“Den lilla ön med de stora upplevelserna.” Det är väl förvisso Visingsö som är känd för en sådan klyschig slogan, men Stora Karlsö utanför Gotland skulle kunna beskrivas i liknande ordalag. Denna lilla och vilda ö känd för sitt rika fågelliv ligger 6,5 km sydväst utanför den betydligt större och välkända Gotlänningen.
Jag har varit nyfiken på Stora Karlsö ett bra tag, och ännu mer sedan jag läste den här fina guiden om ön på Annas reseblogg. Hela ö-grejen fascinerar mig, allra helst sådana varianter utan broförbindelse. Det är något speciellt med vetskapen om att besöka en plats som ligger utan fysisk koppling till fastlandet. Otillgängligheten liksom? Att inte kunna komma och gå som jag vill, utan att först behöva vänta. Vänta på båten, vänta på min tur att kliva på och därefter vänta på silhuetten av en ö som tornar upp sig. Därefter är det fritt fram för vågor, vind, fyrar och ofta unika naturupplevelser tack vare avskildheten. (Partyöar i Thailand och Grekland göre sig icke besvär, tack så mycket.)
Jag hinner knappt stiga av fartyget i Norderhamn innan jag nöjt kan konstatera att det här är precis vad jag önskar mig av en dagsutflykt. Strålande sol på en för mig outforskad plats med en ryggsäck alldeles lagom tung av systemkamera, baddräkt, handduk, fika och vattenflaska.
Stora Karlsö på Gotland: tips och inspiration inför ditt besök
Jag besöker Stora Karlsö under midsommarhelgen 2022, två dagar efter självaste midsommarafton. Jag blir skjutsad till Klintehamn (som i sin tur ligger en halvtimmes bilresa söder om Visby) av min familj. De vill hellre hänga vid en pool i Tofta än att åka till en karg ö som är känd för sitt fågelliv. Det är en win-win för alla inblandade, även jag är övertygad om att resten av familjen också skulle ha uppskattat en dag på Stora Karlsö!
Jag har förbokat biljetter på webbsidan för Stora Karlsö kvällen innan, och går till den lilla kassan vid Klintehamn för att byta min bokningskod mot ett fysiskt “färdkort” som behövs för att åka över. Fartyget heter M/F Stora Karlsö och gör under den här tiden på året ett par turer fram och tillbaka varje dag.
Själva båtresan över tar drygt 30 minuter. Vissa turer stannar fartyget även vid Lilla Karlsö, vilket innebär 10 minuter extra restid. Jag väljer en dagsutflykt med avgång 11:30. Det finns möjlighet att sitta inne, men också utomhus längst bak i fartyget. När de branta kalkstensklipporna tornar upp sig vet vi att vi snart är framme!
Vi är en brokig skara besökare som kliver på fartyget i Klintehamn, allt från lokalbor som bor nästgårds till ett par holländare i full friluftsmundering. Stora Karlsö är ett uppskattat utflyktsmål på Gotland, hit reser personer i alla möjliga åldrar och nationaliteter. När vi kliver båten av möts vi av ett par fågelskådare på stranden…
… och på en av fiskebodarna hänger en whiteboard klottrad med diverse naturobservationer från ön. Här läser jag om arter som jag inte ens visste fanns. Sommargylling till exempel, vilket jag efter en snabb googling kan konstatera är en stilig svartgul fågel som är starkt hotad i Sverige.
På fartyget har vi fått förhållningsorder om att vid landstigningen samlas vid flaggstången utanför restaurangen för ett kort informationsmöte som hålls av öns tillsynsman. Vi får tydliga riktlinjer om vad som gäller under vårt besök. Några av dem är att inte avvika från huvudvägen, inte plocka med fossiler/blommor och enbart bada på vissa platser – detta för att inte störa djur och natur.
För mig är det ingen tvekan om vart jag vill gå efter tillsynsmannens introduktion. Jag vill se fyren och utsikten uppifrån platån, den här dagen helst utan sällskap av en stor grupp. Jag följer den utmärkta vägen som går i en halvcirkel från restaurangen upp mot fyren. På vägen blir jag omkörd av en av öns anställda på flakmoppe, annars möter jag inte en kotte.
Jag knatar i ganska rask takt och når fyrplatån drygt 20 minuter senare. Det är vackert. Alltså åh vad vackert det är!
Fyren, som är byggd av sten som både brutits och huggits på ön, ser förvisso lite luggsliten ut. Inte undra på med tanke på allt den har fått stå emot sedan den tändes för första gången 1887. Tänk alla stormbyar, all vind och nederbörd av olika slag – och så historierna som har utspelat sig här. Familjerna som har bott på platsen, fyrvaktarna som har spanat ut över horisonten. Det är fint att tänka på!
Här i fyrbyn finns boende för besökare både i själva fyren och i de gamla fyrvaktarbostäderna – boende som tidigare var avsedda för fyrvaktare och deras familjer.
På fyrplatsen bodde som mest fyra familjer. Två familjer bodde i fyrbyggnaden. Man hade kor, gris och höns, trädgård och fiskade till husbehov. En gång i månaden fick man proviant från land. I början kom en lärarinna ut och undervisade barnen men senare fick barnen inackorderas i Klintehamn under terminerna.
