vilket bland annat innebär att du inte får vistas inom djurskyddsområdet under tiden 15 mars – 15 juli och att det är förbudet att framföra motordrivet fordon utan tillåtna körvägar.
Läs mer om vilka föreskrifter som gäller för Närsholmen på Länsstyrelsen Gotlands hemsida.
#2. Allmänna utrymmen på STF Närsholmen Fyr & Logi
Det finns tre rum att hyra i den gamla fyrvaktarbostaden, därutöver gemensamt kök och vardagsrum. Toalett + dusch samt två torrdass finns i en separat byggnad ute på gården. Under vår vistelse får vi dela huset med två sällskap: en ensam cyklist samt en mamma + hennes son i tjugoårsåldern. Ingen av dem gör särskilt mycket väsen av sig.
Låt oss ta en titt på hur det ser ut inne i huset! Om du går in i den lilla farstun och går vänster…
…väntar ett gemensamt allrum med en soffgrupp. Dörren i vardagsrummet leder in till ett av tre sovrum. Går du istället rakt fram i huset (sett från farstun) hamnar du i det andra sovrummet.
Går du mot höger från entrén väntar bostadens kök. Här välkomnas vi av sommarblommor och planscher på väggarna. Dörren in till vårt sovrum skymtar på bilden ovan. Vår familj hänger mest i köket och i sovrummet…
… och ute, förstås. Allt annat vore dumt med den här miljön utanför knuten.
Dusch och toalett samt två torrdass ligger alltså i en närliggande byggnad några steg från huvudbyggnaden. För att komma in krävs en nyckel som hänger på en krok i köket. (Hänger den på sin plats vet du att toaletten är ledig.) Det är inte optimalt att dela en toalett/dusch på två andra sällskap som du inte känner, men visst fungerar det.
#3. Vårt rum på STF Närsholmen Fyr & Logi
Inredningen i vårt sovrum känns ungefär som en sommarkaramell av barndomsminnen. Fladdrande gardiner, torkade eterneller och ett rejält linneskåp.
Det finns en dubbelsäng och en bäddsoffa (totalt fyra sängplatser) som passar perfekt till vår familjekonstellation som under resan består av två vuxna och två barn i åldrarna 8 och 14.
#5. När fyr
När fyr byggdes efter en hemställan till kungen från landshövdingen i slutet av artonhundratalet för “förbättring av fyrbelysningen på Gotlands sydöstra kust.” I förslagen fanns två alternativ, antingen bättre ljusstyrka i befintlig fyr vid Faludden – eller en ny fyr utanför Ronehamn.
Kungen godkände det senare, vilket ledde till att vi idag kan beskåda den här rödvita och 16,3 meter höga skönheten på Närsholmen med byggår 1872. Fyren blev elektriskt driven samt automatiserad 1961.
#6. Frågor om Närsholmen och bra att tänka på
Var ligger STF Närsholmen Fyr & Logi? Fyrboendet ligger på Närsholmen, som i sin tur ligger sex kilometer utanför den lilla orten När på Gotland. Det tar drygt en timme med bil från Visby. Det är enklast att ta bilen hit, men faktum är att en av gästerna som bodde i huset tillsammans med oss cyklade från Visby.
Vem äger STF Närsholmen och vem driver det? Fyrplatsen vid När ägs av svenska staten och själva fyren förvaltas av Sjöfartsverket. Fyrvaktarbostaden förvaltas i sin tur av Statens fastighetsverk. Boendet drivs idag av paret Gry och Martin, som numera bor permanent på ön. Vår incheckning går smidigt och Martin är väldigt behjälplig trots att han står mitt i midsommarförberedelserna när vi är på besök.
Hur är det med dagsbesökare? Dagtid kommer det en strid ström av bilar på utflykt. Besökarna kikar på fyren, fotar, promenerar och har picknick. Ett fåtal av dem klampar in i köket, vilket kan vara “risken” om ytterdörren lämnas öppen. Inget illa ment, då de aktuella sällskapen inte verkar förstå att huset hyrs ut till boende. Framåt eftermiddagen sänker sig åter lugnet över området och vi går ensamma på våra promenader längs havet.
Nyckel till toaletten och tjatiga dagsgäster. Någon enstaka dagsgäst försöker enträget tigga om toalettnyckel till toaletten, men vi har fått stränga order om att hänvisa till bajamajor i närheten. Avloppet är inte anpassat för folkmassor – tänk därför på att inte dela ut nyckel till “dagsgäster” som kommer på besök.
Går det att bada? Våra barn hävdar bestämt att det går att bada överallt, även nedanför fyren. Stränderna består av kalksten och sand vilket känns ganska “stökigt” för fötterna.
Hur bokar jag? Bokning sker via STF:s hemsida. Tänk på att du får om du är medlemsrabatt på boende om du blir medlem i STF.
Vad kostar det att bo på Närsholmen? Vi betalar totalt 3390 kr för två nätter (för två vuxna och två barn). I detta pris ingår sänglinnen, handdukar och avresestäd. Vi har med oss egen mat som vi lagar i det gemensamma köket.
#7. Fler tips på utflykter på Gotland
- Sommarsemester på Gotland – Närsholmen, Ljugarn och Sudret
- Stora Karlsö utanför Gotland: sommarens bästa utflykt!
- Familjeresa till Högklint, Visby och Fårö
- Allmänna tips om att resa till Gotland med barn
Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver.
2 comments