– Stora Karlsö
När jag står där vid toppen och kikar ut kan jag inte låta bli att dra paralleller till ett av många stopp under min jorden runt-resa. Fyrhus, branta klippor och turkost vatten – fast den gången på Australiens östkust.
Jag blir stående länge. De vilda vyerna, fyren, vågor som slår in mot klipporna, det rika fågellivet, utsikten och inte minst paletten med alla färgskiftningar i vattnet nedanför mig.
Jag står där ett bra tag och spanar ut över havet, just den här dagen har jag ynnesten att vara helt ensam på toppen tillsammans med mina vyer.
På vägen tillbaka möter jag några av av mina medresenärer från båtresan. Vissa går själv och andra har anslutit sig till en av de guidade turer som erbjuds på ön.
Snart är jag tillbaka i Norderhamn igen.
Under dagen träffar jag en mor och dotter som har spenderat hela midsommarhelgen. Restaurangen stängde tydligen över midsommar, men tjejerna hade med egen mat för självhushåll. Det var bara några få sällskap på plats och tydligen fick de en helt magisk och oförglömlig helg. På kvällarna sveptes hela ön in i ett speciellt rosa skimmer de aldrig hade sett maken till.
Nere i Norderhamn finns utöver restaurangen och museet några fiskestugor utplacerade. Dessa är öns nyaste och mest moderna boende – byggda i traditionell gotländsk bulhusteknik. I restaurangdelen finns också en liten butiksdel där det säljs allt från gosedjur och böcker till planscher och godisägg.
Restaurangdelens glasparti ut mot havet är som en stor tavla med utsikt mot horisonten. Maten då? Den är bra. Restaurangen är ansluten till projektet Sustainable Plejs där fokus ligger på lokalt och ofta ekologiskt, här på Stora Karlsö med fisk direkt från Östersjön.
I samband med att vi kliver av fartyget får vi gå och förbeställa lunch i restaurangen. Denna äter jag efter min tur upp till fyrplatån, och är då ganska ensam i restaurangen eftersom de flesta äter direkt efter båtresan. Jag väljer en vegetarisk rätt med betor som smakar riktigt gott i sommarhettan.
Efter maten är det dags för ett av årets absolut mest svalkande och välbehövliga dopp!
Det gäller förvisso att ha sommarhärdade fötter för att kliva ut bland alla småstenar till badvänlig vattenhöjd, men oj vad värt i slutändan!
Efter några timmar på den här paradisön är det dags att kliva på fartyget och susa tillbaka mot Klintehamn igen. Fåglarna gör oss sällskap en bra bit på vägen – det är ingen tvekan om att både jag och dem trivs på Stora Karlsö.
Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby
Bra att veta inför ditt besök på Stora Karlsö:
- Naturreservat och fågelskyddsområde! Stora Karlsö är världens näst äldsta (!) naturreservat. Det enda som är äldre är Yellowstone i USA. Eftersom delar av ön är fågelskyddsområde gäller tillträdesförbud på de aktuella områdena mellan den 15 mars och den 15 augusti.
- Hoppande sillgrisslor och ringmärkning: Stora Karlsö är vida känt för sina hoppande sillgrisslor. Detta naturdrama pågår i början av juli då små icke-flygfärdiga sillgrissleungar hoppar från klippkanten och snopet landar på magen (som i det här fallet fungerar som en inbyggd airbag). Tidigare har allmänheten fått hjälpa till med ringmärkningen. Sedan 2020 genomför dock forskarna ringmärkningen på egen hand, och allmänheten ges inte längre möjlighet att delta i märkningen. Här kan du läsa mer om sillgrisslemärkningen och vad som numera gäller.
- När kan man resa till Stora Karlsö med turbåt? Under 2022 gick det dagliga turer mellan den 6 maj och 28 augusti. Mellan högsäsongen 26 juni och 8 augusti gick dubbla turer.
- Båtbiljetter: Biljetterna bokas antingen per telefon 0498-24 05 00, på email genom adressen boka@storakarlso.se eller via internetbokningen. En vuxen ToR kostar 395 SEK och ungdomar (6-15 år) kostar 170 SEK. Det går också att boka ett billigare paketpris för familjer. Du ska vara på plats vid kajen senast 30 minuter före avgång. (Observera att båtturen kan ställas in vid dåligt väder.)
- Boende: Det finns flera olika alternativ för dig som vill bo på Stora Karlsö. På fyrplatån (i fyrbyn) kan du bo antingen i fyren eller i de gamla fyrvaktarbostäderna. Du kan välja att ta med egen mat för självhushåll eller inta dina måltider i restaurangen. I Hien kan du hyra det nybyggda huset Strandhuset som ligger intill stranden i den skyddande Hienviken. I Norderhamn, Hien och Bergshyddan finns även boende med vandrarhemsstandard. Precis som i fyrbyn väljer du mellan självhushåll eller restaurang.
- Guidad tur: Den guidade turen är drygt 2,5 km lång och tar ett par timmar att gå i lugnt tempo (med många stopp längs vägen).
- Mer information om Stora Karlsö hittar du på den här hemsidan.
Här kan du läsa fler inlägg om att resa till Gotland. Gilla gärna Resfredag på Instagram!
1 comment